Mat till bröllop

Vad kostar ett bröllop

Det finns några tillfällen i ens liv där det faktiskt får kosta lite extra och där plånboken inte ska ha den avgörande rösten. För många är bröllopet en typisk sådan händelse och detta med all rätt. Är det någon gång man ska unna sig något extra så är det vid sitt eget bröllop. Tänk dig själv; det är en dag av kärlek – det är er dag; den dag då alla kommer för att hylla er och där ni båda får en chans att stå i centrum – det är en dag där två släkter och två vänskapskretsar möts (hur ofta händer det?) och det är en dag som verkligen är värd att fira. Här ska man definitivt inte snåla.

Men; det är skillnad på att snåla och på att vara ekonomisk. Felet som många gör i samband med sina bröllop är att de betalar för mycket; man vill inte verka snåla inför sina gäster och det gör att man betalar för saker som i själva verket knappt fyller någon funktion. Eller där det kanske finns billigare alternativ. Ett bröllop är dyrt, det är det ingen mening att förneka eller sticka under stolen med – men det behöver inte innebära att man blir ruinerad på köpet.

Ser man till den genomsnittliga kostnaden för ett bröllop i Sverige så ligger denna på 54.000 kronor och där har vi således en bra måttstock. Det som är intressant är att storstäderna – Stockholm, Malmö och Göteborg – och de bröllop som sker där ofta har en tendens att blir lite dyrare än i övriga landet. Så mycket som 20 procent av brudparen i storstäderna lägger nämligen mer än 100.000 kronor på sitt bröllop. Vad detta beror på är svårt att sia om; men man kan naturligtvis spekulera i att det generellt sett är dyrare omkostnader överlag i exempelvis Stockholm.

Men – den genomsnittliga kostnaden för ett bröllop landar alltså på 54.000 kronor och frågan är vad det är som kostar? Vi tänkte rada upp några saker som är vanligt förekommande, hur mycket de kostar och på så sätt hjälpa dig att få en översikt kring hur mycket ditt eget bröllop kan komma att kosta. Naturligtvis så är det fritt att dra av vissa saker och addera andra – varje bröllop är unikt och är det någon gång i livet som den personliga smaken ska få fritt spelrum så är det väl ändå här?

Märk väl: priserna är ungefärliga och vi kan inte nog poängtera att det faktiskt lönar sig att jämföra mellan olika företag innan man bestämmer sig.

Bröllopskostnad per kuvert går att påverka

Vi skrev ovan att kostnaden per kuvert brukar hamna runt 1000 kronor och det är en rimlig summa att utgå ifrån (det är lättare att räkna på det i budgeten). Men, det finns naturligtvis visst utrymme att påverka denna kostnad också. Genom att bestämma menyn – behöver ni trerättersmiddag, kan bröllopstårta ersätta efterrätten och så vidare – och det går att kontakta flera olika krögare och företag inom exempelvis catering.

En vanlig sak som många gör i dagsläget är att man begär en kuvertavgift från sina gäster. Det vill säga; man skriver i inbjudningskortet att det kostar exempelvis 200 kronor och att denna summa ska sättas in på det- och det kontot. Ett bra sätt att komma lite billigare undan. Här kan vi även rekommendera att man istället för bröllopspresenter tar en liten kuvertavgift – detta om det skulle kännas väl snålt att kräva gästerna på pengar.

Ta hjälp av dina vänner

Innan vi avrundar så tänkte vi komma med en liten uppmaning: ta hjälp! I din bekantskapskrets finns förmodligen väldigt många kompetenta personer inom väldigt olika områden. En hobbyfotograf här, en grafisk designer där och en kock, bagare eller florist någon annanstans. Ta hjälp med inbjudningskorten, låt din vän fotografera och låt en annan vän sköta matlagningen. Det är roligt och det är lite av ett hedersuppdrag att få bistå vid en så stor dag som vid ett bröllop.

par som gifter sig