Mat till bröllop

Meny för bröllop – hur ska man tänka?

Maten på ett bröllop – är den den verkligen så viktig? Ja, det är den definitivt , men kanske inte på det sätt som många tänker. Vi anser nämligen att bröllop och den meny som här denna speciella dag snarare mår bra av lyx för ögat än för magen. Kort sagt – en elegant uppläggning och lite mer speciell mat är bättre än att tänka på att alla ska bli mätta. Ett tips är att tänka på vad man själv gillar. Det är er speciella dag och det är era smaker som ska få en chans att råda – detta gäller allt ifrån er meny till hur dagen i stort är planerad. Kort och gott – utgå från er egen smak.

Ett annat tips som vi kan ge och som brukar vara användbart är att man håller sig till ett tema. Exempelvis fisk, kött eller grönsaker. För att förenkla så tänkte vi visa hur vi tänker genom att presentera tre stycken olika menyer där vi börjar med kött:

Meny nummer ett: Kött

Förrätt: Fylld parmaskinka med färskost, vitlök och franska örter. Serverad på en bädd av ruccola och med pinjenötter och melon vid sidan av.

Varmrätt: Kalvmedaljonger med kantarellsås. Serveras med spröda primörer.

Efterrätt: Champagnesorbet med basilikamarinerade jordgubbar.

Meny nummer två: Fisk

Förrätt: Kall skaldjurslasagne med rökt lax och en löjromssås. Serverad med sallad och en örtvinegraette.

Varmrätt: Pocherad filé av hälleflundra. Serverad med champagnesås och med kokt, färsk sparris och färskpotatis.

Efterrätt: citronpanacotta med björnbär och hallon.

 

Meny nummer tre: vegetarisk

Förrätt: Vit sparris serverad med örtcreme och gul paprikasås

Varmrätt: Medelhavsinspirerad lasagne med rivna grönsaker och västerbottenost.

Efterrätt: Chevréganasch med äpplen. Toppas med mandelknäck.

Drycken då? Här har vi ett tudelat tips. För själva middagen så råder vi er att ta kontakt med den kunniga personalen på Systembolaget och presentera er meny för dem. De finns där av en anledning och de har väldigt bra kunskaper om vilken öl och vilka viner som – om uttrycket tillåter – gifter sig med vilka respektive rätter.

Tips nummer två: Detta gäller dryck för själva festen och riktar sig främst till personer i våra sydligare delar av landet – köp era varor i Tyskland. Se till att följa lagar och regler dock.

dukat middagsbord

Bröllopsbuffe – ett festligt alternativ 

Det finns alltid en risk för att bröllopsmiddagen blir lite stel. Fel personer hamnar bredvid varandra, den rätta stämningen infinner sig inte, folk ska hålla tal och är nervösa. Det ligger alltid en spänning i luften och det ska så göra – en den får aldrig gå ut över stämningen. Ett bröllop och den tillhörande middagen ska vara trevlig, den ska vara uppsluten och den ska vara startskottet för den fest som komma skall.

Lösningen? Varför inte servera en underbar buffé? Det är ett trevligt sätt för gästerna att ”få lite luft under vingarna” och röra på sig. man kan mingla, hämta mer mat och man kan dröja sig kvar vid intressanta gäster på ett helt annat sätt.

Ett minus finns dock – ett uppenbart sådant: talen blir lidande. Det kan vara svårt för en toastmaster att få ihop alla tal och påkalla uppmärksamhet om folk i omgångar försvinner. Här krävs det skicklighet och det krävs information. Se till att er toastmaster är noga med att säga att så fort hans klocka (eller vad han nu än använder för att påkalla uppmärksamhet) så bör gästerna slå sig ner till bords snarast möjligt (eller ställa sig längs med väggen). Bröllopsbuffé, en bra idé? Definitivt!