Mat till bröllop

Blogg

Här i bloggen skriver vi inte bara om mat utan om allt som hör bröllopet till: kläder, smink, smycken och kringarrangemang som hyra av tält, fotografering och mycket annat. 

Ha rätt herrkläder på bröllopet

14 nov 2017

Det finns flera olika plagg man kan använda sig av utan att egentligen bryta någon klädkod. Vanligt är att man har en kostym, gärna skräddarsydd, men för den som vill göra något annat finns det alternativ. Dock beror det givetvis på vad som står i inbjudan. Om klädkoden anges bör den följas.

Skräddarsydd kostym

Det är visserligen inget måste att kostymen är skräddarsydd, men det är vanligtvis det som blir allra bäst. Att bära kostym på bröllop är väldigt vanligt i Sverige. Den bör vara mörkgrå, svart eller mörkblå utan stora mönster. Vissa diskreta mönster kan dock vara okej, även om det vanligen anses lite finare att bära en kostym utan mönster.

Ska du ordna en skräddarsydd kostym för evenemanget är det bra att tala med din skräddare om dina önskemål. En erfaren skräddare kan givetvis hjälpa dig med att välja ut en kostym som passar ändamålet.

Under din skräddarsydda kostym bör en vit skjorta bäras. Många väljer dessutom att bära väst, vilket anses vara snyggt av många. Om du bestämmer dig för att bära väst, tänk då på att den nedersta knappen aldrig ska knäppas. I kragen ska en fluga eller slips knytas. Satsa på ett material som ser fint och elegant ut.

Kavaj

Förr ansågs mörk kostym och kavaj vara ungefär samma sak. Det är en avslappnad och ledig klädkod och bör tolkas därefter. Klär du upp dig alldeles för mycket, kan det upplevas som för fint eller uppklätt av gästerna som tolkat klädkoden som mer avslappnad och ledig. Om du känner dig osäker kan du helt enkelt ta kontakt med brudparet och fråga.

Kavajen kan i princip vara i vilken färg som helst. Är den svart brukar det fungera bra att bära en färgad skjorta under. Helst ska byxorna vara i samma färg som kavajen, även om det inte måste vara så. Vidare brukar kavajen kombineras med en slips i valfri färg.

Halvformell klädsel

Om det är klädkoden Halvformell klädsel som gäller är smoking ett utmärkt val. Jackan är vanligtvis mörkgrå, svart eller mörkblå, men på sommaren kan det fungera bra med vitt. En tumregel är att byxorna och jackan ska vara i samma färg, med undantaget om jackan är vit då byxorna bör vara svarta. Skjortan ska vara i vitt och kan kombineras med väst om smokingen är dubbelknäppt. Smoking som plagg är ofta uppskattat, och många anser att det är betydligt snyggare än till exempel en skräddarsydd kostym – men åsikterna går isär.

Catering är mer än bara mat i Stockholm

7 sep 2017

Fler och fler personer har börjat upptäcka fördelarna som finns i att använda sig av catering snarare än att på egen hand sköta om allt ifrån mat och servering. Står man inför att arrangera en fest eller en större tillställning så betyder inte detta per automatik att man inte ska kunna delta och att man måste sköta allting på egen hand och det är där som catering kommer in i bilden. I det stora hela så innebär catering att man som värd eller värdinna tar emot en utsträckt hand och där man ger sig själv tillåtelse att njuta av kvällen på samma sätt som alla andra.

Catering idag innebär heller inte att det serveras mat ur stora kärl alà skolbespisning; nej – den tiden är definitivt – tack och lov – förbi. Dagens catering är betydligt mer avancerad än så och speciellt om man ser till de större svenska städerna där Stockholm får fungera som ett utmärkt exempel för oss i den här texten. Vi förklarar vad vi menar med att catering innebär mer än bara mat i dagens Stockholm och hur man som privatperson inför en fest kan använda denna tjänst för att få till stånd en perfekt tillställning.

  • Vi börjar, trots allt, med maten och urvalet som finns inom catering och här kan vi säga att i stort sett hela världens menyer ligger öppna att välja bland. Libanesiskt, Italienskt, Spanskt, Asiatiskt, Svensk Husmanskost... Det mesta finns och dessutom så har den vegetariska menyn utvecklats enormt mycket under senare år inom catering i Stockholm.
  • Många företag inom catering hyr ut lämplig utrustning för att spela musik ur. Rejäla högtalare som verkligen tillför festen en extra dimension,
  • Catering i Stockholm innebär i många fall att man även kan få till stånd att hyra en lokal för ett rimligt pris. Många företag inom catering har täta samarbeten med fastighetsägare och det här en en stor fördel just i Stockholm där yta ofta är en bristvara i privatbostäder.
  • Partytält. Kanske främst är lämpligt under sommaren och fungerar på samma sätt som ovan nämnda lokaler. Skillnaden är att det är företaget inom catering som äger partytälten i fråga och som sköter allt ifrån montering till nedtagning och detta till ett väldigt bra pris. Ett väldigt populärt alternativ som fler och fler väljer som tillägg vid sina fester. Ska du arrangera en fest eller ett annat evenemang och siktar på att maten ska bli riktigt god? Läs mer här!

Tre saker som är bra att tänka på om du ska hyra photobooth

22 jul 2017

Ett photobooth på festen är en riktig stämningshöjare. Det får gästerna att le, våga släppa lös och är dessutom en utmärkt isbrytare och konversationsstartare. Om du ska hyra ett photobooth finns det dock ett antal saker som är bra att ha i åtanke innan man skrider till verket.

1.    Pressa priserna genom att kontakta flera företag

Det finns i dagsläget förhållandevis få företag där du kan hyra photobooth. De allra flesta är baserade i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, där framförallt Stockholm har ett större utbud av aktörer att välja mellan.

Precis som när man kontaktar hantverkare eller andra tjänstefirmor för en offert, kan det ofta löna sig att kontakta flera företag innan man bestämmer sig för att anlita något av dem. På så vis kan man först och främst se vilket företag som erbjuder de lägsta priserna, men också använda de konkurrerande firmornas offerter till att sänka priset en aning. Ställ dem mot varandra och se om du antingen kan få ett lägre pris för själva hyran, eller om du kan få billig transport eller få ha kvar den någon extra timme på plats. Som alltid gäller det att inte gapa för mycket – i sådana fall kan man gå miste om hela affären.

2.    Placeringen

Om du ska hyra photobooth är placeringen viktig att ha i åtanke. De flesta väljer att placera den nära entrén då det, som nämnt i inledningen av den här texten, fungerar som en utmärkt konversationsstartare och isbrytare. Givetvis måste den inte stå direkt vid dörren, men att gästerna får börja släppa lös redan i ett tidigt skede har ofta en god effekt på hela eventet. Att ha den nära entrén är givetvis bara ett tips. Varje event är unikt och det finns aldrig en enskild lösning som passar alla.

3.    Var ska festen hållas?

Du som bor i en mindre stad och ska hyra photobooth kan ibland behöva betala extra för transporten. Ett photobooth är både stort och otympligt, varför transporten inte sällan utgör en relativt stor del av det totala priset. Bor man inte i Stockholm, Göteborg eller annan storstad, kan man behöva betala ganska mycket bara för att få den levererad till dörren. Ibland hyrs de även ut bemannade och resan innebär extra kostnader för personalen.

Således är avstånd något man får betala lite mer för om man inte bor i till exempel Stockholm eller Göteborg. Som nämnt under rubriken ”pressa priserna genom att kontakta flera företag”, har du dock möjlighet att sänka den totala kostnaden något. Bor du i en mer avlägsen ort kan du möjligtvis använda detta för att förhandla ner transportavgiften något. Lycka till!

Smidigt att hyra buss vid ett bröllop

6 jul 2017

Det finns vissa tillfällen då logistiken måste fungera bättre än vid andra tillfällen. Om man exempelvis ska åka ett större sällskap till Arlanda för att hinna med ett plan eller om man samma sällskap ska åka till exempelvis en konsert – typiska tillfällen då man kräver att allting flyter på och fungerar. Naturligtvis har man här också ett eget ansvar som ligger i att vara ute i god tid och man kan heller inte räkna med att trafiksituationer kan komma att uppstå – händer det en olycka på E4 så kan man knappast lasta den chaufför som man anlitat för denna fördröjning, eller hur?

Ett annat läge där man kräver att logistiken sker på ett tillfredsställande sätt kan vara vid större fester där många personer ska åka från punkt A (exempelvis middagen) till punkt B (den fortsatta festen). Här kan det uppstå vissa problem och detta speciellt om man valt att anlita flera olika fordon för ändamålet.

Det vill säga; har man kontaktat ett taxibolag så uppkommer alltid problem med att få alla att komma fram i utsatt tid; det kan här beror på att man räknat fel på antalet gäster, det kan handla om att taxichaufförerna väljer olika vägar eller att någon av bilarna inte dyker upp – samtliga legitima och rimliga skäl till varför förseningar sker och där logistiken således inte fungerat tillfredsställande.

Om man ser till en lösning vid ett sådant tillfälle så kan vi säga att det finns andra alternativ än att boka in taxi. Det bästa sättet är istället att hyra buss. Vi kan här förklara varför det är bättre att hyra buss än att boka in flera olika taxibilar och för enkelhetens skull så säger vi att det handlar om ett bröllop i Stockholm.

Ett tillfälle där verkligen det logistiska måste fungera; det handlar trots allt om den viktigaste dagen i två människors liv. Detta bröllop äger rum i Lidingö Kyrka, men själva middagen och den efterföljande festen kommer att utspela sig i Nacka – en resa genom hela Stockholm där brudparet alltså valt att hyra en buss. Vi radar upp fördelarna med detta val nedan.

  • Alla får plats. Att hyra en buss – anpassad efter storleken på sällskapet naturligtvis – ger alla personer plats och så även vid detta bröllop i Stockholm. De enda som saknas är brudparet som – som sig bör – åker i en separat bil; fullt utrustad med skramlande burkar bakom.
  • Miljön. Genom att man valt att hyra en buss så blir det mindre påverkan på miljön. Detta är fullt jämförbart med hur man agerar i den vanliga livet – att åka kollektivt i Stockholm är bättre än att ta sin bil till arbetet.
  • Partyt fortsätter. Genom att samtliga åker i samma fordon så bibehålls den glada stämningen – utan några avbrott. Ett slags mobilt mingel som därefter fortsätter under hela kvällen (och natten förmodligen).
  • Trygg resa. Hyr man en buss så får man också en erfaren chaufför på köpet; en chaufför som på förhand lagt upp hur resan ska se ut, vilken väg han ska ta. Dessutom är det bekvämare att åka buss och detta då det inte blir lika ryckigt som vid en taxiresa – naturligtvis generellt sett och beroende på förare.

Tre viktiga saker att tänka på inför till bröllopet

20 apr 2017

Inför ett bröllop finns det en hel del saker att tänka på. För många är det viktigt att alla detaljer stämmer, och man bör därför planera dagen noggrant och lång tid i förväg. När man anlitar tjänster utifrån, som till exempel catering, är det bra att verkligen kolla upp firman på förhand och göra noga efterforskningar.

Har du otur kanske du råkar anlita någon som inte är särskilt seriös, vilket kan få som konsekvens att dagen inte riktigt blir så lyckad som den hade kunnat bli. När det gäller just catering kan till exempel en enkel sökning på till exempel ”catering Uppsala omdömen” vara tillräckligt för att hjälpa dig på vägen (om du nu ska gifta dig i Uppsala d.v.s.).

Musiken

Musiken är viktig för många på ett bröllop. Ska du anlita en musiker, kan ett bra förstasteg vara att kolla bland dem du känner. Kanske är det en bekant till någon inbjuden som är duktig? I sådana fall kan det vara bra att prata med henne eller honom.

Det finns en hel del praktiska saker att tänka på när det kommer till att anlita en musiker. Till exempel bör det finnas PA-system och annan utrustning som krävs för att framträdandet ska bli lyckat.

Sedan är det givetvis viktigt att tänka över vilken musik det är man vill ha. Ska det bara vara lugn akustisk gitarr, eller ska ni ha ett helt band? En fördel med att bara anlita en solomusiker är att det blir betydligt enklare logistiskt. Ett band behöver ganska mycket av både plats och utrustning.

Catering

Maten är en viktig del av dagen. Således är det viktigt att hitta någon som sköter bröllopscatering bra. Som nämnt i inledningen, kan en internetsökning på till exempel ”Catering Uppsala” (byt ut Uppsala mot din stad), vara tillräckligt för att hitta en bra aktör som tar hand om det.

Med det sagt finns det en del faktorer som är bra att ha i åtanke. Till exempel är det viktigt att den som sköter cateringen kan erbjuda den mat ni vill ha och i en volym som matchar antalet inbjudna på bröllopet.

Var ska ni gifta er?

Det här är bra att bestämma långt på förhand, då många platser kräver att man bokar dem tidigt. Samtidigt finns det väldigt många vigselplatser och om det inte är något särskilt ni letar efter, brukar detta lösa sig ändå. Bor du till exempel i Uppsala, kan du välja en vigsel i ett museum med ruiner från 1500-talet.

För många är platsen viktig, medan andra inte alls prioriterar det lika högt. Inte helt ovanligt nuförtiden är också att man väljer att gifta sig utomlands. Då handlar det ofta om ett varmt land där man även kan stanna kvar på semester efter vigseln. Ett annat alternativ, som kanske dock inte är så jättevanligt, är att hålla vigseln på Arlanda eller Landvetter och sedan påbörja bröllopsresan på en gång.

Få perfekt hy till bröllopet

10 feb 2017

Snart är det dags. Du ska gifta dig och troligen längtar du men känner dig också lite orolig att allt inte ska bli så där perfekt som du hoppas på den stora dagen. Lugn. Allt kommer knappast att bli fullständigt perfekt men du har stora möjligheter att bli det. Många blivande brudar har lagt energi på sin klänning, bokat en frisör som ska fixa håret och kanske också anlitat en salong som ska fixa naglarna inför vigseln. Har du redan ordnat allt detta? Bra!

Då är det egentligen bara en sak kvar - din hy. Bröllopsdagen är en dag då du vill lysa, bilder från den här dagen ska följa dig resten av livet. Det är inte ovanligt att stressade brudar får lättare hudproblem av pressen innan vigsel och bröllopsfest men det finns saker du kan göra själv för att förebygga problemen.

Sömn, vätska och bra produkter

Se till att sova bra veckorna innan bröllopet, det kommer göra underverk för hela din hy och du slipper oroa dig för mörka ringar och påsar under ögonen. Att dricka mycket vatten hjälper också huden att föryngras och kännas fräsch. Det finns massor av ansiktskrämer, kurer och behandlingar du kan göra. Men ibland vill man bara veta att hjälpen finns nära till hands på tub. Då finns ett par produkter som är som varje bruds dröm.

För det första är det bra att satsa på en åtstramande ansiktskräm som kan öka din naturliga kollagen i huden. En sådan kräm har ofta föryngrande effekt eller anti-aging som det också kallas. Den här typen av kräm reducerar fina linjer och rynkor i ansiktet. Du slipper slapp och glåmig hud eftersom krämen sätter igång kollagen i din hud, alltså kroppens eget föryngringsknep stimuleras.

Mörka hudfläckar minskar

Om du har mörkare fläckar på grund av pigmentförändringar kan den här typen av krämer reducera dessa. Pigmentfläckarna försvinner troligen inte helt men genom att smörja in dig regelbundet med en ansiktskräm som har de här egenskaperna kan fläckarna minska så att du kan täcka dem med vanlig foundation i sminkning. Ett exempel på företag som tillverka sådana produkter är Rodial. Här finns produkter som också kan minska celluliter och hudbristningar på kroppen inför bröllopet. Läs mer här: https://sethandsally.com/rodial/.

Det franska välkända företaget Dermaceutic arbetar också med högkvalitativa produkter för huden. Kvaliteten är så hög att deras produkter används av doktorer som ska hjälpa sina patienter med estetiska behandlingar av huden. Det har gått att vetenskapligt bevisa att deras produkter fungerar, jag de har till och med visat sig vara mycket effektiva mot hudproblem av olika slag. Det beror på att produkterna från Dermaceutics bland annat innehåller hyaluronsyra, stabiliserad c-vitamin och glykolsyra.


Tänk bara på att börja använda den här typen av produkter en tid innan bröllopet, ge huden några veckor för att hinna komma i form innan du ska säga ja till den du älskar.

En bröllopsfotograf ger er minnen för livet

6 dec 2016

Vi kan här säga att du och din partner i Stockholm står inför er hittills största stund: ni ska gifta er och ni har således en dag fylld av kärlek framför er – en dag som fullt ut handlar om er; där gästerna – era vänner, er släkt och era bekanta – samlas enkom för att hylla er. Kort och gott; ett bröllop är en stund som bara är er och få tillfällen i livet är lika fyllda av känslor som en vigsel och den tillhörande middagen och festen.

Hur bevarar ni minnet av ert bröllop? Det är dit vi vill komma; många förlitar sig på dels sin hjärna och dels sina gästers förmåga att hantera en kamera för att ta bilder som man kan ta fram och titta på.

Men; hjärnan är ett ganska opålitligt vittne; man glömmer saker genom åren och minnen bleknar. De känslor som ett bröllop för med sig är inte något som man kan lita på att de alltid går att – så att säga – plocka fram ur sitt inre utan där behövs det ofta hjälpmedel. Vi nämnde bilder och sådana är också det bästa hjälpmedlet. Men; man måste se till att det handlar om fina fotografier och att det inte är bilder som ser ut att vara från vilken fest som helst.

Vi återgår till ert bröllop i Stockholm och kommer med en uppmaning: anlita en bröllopsfotograf. En professionell bröllopsfotograf kostar inte mycket pengar och det jobb en sådan levererar är inte något som en vanlig lekman klarar av. Visst; det kan vara frestande att förlita sig på sina gäster – det finns ju extremt bra mobilkameror och digitalkameror numera! – men handen på hjärtat; hur många av dessa bilder blir bra och hur många av dem kommer att framkallas?

Värde i att anlita en bröllopsfotograf

Anlitar ni en bröllopsfotograf i Stockholm så får ni A) extremt fina fotografier, B) ni får så många ni behöver och C) ni får dessa framkallade. Vi anser att det finns två stycken detaljer som man bör lägga ner lite extra krut på vid ett bröllop. Nummer ett handlar om inbjudningskorten och där bör man alltid anlita ett professionellt tryckeri. Nummer två är en bröllopsfotograf och detta av just de skäl vi ovan nämnt. Ge er själv de minnen för livet som ett bröllop ska innebära – anlita en professionell yrkesman som håller i kameran.

Dags att ställa frågan?

25 nov 2016

Oavsett hur länge man levt tillsammans med sin partner, hur väl man känner varandra eller i vilket stadie i livet man befinner sig så kommer alltid frågan smygande i huvudet – är det inte dags att gifta sig? Kort och gott; de flesta drömmer någon gång om att gifta sig och och många av oss har en bild kring hur bröllopet ska se ut där allt ifrån kyrka, brudklänning, vigselring, kostym, antalet gäster, kortege, middag och fest får plats och i detalj avhandlas.

Men; hur vet man då att det är dags att ställa den där avgörande frågan och hur samlar man modet till sig? Naturligtvis finns det inget bra svar på detta; känslan inombords är det avgörande och hur man uppfattar hur partnern i fråga eventuellt känner det. Kort sagt: känner min partner likadant som jag; finns det några tvivel på vår kärlek och delar hon samma visioner kring vår gemensamma framtid som jag gör – det är typiska frågor som man bör ställa sig och om svaret är Ja på dessa – ja, då kan det också vara dags att börja planera kring att ställa frågan lite mer noggrant och ingående.

Vi nämnde ovan vigselring och detta är en viktig ingrediens i själva bröllopet. Här har vi ett tips: ska du ställa frågan till din partner  så gör detta både med tanke på förlovningsringen och den framtida vigselringen – viktigast av dessa två är den ring som ni därefter väljer vid det stundande bröllopet; förutsatt naturligtvis att du får det svar du önskat på ditt frieri. Dessa två ska ni även försöka matcha; det är snyggt om de håller ungefär samma stil och det brukar bli enklare att bära dem då.

Det vi tänkte titta lite närmare på hä är lite hus man ska tänka då man ska välja en vigselring och för att förenkla så tänkte vi rada upp två punkter som vi tycker att man ska ha i åtanke. Dessa enligt följande:

  • Tidlös. Ni gifter er och detta gör ni med en tanke om att det ska vara för evigt. Därför bör er respektive vigselring vara tidlös sett till designen. Visst; der kan vara roligt att följa modets nycker – men en klassisk designad vigselring går aldrig ur tiden. Den håller – liksom förhoppningsvis er kärlek – för evigt.
  • Betala lite mer. Av samma anledning. En vigselring av god kvalitet, med snygg tidlös design kostar lite mer – men den håller å andra sidan väldigt mycket längre. Välj en tålig vigselring då du ska använda den dagligen.

Buffé – den ultimata festmaten

26 aug 2016

När det kommer till festmat finns det få saker som slår en bra buffé. Med en buffé kan man lätt se till att det finns någonting för alla smaker och preferenser. Det går att servera såväl vegetariskt som kött och fisk och det faktum att gästerna hämtar maten själv från ett serveringsbord gör att du slipper anlita dyr och onödig serveringspersonal.

En buffé kan du antingen laga till själv eller så låter du en cateringfirma sköta jobbet. Gör du det själv bör du förbereda så mycket som möjligt hemma för att sedan endast värma upp och lägga upp maten i festlokalen. Vissa rätter som kräver servering i snabb anslutning till tillagningen får självklart tillagas på plats, men det kan vara smart, för tidsplaneringens skull, att hålla antalet på dessa rätter till ett minimum.

Maten på en buffé kan ofta komma att behöva hållas varm eller kall under en längre tid. Detta går förstås att undvika genom att servera mat som går att äta småvarm eller kallskuret, men om du ändå vill servera varm mat är det några saker du bör tänka på. Elektriska värmeplattor går att hyra och fungerar perfekt för att hålla maten varm. De har ofta ställbar värme vilket gör att fungerar bra till olika rätter. När det kommer till kalla rätter finns kylplattor till uthyrning. Alternativt kan du sätta kylklampar under långpannor och ställa fram. Dryck kan hållas kall i tunnor med is eller om du hyr en kyl.

Ett buffébord bör dukas enligt följande princip: Börja från vänster med eventuella brickor och fyll sedan på med tallrikar, bestick, servetter, bröd och smör. Maten kan antingen placeras ut på olika serveringsbord eller på samma. Var noggrann med att märka upp all mat så att gästerna vet vad de tar för sig av. För att få plats med allt ordentligt och underlätta för gästerna att få en bra överblick av buffén kan du placera vissa rätter på högre nivåer med hjälp av ställningar eller grövre underlägg.

Dryckfrågan kan lösas på en rad olika sätt. Ett smart sätt är att låta gästerna ta med egen dryck, det sparar såväl pengar som gör att varje gäst får den dryck som den önskar. Ett annat sätt kan vara att bjuda på dryck till maten och sedan låta gästerna dricka av sin medhavda. Om du köper in och bjuder på all dryck helt själv kan det vara svårt att beräkna hur mycket du ska köpa. Tänk då på att systembolaget tillåter återköp så du kan lämna tillbaka all dryck som blev över och få pengarna tillbaka.