Mat till bröllop

Blogg

Här i bloggen skriver vi inte bara om mat utan om allt som hör bröllopet till: kläder, smink, smycken och kringarrangemang som hyra av tält, fotografering och mycket annat. 

Välj någon som är noga med råvarorna!

21 apr 2018

Ska man göra högklassig mat ska man satsa på råvarorna. Det vet alla duktiga kockar världen över. Ska man göra ett riktigt god stek, då måste köttet vara av bästa kvalitet. Det är på samma sätt med grönsakerna, om man gör en sallad, eller någon annan rätt på bara grönsaker. De som har odlats i riktig jord, smakar bättre än massproducerade grönsaker odlade på en bit styrox. Kravodlade grönsaker får lång tid på sig att mogna.

Då mognar tomaterna i solen, istället för i ett mörkt rum på ett lastfartyg. Det är därför viktigt att anpassa maten efter de råvaror som finns nära oss, istället för att välja mat som kommer från andra sidan jordklotet och som har fraktats och mognat i ett mörkt  rum. Det finns en del restauranger och cateringfirmor som är medvetna om detta och som komponerar sin meny efter vad som finns att tillgå nära. Eller vad sägs om följande vegetariska buffé?

Vegetarisk buffé för 4 personer

Citrusmarinerade haricots vers med salladslök och vaxbönor. 

Quesadilla med säsongens grönsaker och lagrad ost.

Het majs- och bönsalsa.

Kikärtsbiffar med lime- korianderdressing

Rostad sötpotatis med babyspenat och röd lök

Grön sallad med färsk papaya fräsch avokado- och youhurtdip

Grillad, färsk ananas

Surdegsbröd med örtsmör

Detta skulle man kunna bjuda på vid vilken fest som helst. Särskilt gott blir det när det är en buffé,  då kan alla hitta något som de gillar. Vill man addera något, kan man alltid addera med en potatissallad, fler gröna sallader och bara oliver som man kan lägga till buffén.

Är du osäker på vilken catering som är bra och som du vill anlita, kan du alltid googla catering Uppsala, om du råkar bo i Uppsala, vill säga. Annars skriver du ortsnamnet på sökfältet. Så får du flera förslag på cateringfirmor. I Uppsala finns det 130 cateringfirmor att välja mellan, i Stockholm har du fler än 700 att välje på, i Göteborg fler än 200 och i Malmö mer än 170 företag.

Välj utifrån närproducerade råvaror

Det finns många, som har olika inriktning så det är inte svårt att hitta någon som kan servera en buffé med rätter som valts utifrån noga valda råvaror. Du kan även fråga om varifrån de tar sina råvaror. Vissa kommer att svara att de har billiga priser och pressar ner dem. Men det innebär inte med automatik att de har god mat, eller att det är bästa att välja en catering utrifrån priserna. Kostar det så smakar det, och vill man ha god mat kan man betala lite mer för den. Läs mer här om en firma som serverar catering i Uppsala på: http://www.cateringuppsala.se/.

Sommarens bröllop inställt på grund av regn?

7 apr 2018

Man kan säga väldigt mycket om vårt svenska väder, men ordet pålitligt kommer sällan till användning. Ena dagen kan det vara strålande sol för att nästa dag spöregna. Inom loppet av en timme kan en stilla bris har antagit formen av en ren storm och trots att att väderleksrapporten säger en sak så kan ett titt ut genom fönstret säga det fundamentalt motsatta. Det här kan väl på förhand verka ganska lustigt, men då man väl står där och planerar en riktig sommarfest utomhus så är dte inte fullt lika angenämt.

Det krävs i dessa fall ofta både hängslen och livrem och det krävs både en plan A, en plan B och en plan C för att vara på den säkra sidan. Att chansa på att solen ska skina under ett visst datum är verkligen inte att rekommendera - det kan stå en dyrt i slutändan.

Vi kan säga att du och din partner planerat att gifta er i sommar och att nu tänkt hålla det hela lite mindre. Ni ska ha trettio gäster och ni ska hålla den efterföljande festen på er baksida till villan i Stockholm. Denna baksida är A) ganska stor till ytan och B) saknar tyvärr skydd mot regn. Ni har en lite uteplats, men den saknar helt tak. Vår fråga här är: går det att anordna er bröllopsfest trots avsaknaden av skydd?

Investera i markiser i Stockholm

Vi har två stycken lösningar på ert problem. Den ena är permanent och handlar om en lösning som ni kommer att ha stor nytta av i framtiden. Den andra lösningen handlar om en lösning för festen som kan - vid dåligt väder - rädda denna. Låt oss rada upp lösningarna var för sig och förklara hur vi tänker:

 • Lösning ett: Markiser. Primärt så kommer ni att behöver en större markis till er uteplats i Stockholm. Den kommer att rädda er fest sett till att ni under den kan ställa mat, få en chans att mingla och allmänt umgås. även om det skulle vara sol så kan ni tjäna på att ha denna i utfällt tillstånd då ni kan ställa maten och dryck i skuggan. Även om det skulle regna så kommer markisen i fråga att skydda mat och elektronik. Vi skrev markiser som i plural och det gjorde vi av en anledning. Ska ni investera i en större terassmarkis så finns det definitivt ett värde i att köpa flera stycken och sätta ovanför fönstren också. Det ger huset mer personlighet och lyx - utöver det självklara; skugga och bättre inomhustemperatur - och det är ett enkelt sätt att förändra hela husets karaktär. Markiser kommer att rama in- och göra ert bröllop lite lyxigare. Det har ni nytta av även efter att den sista besökaren gått hem. Läs mer om markiser här.
 • Lösning två: Partytält Det är i detta tält som ni kan äta maten, som ni kan dansa och i övrigt skapa den fest ni vill ha. Ett tips är att välja catering (om ni ska ha den servicen) som erbjuder detta som ett tillval. Det är nämligen inte ovanligt i Stockholm. Och - i så fall - passa även på att inkludera exempelvis högtalare, tallrikar och serviser. Catering är inte bara mat; det är ofta en fulländad service som är perfekt för en fest utomhus - oavsett väderlek.

Hur ska man planera sitt bröllop?

5 apr 2018

Ska ni gifta er? Funderar ni på en vacker miljö och sal för er viktiga fest? Då vill ni säkert ha den bästa tänkbara maten ni bara kan önska er. Varför inte kombinera det med en lokal som alla gäster ryms i? Väljer du vissa lokaler, ingår maten som en del i ett festpaket. Då behöver man inte oroa sig över om maten, lokalen, bokningar och så vidare. Då kan man vara lugn med att bokar man festlokalen, kommer maten, personalen och allt annat (förutom kyrkan, eller vigselförrättaren) i ett enda paket. Det finns ju så många andra saker som man kan behöva tänka på; som om moster verkligen kan infinna sig på din Stora dag, eller om fracken sitter som den ska, eller vilka blommor som ni önskar ska dekorera kyrkan och mycket annat.

Vilken slags fest mat ska man välj?

Vad ska man äta på ett bröllop? Det bästa tänkbara? Det godaste man vet? 

Trerätters middag

En trerätters middag är det klassiska sättet att servera gästerna på en bröllopsmiddag. Då har man något litet och läckert till förrätt som ska reta smaklökarna i väntan på varmrätten. Ofta brukar talen starta redan efter förrätten, med tal av de närmaste först, och sedan brukar talen avlösas från närmast till minst nära i fallande ordning.

Fördel

Det är en fördel att äta en trerättersmiddag är den att alla gästerna sitter och får maten serverad på plats. Ingen behöver stiga upp och ställa dig i en kö till maten. Istället är det en serveringspersonal som ser till att alla får maten i rätt ordning och serverat från rätt håll.

Nackdel

Nackdelen med en trerättersmiddag är den när halva släkten och bekantskapskretsen består av glutenallergiker, laktosintoleranta, veganer och vegetarianer. Den ena kan inte äta citrusfrukter, den andra inte äta skaldjur, och så vidare. Då måste till slut alla få en alternativ middag. Jobbigt, eller hur?

Buffè

Det har blivit alltmer populärt med bufféer som snart har ersatt trerättersmiddagarna. På många sätt har vi influenser från utlandet att tacka för att vi ser fler bufféer på festerna. I många andra länder serverar man nämligen inte bara en rätt, utan flera små rätter som kompletterar huvudrätten (som ris i Asien).

Fördel

Här är den stora fördelen att alla kan hitta något som de gillar då middagen består av olika goda rätter. Alla glutenallergiker, laktosintoleranta, veganer och vegetarianer kan alltid hitta något som de kan äta och tycka om, om rätterna bara är tillräckligt varierade.

Nackdel

Nackdelen är den att gästerna måste stiga upp och ställa sig i en kö för att komma till maten. Alla är tvungna att hämta sin egen mat. Det tar tid och kan bli lite bökigt – och hur festligt är det att stå och köa för att få maten?

Välj bara den bästa maten till din Stora dag!

24 mar 2018

När det kommer till din stora dag, är det mycket som ska klaffa. Kläderna, har ni redan köpt det ni ska ha på er? Frisyren, hur vill ni göra? Har ni redan sett ut en frisör som kan göra det bästa av frisyrer? Har ni bjudit in vänner, släkt och familjen? Var vill ni fira efter vigselakten? Vad ska ni bjuda på? Blir det tre-rätters-middag, eller buffé?

Vad ska du bjuda för gott?

När det kommer till ens bröllop vill man oftast bjuda på det allra bästa. Vill man bjuda på kött, vill man ha det bästa köttet man kan tänka sig bjuda på. Är det fisk vill man kanske bjuda på lax. Eller så bjuder man på både och, om man tillagar en buffé. Då kanske man vill addera potatisgratäng, eller potatissallad, grön sallad och andra rätter med grönsaker och annat gott. Är man duktig på att laga mat, kanske man vill tillaga den själv och ber vänner och bekanta att hjälpa till att värma maten och sedan servera den.

Ska du beställa mat via catering?

Eller så beställer man en catering. Då tar de hand om allt från att göra maten, till att fylla på tomma tallrikar och kanske har de serveringspersonal som kan komma och servera maten. Det dyraste alternativet är att ha festen på en restaurang. Då behöver man inte fundera på annat än vilka blommor man vill ha som dekoration vid festen, och om man vill ha något färgtema som går igen i kyrkan och på festen. Det är fint med ballonger som finns i bokstäver, då kan man fylla dem med helium och knyta en liten tyngd i snöret, så de hålls på plats på väggen. Då kan man ha ballonger i de bokstäver som man heter och ha namnen som svävar antingen över bordet, eller över golvet bakom brudparet.

Råvarorna är viktigast för smaken

När det gäller matlagning är råvarorna absolut viktigast för att det ska bli gott. Vill man välja lite exklusivt kött bör man välja ett ekologiskt kött. Då får man nötkött, eller gris, kyckling eller annat som bönderna har låtit äta ekologiskt foder. Djuren har fått ströva fritt på gården och äta färskt gräs och andra växtligheter under vår och sommar och tidig höst. Då har bönderna sett till att djuren inte har stressats i någon masslakt. Djur som fraktas mer eller mindre levande över hela Europa för att hamna i något hemskt slakteri, smakar därefter. Dessutom är det inhumant att behandla djur på det sättet.

I Stockholm kan det vara svårt att hitta en djurhållare som låter sina djur slaktas på ett humant sätt och som får lov att kalla sig Krav-märkt, men här kan du läsa om en sådan: närproduceratköttstockholm.se.

Välj det bästa till bröllopet!

21 mar 2018

När det ska till att ordnas fest, och till och med bröllop, då ska bara det bästa bjudas på; den bästa maten, de vackraste dekorationerna och de godaste dryckerna. När någon ska insegla löften och lova varandra trohet livet ut, då vill man verkligen fira. Många vill ha fin musik, både till själva vigselakten och till festen efter vigseln.

Det har blivit allt mer populärt med traditionella bröllop. Ni vet; kyrka, fest och massor av brudnäbbar, brudtärnor och marskalkar. Någon som inte har sett en amerikansk film om dessa eviga förberedelser infrö bröllop och hur brudparet fått en ”second thought” och alla förvecklingar som brukar följa av det? Familjerna strular till det. Plötsligt ska hela släkten samlas, och det är sällan som det är friktionsfritt, för att inte säga fritt från kaos. Men ibland är det bara så där jättefint och alla är glada. Åtminstone just då. 

Många faktorer ska till för bästa bröllopet

När man ska hålla sitt livs fest vill man ha skön musik. Många gånger kan det hända att festen äger rum på en restaurang där det inte finns några musikinstrument. Då behöver man flytta dit dem innan. Behöver man en pianoflytt finns det många firmor som man kan välja mellan. Att flyta att piano är verkligen inget man gör bara i en handvändning. Man måste veta hur man ska handskas med ett piano för att det inte ska förstöras.

Det går inte snabbt, om man inte råkar vara proffs på pianoflyttar. De är tunga, gigantiska och sköra. Man kan inte ha ett piano stående i en flyttbil ute i kylan. Om man har det, måste det stämmas när det kommer in i värmen igen. Och att stämma ett piano är nästan lika krångligt som att flytta det. Det görs heller inte i en handvändning, det kan ta minst en timme att få ett piano stämt. Dessutom kan heller inte vem som helst göra det, utan det krävs någon som har absolut gehör för att kunna stämma det.

Anlita proffs för instrumenthanteringen

Och allt detta vet någon som kan flytta stora möbler och instrument. Så man bor i Stockholm är det naturligtvis lättare att både få tag i en som kan flytta pianon och som kan stämma dem. Det är bara att googla pianoflytt Stockholm, så får man tag i en flyttfirma som tar detta på sig. Märk väl att det absolut inte är alla flyttfirmor som gör detta. Det kräver en viss teknik för att inte offra flyttkarlarnas ryggar och ben. Bor du inte i Stockholm kan du bara ersätta orten med den ort där du bor.

Då det är dags att klä sig för bröllop

9 mar 2018

Är det dags för bröllop? Förutom att de som ansvarar för bröllopet och allt annat praktiskt, ska klura ut vilken mat man vill bjuda alla gäster på, är det viktigt att tänka på kläderna. Att gifta oss är en av de viktigaste högtiderna som vi fortfarande behåller och tycker är viktiga. Ceremonierna och högtidligheterna är viktiga för oss. De betonar det som är annorlunda i livet; förändringar som vi går igenom. De är ett sätt att minnas förändringen och samla de människor som är viktiga för en. Finns det något tristare än par som gifter sig i hemlighet? Ställer samma par till med bröllop innebär att fler får vara med och få ett tillfälle att festa.

Vem vill inte bli bjuden på fest?

Vem blir inte glad över god mat, få klä sig och dricka gott? Om det dessutom sker i sällskap med trevliga människor, är lyckan gjord. Ett bröllop är ett utmärkt sådant tillfälle. I en värld som kan upplevas som tråkig och mörk är en ceremoni som hyllar kärleken och en tro på framtiden något positivt. Så vad ska man klä sig i?Ska man gå till Dressman och köpa en kostym? Dressman och andra herrekiperingar har säkert billiga kostymer, men hur väl sitter de? Om du någonsin har provat en skräddarsydd kostym, eller kavaj, vet du hur stor skillnad det är mellan en stereotypisk kostym mot en skräddarsydd dito.

Skaffa dig plagg som sitter perfekt

Med en skräddarsydd kostym får du en kostym som sitter perfekt på din kropp. Du får alla ärmar, ryggsömmar och midjesömmar som perfekt följer din kropp, vilket gör den till något speciellt. Särskilt på ett bröllop är det roligt att klä sig i något som sitter snyggt. Om du går till en skräddare får du någon som vet hur de ska sy kläderna för att de ska sitta snyggt på din kropp. Är det så att du till exempel har gått ner i vikt och fortfarande har en kostym som du verkligen gillar och som du egentligen vill ha, men har smalnat från, kan du ta med kostymen och få den insydd så den fortfarande sitter perfekt på dig.

Skaffa en italiensk kostym och måttanpassa hemma

Många köper kostymer eller kavajer i Italien och låter sy om dem senare hemma. Det eftersom materialen i modets hemland Italien är något alldeles extra och som du inte lär hitta någon annanstans. Man kan på långt håll se vilka kostymer som är importerade från Italien, på grund av kvaliteten på materialet. Bor du i Stockholm är det lätt att hitta olika skräddare. Säg att du bor i Täby, kan du googla skräddare Täby för att hitta en skräddare som du kan anlita för att sy din kostym. Lycka till!

 

Varför inte bröllop i din trädgård?

15 feb 2018

Ska du ställa till med bröllop? Är det ditt eget, eller barnens? Barnbarnens? Oberoende vem som ska gifta sig, är det en festlig tilldragelse. All kärlek är värt att fira. Vi firar i regel alldeles för lite. I lokaltidningarna kan man i värsta fall se annonser där det står ”firar ej – bortrest”. Finns det något tråkigare – att inte vilja fira sin födelsedag, eller vad det är. Tvärtom. Vi borde ta vara på precis varenda tillfälle som ges, att fira. Då blir livet lite mer uthärdligt, även om det kanske kostar. Men man behöver inte spendera hela sin förmögenhet på bröllop.

Bröllopsfest i trädgården?

Har man en stor, härlig trädgård, kan man faktiskt ha festen där. Då får man hoppas på bra väder, och räknar man inte med bar väder (vi bor ju i Sverige!) då kan man hyra in partytält. Då är det bara lite mysigt om det regnar på partytältets tak. Blir det sedan mörkt på kvällen är det bara mysigt med lyktor i träden och i trädgården och på borden.

Hyr in det du inte har

Det går att hyra bord och stolar med vackra vita dukar. Sedan är det bara att gå ut och plocka blommor på ängen, och ta in björkar som får stå i sin fulla blom vid ingång, scen och lite här och där. Vill man ha det ännu festligare kan man blåsa upp ballonger med helium och knyta en tyngd i ballongsnöret. Då får du ballonger som svävar över alla gästernas huvud vid borden. Välj färg efter tema.

Bjud på buffé

Bjuder man många och vill veta att det blir garanterat festlig mat kan man ta in en catering och ställa till med en festlig buffé. På så sätt får de flesta något som de gillar. Särskilt bra är det om det finns (vilket det så gott som alltid finns) någon som är intolerant mot gluten och, eller laktos. Bjuder man någon som är vegetarian eller vegan, brukar de alltid hitta något gott att äta om man bjuder på en buffé.

Det är svårare att uppnå om man bjuder på en tre rätters middag. Då brukar det blir många som behöver specialmat just av nämnda anledningar. Då är det viktigt att göra en så varierad buffé som det bara går; med en kötträtt, en fiskrätt, en vegetarisk och vegansk rätt. Lägger man till linser, bönor och tillräckligt med grönsaker brukar även barnen hitta något som de gillar. Glöm inte ostarna och alla goda drycker till.

Vilken typ av catering väljer du?

10 feb 2018

Att fler och fler personer i Stockholm väljer catering för olika typer av tillställningar är i sak inte så konstigt. Som vid all typ av catering så kommer man som värd/värdinna undan det jobbigaste med att vara arrangör – att dels se till att alla trivs och att en logistiskt kedja hålls intakt – matlagning, servering, underhållning och så vidare – genom hela kvällen. Det sköna med catering är att man slipper fokusera på mat, servering och att diska – det sköts av företaget man anlitat.  

Välj mer än maten med catering

Skillnaden mellan catering i Stockholm och i andra städer är att man i Stockholm även kan göra andra tillval som fyller de behov man som boende i vår huvudstad kan finna som problematiska. Man kan exempelvis hyra lokal, man kan hyra partytält, man kan inkludera musikutrustning/anläggning och man kan på fler än ett sätt skräddarsy den service man betalar för. Det andra skälet till varför catering upplever en renässans i Stockholm är att området blivit betydligt mer spännande under senare år. 

Valde du catering för ett tiotal år sedan så handlade det ofta om trista standardrätter, serverade ur kärl som påminde om skolmatsalen och dessutom så var priserna väldigt omotiverade sett till vad man fick för pengarna. Det var, helt enkelt, sällan värt att anlita ett företag inom catering – mer än för att själv slippa laga mat. Maten man fick blev ingen höjdpunkt på tillställningen utan mer av ett nödvändigt ont för att gästerna skulle bli mätta. 

Dagens catering är betydligt mer spännande

Det som skett är att förändringens vindar blåst över Stockholm. Fler företag har siktat in sig på catering – något som pressat ner priserna till en rimligare nivå – och som, framförallt, gjort menyerna mer spännande. Du som kund kan i stort sett välja mat från alla världens hörn. Vi kan nämna Libanon, vi kan nämna Thailand, Vietnam, Spanien, Italien och till och med Etiopien som exempel på detta. 

“Catering idag blir en kulinarisk och kulturell upplevelse. Dina gäster tas med på en resa till det land varifrån maten kommer – personalen förklarar, presenterar och berättar om både landet och maten som serveras“ 

Det hela har blivit en mer kulturell upplevelse; catering idag handlar alltså om mer än att mätta magar och få en god service. Du och dina gäster kan exempelvis välja libanesisk catering och få ett helt lands kultur förklarade för er inför varje maträtt som serveras. Ni äter på samma sätt, ni dricker lämpliga drycker och ni får höra vilka ingredienser som rätterna i fråga är tillagade av. Beställer ni en libanesisk catering kan ni till och med välja att även få underhållning i form av magdansöser.  Ser man allt detta så förstår man också vilket värde som finns i att välja catering i Stockholm. Det ger en helhetsupplevelse som skänker festen det där lilla extra som gör att den blir en snackis – under en lång, lång tid framöver. För mer information, läs denna site

Den speciella festen kräver smoking

18 jan 2018

Det finns få tillfällen i livet då en man - på samma sätt som en kvinna - får en chans att känna sig lika uppklädd och speciell. Tillfällen såsom exempelvis studenten, bröllop, speciella nyårsaftnar och andra större bjudningar. Sådana tillfällen har ofta en uttalad dresscode och inte sällan står det skrivet att mannen ska bära smoking i inbjudningskortet. 

Att bära en smoking ger en känsla av ly och flärd. Inte sällan förs tankarna till James Bond. Festen känns märkvärdig på ett positivt sätt och nivån höjs avsevärt. Kläder kan göra en stor skillnad i hur folk bemöter varandra och hur man beter sig i stort 

Bli en ny med smoking

Tar man på sig en smoking så känner man sig ofta som en ny person; det sker en förändring till det bättre, man blir en annan person för en stund och inte sällan så förs tankarna till den välkände agenten vid namn James Bond. Är det dessutom så att samtliga män på en fest - exempelvis ett bröllop - bär smoking så höjs nivån avsevärt på tillställningen och brudparet känner ofta att de är extra speciella och utvalda. 

Tummen upp för smoking - men är det verkligen en investering som man bör göra? Finns det något värde i att köpa en smoking och, som sagt, enbart använda den vid några tillfällen i livet? Vi anser inte det. I synnerhet inte om man ser till att många pendlar i vikt dessutom. Den smoking du köpte inför ett bröllop i Stockholm då du var tjugo år sitter knappast lika bra då du är fyrtio år. Vår rekommendation är istället följande: du tjänar på att hyra en smoking snarare än att köpa en sådan i Stockholm. 

Fördelar med att hyra smoking i Stockholm 

Väljer du att hyra en smoking inför den speciella festen i Stockholm så finns det några klara fördelar och enklast blir om vi radar upp dessa i några snabbar punkter enligt följande: 

 • Lägre kostnad. Säg att du får betala 1500 kronor för att hyra en smoking i Stockholm och jämför den summan med ett motsvarande köp där du kanske – som lägst! – får betala 5000 kronor. Den smoking som du får hyra är dessutom av högre kvalitet och inte sällan av ett bättre märke än vad du har råd att betala för en sådan vid ett köp.
 • Den sitter bättre: Som sagt, inte sällan så är en hyrd smoking av bättre kvalitet – något som gör att en sådan sitter bättre och ger en mer sobert intryck.
 • Den anpassas efter din kropp. Att hyra en smoking sker inte på uppstuds. Nej, du besöker ekiperingen i fråga och väl där så tas mått på din kropp varpå den smoking du ska hyra anpassas efter dig. Det innebär att den smoking du ska hyra blir så gott som skräddarsydd.
 • Skor och matchning: Man kan ofta få rekommendation – och även hyra – lämpliga skor att bära till sin smoking. Något som annars skulle innebära en hög kostnad på samma sätt som en inköpt smoking. Hur ofta använder du ett par speciella lackskor? 

Läs mer om hur du kan hyra smoking i Stockholm.

Så lyckas du med en utomhusvigsel

27 dec 2017

En utomhusvigsel kan göra den stora dagen mycket minnesvärd på ett fint och romantiskt sätt. Många tycker att det både blir romantiskt och avslappnat, jämfört med att ha bröllopet i en kyrka. Runt om i landet finns det många vackra ställen att ha sin utomhusvigsel. Bor man i stockholmsområdet väljer man kanske Lidingö, Ekerö eller någon annan naturskön plats (läs mer om tips på platser längre ned i texten). Men det står klart att en utomhusvigsel kan skilja sig en hel del från när det görs på det klassiska viset. Här är ett par tips som hjälper dig lyckas med utomhusvigseln.

Berätta det på en gång

Att det är en utomhusvigsel bör ni göra klart så tidigt som möjligt för gästerna. Se till att vara tydliga redan i inbjudan att vigseln kommer att ske utomhus. Om vigseln är förlagd utomhus vill gästerna säkert förbereda sig på olika sätt. Till exempel kanske man, som gäst, inte tar med sig de allra dyraste och mest ömtåliga skorna. Vidare kan man behöva bereda sig på andra sätt för lite skakigt väder.

Sittplatser

Om ni genomför en klassisk borgerlig vigsel tar det knappt över en minut innan vigseln är slut. Om så är fallet hinner benen knappast bli trötta. Har ni däremot valt att ha en lite längre vigsel är det viktigt att ordna med ordentliga sittplatser. Vissa gäster har ett större behov av att sitta än andra, dessutom. Tänkt att ordna med skugga. Har ni vigseln vid ett fält vid vattnet, på till exempel Lidingö, finns det inte särskilt mycket naturlig skugga. De flesta uppskattar visserligen sol – men ibland kan det bli för mycket av det goda. Särskilt eftersom gästerna kan ha svårt att anpassa finklädseln efter vädret.

Catering

Att ha bra catering inför ett bröllop är viktigt. Var ni ska äta är givetvis upp till er, och det behöver inte vara precis där ni har vigseln. Kanske ska ni ställa upp partytält nära vigseln? Har man väl hittat en naturskön plats kan det finnas läge att även äta där. Det här ställer givetvis inte bara krav på catering, utan också logi. Man bör i så fall tänka på vad man ska göra om det blir dåligt väder, till exempel. Har ni fått er catering, och det spöregnar, kan ni behöva duka upp inomhus. Bra är att välja ut ett fint läge där ni också kan boka en festlokal i närheten. Här kan du läsa om en bra catering; www.cateringlidingö.se.

Exempel på platser

Det finns många vackra platser runt om i landet där det är populärt med utomhusvigslar. Till exempel:

 • Lidingö; Lidingö ligger naturskönt, samtidigt som det är mycket nära till Stockholm. Jämfört med till exempel yttre delarna av Värmdö är Lidingö väldigt lättåtkomligt.
 • Fårö; Fårö är vida känt för sin natur. Många väljer att ha utomhusvigslar, eller åtminstone ta foton här.

Ofta är det dock så att platsen är viktigare. Man hittar gärna något naturnära vid en plats som båda tycker om eller känner sig hemma vid.

Ha rätt herrkläder på bröllopet

14 nov 2017

Det finns flera olika plagg man kan använda sig av utan att egentligen bryta någon klädkod. Vanligt är att man har en kostym, gärna skräddarsydd, men för den som vill göra något annat finns det alternativ. Dock beror det givetvis på vad som står i inbjudan. Om klädkoden anges bör den följas.

Skräddarsydd kostym

Det är visserligen inget måste att kostymen är skräddarsydd, men det är vanligtvis det som blir allra bäst. Att bära kostym på bröllop är väldigt vanligt i Sverige. Den bör vara mörkgrå, svart eller mörkblå utan stora mönster. Vissa diskreta mönster kan dock vara okej, även om det vanligen anses lite finare att bära en kostym utan mönster.

Ska du ordna en skräddarsydd kostym för evenemanget är det bra att tala med din skräddare om dina önskemål. En erfaren skräddare kan givetvis hjälpa dig med att välja ut en kostym som passar ändamålet.

Under din skräddarsydda kostym bör en vit skjorta bäras. Många väljer dessutom att bära väst, vilket anses vara snyggt av många. Om du bestämmer dig för att bära väst, tänk då på att den nedersta knappen aldrig ska knäppas. I kragen ska en fluga eller slips knytas. Satsa på ett material som ser fint och elegant ut.

Kavaj

Förr ansågs mörk kostym och kavaj vara ungefär samma sak. Det är en avslappnad och ledig klädkod och bör tolkas därefter. Klär du upp dig alldeles för mycket, kan det upplevas som för fint eller uppklätt av gästerna som tolkat klädkoden som mer avslappnad och ledig. Om du känner dig osäker kan du helt enkelt ta kontakt med brudparet och fråga.

Kavajen kan i princip vara i vilken färg som helst. Är den svart brukar det fungera bra att bära en färgad skjorta under. Helst ska byxorna vara i samma färg som kavajen, även om det inte måste vara så. Vidare brukar kavajen kombineras med en slips i valfri färg.

Halvformell klädsel

Om det är klädkoden Halvformell klädsel som gäller är smoking ett utmärkt val. Jackan är vanligtvis mörkgrå, svart eller mörkblå, men på sommaren kan det fungera bra med vitt. En tumregel är att byxorna och jackan ska vara i samma färg, med undantaget om jackan är vit då byxorna bör vara svarta. Skjortan ska vara i vitt och kan kombineras med väst om smokingen är dubbelknäppt. Smoking som plagg är ofta uppskattat, och många anser att det är betydligt snyggare än till exempel en skräddarsydd kostym – men åsikterna går isär.

Catering är mer än bara mat i Stockholm

7 sep 2017

Fler och fler personer har börjat upptäcka fördelarna som finns i att använda sig av catering snarare än att på egen hand sköta om allt ifrån mat och servering. Står man inför att arrangera en fest eller en större tillställning så betyder inte detta per automatik att man inte ska kunna delta och att man måste sköta allting på egen hand och det är där som catering kommer in i bilden. I det stora hela så innebär catering att man som värd eller värdinna tar emot en utsträckt hand och där man ger sig själv tillåtelse att njuta av kvällen på samma sätt som alla andra.

Catering idag innebär heller inte att det serveras mat ur stora kärl alà skolbespisning; nej – den tiden är definitivt – tack och lov – förbi. Dagens catering är betydligt mer avancerad än så och speciellt om man ser till de större svenska städerna där Stockholm får fungera som ett utmärkt exempel för oss i den här texten. Vi förklarar vad vi menar med att catering innebär mer än bara mat i dagens Stockholm och hur man som privatperson inför en fest kan använda denna tjänst för att få till stånd en perfekt tillställning.

 • Vi börjar, trots allt, med maten och urvalet som finns inom catering och här kan vi säga att i stort sett hela världens menyer ligger öppna att välja bland. Libanesiskt, Italienskt, Spanskt, Asiatiskt, Svensk Husmanskost... Det mesta finns och dessutom så har den vegetariska menyn utvecklats enormt mycket under senare år inom catering i Stockholm.
 • Många företag inom catering hyr ut lämplig utrustning för att spela musik ur. Rejäla högtalare som verkligen tillför festen en extra dimension,
 • Catering i Stockholm innebär i många fall att man även kan få till stånd att hyra en lokal för ett rimligt pris. Många företag inom catering har täta samarbeten med fastighetsägare och det här en en stor fördel just i Stockholm där yta ofta är en bristvara i privatbostäder.
 • Partytält. Kanske främst är lämpligt under sommaren och fungerar på samma sätt som ovan nämnda lokaler. Skillnaden är att det är företaget inom catering som äger partytälten i fråga och som sköter allt ifrån montering till nedtagning och detta till ett väldigt bra pris. Ett väldigt populärt alternativ som fler och fler väljer som tillägg vid sina fester. Ska du arrangera en fest eller ett annat evenemang och siktar på att maten ska bli riktigt god? Läs mer här!

Tre saker som är bra att tänka på om du ska hyra photobooth

22 jul 2017

Ett photobooth på festen är en riktig stämningshöjare. Det får gästerna att le, våga släppa lös och är dessutom en utmärkt isbrytare och konversationsstartare. Om du ska hyra ett photobooth finns det dock ett antal saker som är bra att ha i åtanke innan man skrider till verket.

1.    Pressa priserna genom att kontakta flera företag

Det finns i dagsläget förhållandevis få företag där du kan hyra photobooth. De allra flesta är baserade i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, där framförallt Stockholm har ett större utbud av aktörer att välja mellan.

Precis som när man kontaktar hantverkare eller andra tjänstefirmor för en offert, kan det ofta löna sig att kontakta flera företag innan man bestämmer sig för att anlita något av dem. På så vis kan man först och främst se vilket företag som erbjuder de lägsta priserna, men också använda de konkurrerande firmornas offerter till att sänka priset en aning. Ställ dem mot varandra och se om du antingen kan få ett lägre pris för själva hyran, eller om du kan få billig transport eller få ha kvar den någon extra timme på plats. Som alltid gäller det att inte gapa för mycket – i sådana fall kan man gå miste om hela affären.

2.    Placeringen

Om du ska hyra photobooth är placeringen viktig att ha i åtanke. De flesta väljer att placera den nära entrén då det, som nämnt i inledningen av den här texten, fungerar som en utmärkt konversationsstartare och isbrytare. Givetvis måste den inte stå direkt vid dörren, men att gästerna får börja släppa lös redan i ett tidigt skede har ofta en god effekt på hela eventet. Att ha den nära entrén är givetvis bara ett tips. Varje event är unikt och det finns aldrig en enskild lösning som passar alla.

3.    Var ska festen hållas?

Du som bor i en mindre stad och ska hyra photobooth kan ibland behöva betala extra för transporten. Ett photobooth är både stort och otympligt, varför transporten inte sällan utgör en relativt stor del av det totala priset. Bor man inte i Stockholm, Göteborg eller annan storstad, kan man behöva betala ganska mycket bara för att få den levererad till dörren. Ibland hyrs de även ut bemannade och resan innebär extra kostnader för personalen.

Således är avstånd något man får betala lite mer för om man inte bor i till exempel Stockholm eller Göteborg. Som nämnt under rubriken ”pressa priserna genom att kontakta flera företag”, har du dock möjlighet att sänka den totala kostnaden något. Bor du i en mer avlägsen ort kan du möjligtvis använda detta för att förhandla ner transportavgiften något. Lycka till!

Smidigt att hyra buss vid ett bröllop

6 jul 2017

Det finns vissa tillfällen då logistiken måste fungera bättre än vid andra tillfällen. Om man exempelvis ska åka ett större sällskap till Arlanda för att hinna med ett plan eller om man samma sällskap ska åka till exempelvis en konsert – typiska tillfällen då man kräver att allting flyter på och fungerar. Naturligtvis har man här också ett eget ansvar som ligger i att vara ute i god tid och man kan heller inte räkna med att trafiksituationer kan komma att uppstå – händer det en olycka på E4 så kan man knappast lasta den chaufför som man anlitat för denna fördröjning, eller hur?

Ett annat läge där man kräver att logistiken sker på ett tillfredsställande sätt kan vara vid större fester där många personer ska åka från punkt A (exempelvis middagen) till punkt B (den fortsatta festen). Här kan det uppstå vissa problem och detta speciellt om man valt att anlita flera olika fordon för ändamålet.

Det vill säga; har man kontaktat ett taxibolag så uppkommer alltid problem med att få alla att komma fram i utsatt tid; det kan här beror på att man räknat fel på antalet gäster, det kan handla om att taxichaufförerna väljer olika vägar eller att någon av bilarna inte dyker upp – samtliga legitima och rimliga skäl till varför förseningar sker och där logistiken således inte fungerat tillfredsställande.

Om man ser till en lösning vid ett sådant tillfälle så kan vi säga att det finns andra alternativ än att boka in taxi. Det bästa sättet är istället att hyra buss. Vi kan här förklara varför det är bättre att hyra buss än att boka in flera olika taxibilar och för enkelhetens skull så säger vi att det handlar om ett bröllop i Stockholm.

Ett tillfälle där verkligen det logistiska måste fungera; det handlar trots allt om den viktigaste dagen i två människors liv. Detta bröllop äger rum i Lidingö Kyrka, men själva middagen och den efterföljande festen kommer att utspela sig i Nacka – en resa genom hela Stockholm där brudparet alltså valt att hyra en buss. Vi radar upp fördelarna med detta val nedan.

 • Alla får plats. Att hyra en buss – anpassad efter storleken på sällskapet naturligtvis – ger alla personer plats och så även vid detta bröllop i Stockholm. De enda som saknas är brudparet som – som sig bör – åker i en separat bil; fullt utrustad med skramlande burkar bakom.
 • Miljön. Genom att man valt att hyra en buss så blir det mindre påverkan på miljön. Detta är fullt jämförbart med hur man agerar i den vanliga livet – att åka kollektivt i Stockholm är bättre än att ta sin bil till arbetet.
 • Partyt fortsätter. Genom att samtliga åker i samma fordon så bibehålls den glada stämningen – utan några avbrott. Ett slags mobilt mingel som därefter fortsätter under hela kvällen (och natten förmodligen).
 • Trygg resa. Hyr man en buss så får man också en erfaren chaufför på köpet; en chaufför som på förhand lagt upp hur resan ska se ut, vilken väg han ska ta. Dessutom är det bekvämare att åka buss och detta då det inte blir lika ryckigt som vid en taxiresa – naturligtvis generellt sett och beroende på förare.

Tre viktiga saker att tänka på inför till bröllopet

20 apr 2017

Inför ett bröllop finns det en hel del saker att tänka på. För många är det viktigt att alla detaljer stämmer, och man bör därför planera dagen noggrant och lång tid i förväg. När man anlitar tjänster utifrån, som till exempel catering, är det bra att verkligen kolla upp firman på förhand och göra noga efterforskningar.

Har du otur kanske du råkar anlita någon som inte är särskilt seriös, vilket kan få som konsekvens att dagen inte riktigt blir så lyckad som den hade kunnat bli. När det gäller just catering kan till exempel en enkel sökning på till exempel ”catering Uppsala omdömen” vara tillräckligt för att hjälpa dig på vägen (om du nu ska gifta dig i Uppsala d.v.s.).

Musiken

Musiken är viktig för många på ett bröllop. Ska du anlita en musiker, kan ett bra förstasteg vara att kolla bland dem du känner. Kanske är det en bekant till någon inbjuden som är duktig? I sådana fall kan det vara bra att prata med henne eller honom.

Det finns en hel del praktiska saker att tänka på när det kommer till att anlita en musiker. Till exempel bör det finnas PA-system och annan utrustning som krävs för att framträdandet ska bli lyckat.

Sedan är det givetvis viktigt att tänka över vilken musik det är man vill ha. Ska det bara vara lugn akustisk gitarr, eller ska ni ha ett helt band? En fördel med att bara anlita en solomusiker är att det blir betydligt enklare logistiskt. Ett band behöver ganska mycket av både plats och utrustning.

Catering

Maten är en viktig del av dagen. Således är det viktigt att hitta någon som sköter bröllopscatering bra. Som nämnt i inledningen, kan en internetsökning på till exempel ”Catering Uppsala” (byt ut Uppsala mot din stad), vara tillräckligt för att hitta en bra aktör som tar hand om det.

Med det sagt finns det en del faktorer som är bra att ha i åtanke. Till exempel är det viktigt att den som sköter cateringen kan erbjuda den mat ni vill ha och i en volym som matchar antalet inbjudna på bröllopet.

Var ska ni gifta er?

Det här är bra att bestämma långt på förhand, då många platser kräver att man bokar dem tidigt. Samtidigt finns det väldigt många vigselplatser och om det inte är något särskilt ni letar efter, brukar detta lösa sig ändå. Bor du till exempel i Uppsala, kan du välja en vigsel i ett museum med ruiner från 1500-talet.

För många är platsen viktig, medan andra inte alls prioriterar det lika högt. Inte helt ovanligt nuförtiden är också att man väljer att gifta sig utomlands. Då handlar det ofta om ett varmt land där man även kan stanna kvar på semester efter vigseln. Ett annat alternativ, som kanske dock inte är så jättevanligt, är att hålla vigseln på Arlanda eller Landvetter och sedan påbörja bröllopsresan på en gång.

← Äldre inlägg