Mat till bröllop

Blogg

Här i bloggen skriver vi inte bara om mat utan om allt som hör bröllopet till: kläder, smink, smycken och kringarrangemang som hyra av tält, fotografering och mycket annat. 

Rolig mat till bröllopet

22 jun 2019

När det håller på att planeras för bröllop är det mycket att tänka på. En tjusig festlokal är ett måste och såklart god mat. Det är en mycket spännande tid för brudparet och det är mycket känslor är inblandade.

Hur ska man då tänka för att det ska bli så minnesvärt som bara är möjligt? Nyckeln är noggrann planering för att inte missa något. Men behöver sätta sig ner och skriva ner allt som är viktigt och vad man vill uppnå med festen.

Datum och festlokal

Först och främst måste man såklart bestämma festdatum när så många som möjligt kan deltaga. Det är smart att undvika större helger när många är uppbokade. Man måste så tidigt som möjligt boka tid och plats för vigsel. Och så fort det är klart måste man hitta en passande festlokal för festen. Lokalen måste vara i rätt storlek och passa för en bröllopsfest.

Det är vanligt att man vill ha bröllopsvals och dans för festen. Undersök vad lokalen har att erbjuda i form av underhållning som till exempel musikanläggning och dansgolv. Om det inte finns går det såklart att hyra in utrustning men gör även det i god tid så du inte står på festdagen utan musik.

Fördrink och tilltugg

Det är självklart viktigt med vad som serveras på alla festligheter. Alla bra fester brukar inledas med en fördrink och mingel. Då behövs det god dryck i glasen och tilltugg. Det är en mycket bra icebreaker för att festdeltagarna ska slappna av. Det är viktigt att komma ihåg att ha flera alternativ och såklart alkoholfria alternativ.

Det behöver finns någon form av snacks eller tilltugg. Chips och nötter kan fungera men det är oerhört viktigt att undersöka om det finns allergier bland festens detlagare.

Det är mer exklusivt med till exempel snittar och kanapéer. Det är trevligt med skön avslappnande musik i smaband med fördrinkenn. Går det att lägga fördrinken utomhus är det ännu bättre.

Middagen

En bröllopsfests huvudattraktion är oftast middagen då alla samlas krings långbord för en härlig middag med talare med mera. Många väljer att anlita catering för maten vilket är mycket smidigt. Idag kan man få en härlig 3-rätters middag via catering. Självklart går det även att välja buffé. 

Fördelen med servering är såklart att man slipper gå och hämta maten själv och det blir mycket spring i lokalen. Många företag som sysslar med catering erbjuder full servering inklusiver bartender.

Varför inte ha bröllopet utomhus?

12 jun 2019

Ska du ordna bröllop i vår? Det är alltfler som ser till att ordna med bröllopet utomhus. Kanske har det allt varmare vädret gjort att alltfler både vill viga sig och hålla bröllopsfesten utomhus. Kan man sitta utomhus får man en fest där fler kan röra sig fritt. En fest utomhus gör att gästerna kan njuta mer av solen, framför allt om man kan ha festen i närheten av någon vacker plats som en sjö, en strand, skog eller i en fin trädgård. Om man ordnar festen utomhus behöver man ordna mer saker utomhus, som annars är lättare om man håller till inne i en festlokal, eller hemma.

Vad du behöver utomhus

Ska man arrangera ett helt bröllop utomhus är det några saker som man kan behöva ordna innan allt går av stapeln. Här är några av de saker som man kan behöva.

Bord, stolar och matbordsarrangemang

Man behöver bord och stolar så att gästerna kan sitta och inta middagen, eller vad det nu är som man vill bjuda på. Man behöver matbord och stolar så att gästerna kan sitta ner. Särskilt stolar är viktiga så att gästerna kan sitta ner, eller soffor, om man endast bjuder på fika utomhus. Man kan även förse dem med bänkar, om det är så att man möblerar utomhus med långbänk och långbord. Det är yngre människor som gifter sig, behöver inte möblerna utomhus vara särskilt bekväma.

Scen- och dansarrangemang

Ska man ha ett bröllop utomhus kan man behöva ordna med en scen, eller en dansloge så att brudparet och deras gäster kan dansa, och kanske gästerna vill bjuda på program eller musicera. Då kan man behöva en scen där allt det kan äga rum. Om man inte vill ha ett eget band som spelar musik, kanske man vill ha en DJ. Då kan man behöva extra mycket el, då en DJ behöver olika datorer som hon, eller han spelar på, sedan kanske man vill ha ljus- eller ljudshow.

Hyra ett eget elverk

Vill man ha flera olika saker som kräver el, kan man behöva hyra ett särskilt elverk så att man förser sig med el under hela festen, så att inte allt tar slut när man har som roligast. Som tur är det väldigt enkelt att hyra ett eget elverk i Stockholm. Börja med att googla "hyra elverk Stockholm" om det är så att det är i Stockholm som du behöver hyra elverket. Här kan du läsa mer om hur du kan hyra elverk i Stockholm: https://www.hyraelverkstockholm.se.

När du vill ha Stockholms finaste vy

19 maj 2019

Ska du ordna med bröllop? Grattis! Bröllop är underbara att fira och även om det kostar en del blod, svett och tårar att arrangera kanske livets viktigaste fest, är det i slutändan ett kärt besvär (hoppas vi). Att fira två människor som vill lova att älska varandra i "nöd och lust" som de kristna löftena är, är verkligen något att fira. Och de allra flesta människor vill göra festen till något alldeles extra. Så varför inte välja Stockholms vackraste vy när livets fest ska hållas?

Så går det till att boka lokalen Skansen festvåning

Om du vill hålla bröllopsfesten i en traditionell miljö och kanske viga dig i en gammaldags och traditionsrik kyrka kan du boka Seglora kyrka på Skansen och viga dig där. Sedan kan du hålla festen i lokalen Skansen festvåning som även kallas Solliden, precis som scenen där Allsång på Skansen hålls och sänds i Sveriges television. Om du väljer lokalen Skansen festvåning till bröllopet så får du en traditionstyngd festvåning, invigd av självaste kung Gustav VI Adolf, i slutet av april 1952. Lokalen Skansen festvåning ritades av två arkitekter Artur von Schmalensee och Adrian Langendahl. Här kan man beundra den fina inredningen och till exempel fresken som heter Sagan om Sverige.

Om du gillar svenskt smörgåsbord

Bokar du restaurangen ingår då bokning av mat till gästerna. Antingen kan man beställa tre-rätters middag med svenska ingredienser och smaker, eller så kan man välja en smörgåsbuffé med alla läckerheter som vi är vana vid att få vid ett smörgåsbord. Beställer man ett dryckespaket till alla gästerna ingår i så fall hyran för lokalen. Där kan du även beställar dans och musik på dansgolvet. Vill man gå ut, är det bara att stiga ut och titta på Stockholms vackraste vy, över fjärden och se Södermalm på andra sidan vattnet.

Välj sätt att servera maten

Hur festen blir är beroende av hur man väljer när det kommer till maten. Väljer man en tre-rätters middag, så blri det en traditionell bröllopsfest, med tal, och att man sitter ner och äter under lång tid. Har man barn med på den festen är det sällan roligt för dem. De brukar inte vilja sitta stilla under lång tid när de vuxna äter. Väljer du i stället en buffé brukar det göra festen lite lättsammare. Gästerna rör på sig mera, samtalar med nya människor som de inte sitter tillsammans med. Med en buffé är det lättare för gästerna att hitta den mat som de gillar.

Varför inte ställa en foodtruck på festen?

9 maj 2019

Ska du ställa till med fest för många gäster? Om du funderar på hur du ska ordna med maten till flera hundra gäster, finns det några olika alternativ som man kan fundera på. Här väljer man ofta vilken typ av fest som man vill att det ska bli, när man ordnar med maten till festen.

Trerätters middag för mer strikt fest

Vill man ha en festligare och mer strikt fest, kan man välja en trerätters middag. Då sitter man stilla och äter. Ofta behöver man då personal som kommer och serverar maten på plats. Man sitter ner och väntar på att bli uppassad. Detta sätt att servera maten på passar bäst på bröllop och mer högtidliga tillfällen. Då förväntar man sig att någon håller tal, eller bjuder på lugn musik medan gästerna äter.

Buffé när man vill folk ska röra på sig

Vill man istället att gästerna ska röra på sig, bör man ordna med en buffé som alla måste ta sig till för att få någon mat. Det innebär att alla rör sig och börjar prata med andra än dem som sitter närmast vid bordet. Det gör att det blir en mer lättsam tillställning. Det blir inte så strikt, och alla blir mer avslappnade. 

Foodtruck när man är utomhus

Är man under hela festen utomhus, passar en foodtruck bäst. I en foodtruck gör man mat som passar att äta utomhus. Då gör man oftast sådan mat som man inte behöver sitta ner vid bord och äta med gaffel och kniv. Då blir det oftast mat som man nästan kan äta med händerna. Ungdomarna gillar detta sätt att äta. Varför inte prova burritos från The Good Gringo?

Pick-nick för den enklare varianten

Vill man göra en fest, ännu enklare, kan man ordna med en pick-nick i det gröna. När engelsmännen ordnade med pick-nick och gjorde maten "enklare" tog man med sig kocken som gjorde maten utomhus i stället. Dessutom hade man med sig bord och stolar. Ändå var det en pick-nick. Så man kan ordna med pick-nick på olika sätt, minst sagt. Många födelsedagar passar alldeles utmärkt att ordna som pick-nickar, särskilt om det är barns födelsedagar och de har mycket spring i benen.

Om du behöver en foodtruck

29 apr 2019

Funderar du på att servera mat på ett enkelt sätt? Om du saknar ett riktigt restaurangkök och inte kan tillaga en tre-rätters-middag, kan du i stället ställa en foodtruck i närheten av festen. Det kan till exmpel passa på en fest som man håller utomhus. Ibland har vi turen med vädret och råkar ställa till med fest när det är som finast och kan hålla den utomhus. Då vill man ju helst också äta utomhus. Varför inte ställa en foodtruck i närheten och låta gästerna äta från en sådan. Trendigare än så blir det knappt. Då får gästerna sin mat från foddtrucken och sätter sig utanför. Man kan även skaffa ett festtält, om man är orolig för det svenska vädret. Utanför står då foodtrucken och serverar gästerna maten.

Så bokar du en foodtruck i Stockholm

Om du vill hyra en foodtruck i Stockholm kan du alltid börja med att googla "hyra foodtruck Stockholm" så får du kontaktuppgifter till en leverantör som hyr ut foodtruck i Stockholm. Om du då tar kontakt med en av dem så kommer de med den ut till den plats som du önskar. Då serverar de mat till dina gäster, ditt företag, eller det event som du arrangerar. De kan då anpassa maten till det event, den fest eller det som du ska arrangera så att maten passar in för det som ska ätas.

Man kan be foodtrucken göra mat

Då kan man beställa all slags trendig mat; det är ju så inne nu med vegetariansk och vegansk mat. Om man vill kan gästerna få prova på både och. Man kan be foodtrucken attt göra både kebab, med mycket grönsaker och sallader, eller servera falafel på liknande sätt som kebaben med grönsaker, sallader och så goda såser till. Särskilt ungdomar och miljömedvetna unga, som är medvetna om vad vår livsstil och livsmedel gör med vårt klimat och vår jordlob, vill oftast helst äta vegetariansk och vegansk mat. Då är det bra att kunna servera sådan mat som gästerna vill ha.

Foodtruck – det enkla sättet servera mat

Det som är så bra amed en foodtruck är att du behöver inte gå till en restaurang, eller hyra ett kök för att kunna laga maten. Beställer du en catering, kommer de med färdiglagad mat till din fest, men med en foodtruck, kommer hela restaurangköket ut till dig, och tillagar maten på plats. Fräschare än så blir det knappast. Det finns flera fördelar med att de tillagar maten på plats. Det blir mer flexibelt på det sättet. Då måste man inte veta det exakta antalet gäster, utan de kan då tillaga mer mat på plats, och det blir inte över en massa mat som går till spillo.

När du letar lokal till bröllopsfesten

11 apr 2019

Finns det något roligare än en riktigt bra bröllopsfest? Hela festen och alla deltagare lyser av lycka och kärlek. Men hur gör man för att det ska bli så lyckat som möjligt? Vad behöver man tänka på? Planeringen är a och o.

Många vill ha en bröllopsfest långt in på natten med tal, musik, sång och dans. Andra vill ha en lugnare bröllop där även små barn är välkomna. Ska bröllopstårtan komma in lagom till brudvalsen?

Planera i god tid

En lyckad bröllopsfest kräver noggrann planering och det i god tid. Ju längre framförhållning, desto mer tid att lösa eventuella överaskningar eller avbokningar. Ett bröllop kräver sin lyxiga lokal. För att få just den lokal man vill ha kräver att man bokar i god tid före festen. Man vill ju också ha festen på lagom avstånd från kyrkan eller plats för vigseln.

Undersök vilka alternativ som finns när det gäller festlokalen. Hör runt med vänner och bekanta för tips. Många vill slå på stort och hyra en festvåning för bröllopsfesten. Många festvåningar erbjuder kompletta fester där allt ingår, som till exempel all mat och dryck, serveringspersonal, garderod, underhållning med mera. 

Pingst och midsommar är högsäsong för bröllop så man tänker sig gifta sig då måste man vara i väldigt god tid med bokningen av både kyrka och festlokal. Eller så kanske man vill ha ett vackert vinterbröllop där brudparet kan anlända till festen med häst och släde.

Vad ska man tänka på?

När man bokar festlokal så är det viktigt att noga läsa igenom kontraktet så inget missas. Det är väldigt förargligt att märka att något missats på festdagen. Be om en komplett slutnota direkt så inte man får en extra nota efteråt. 

Hur ser det ut med parkeringsmöjligheter? Finns det tillräckligt med toaletter? Är lokalen handikapp- och barnanpassad?

Glöm inte att noga planera bordsplaceringen i god tid före. Undersök om festlokalen kan ta hand om blommor och presenter. Hur länge får festen pågå? Behöver man transport till och från festlokalen?

Underhållning

De flesta vill ha någon form av underhållning på festen. Musikanläggning med DJ är alltid trevligt. Men inget slår livemusik! En skicklig trubadur som kan spela brudparets favoritlåtar är väldigt uppskattat. Eller varför inte ett helt band med härlig skönsång?  

Leta runt bland artistbokare och försök hitta den perfekta musikern. Vissa trubadurer kan agera toastmaster vid middagen om man inte hittar någon passande. Se till att lokalen har ett bra dansgolv för brudvalsen. 

 

Prova paintball på möhippan

8 apr 2019

När tjejkompisen ska gifta sig vill man förstås fira det ordentligt. Fantasin ska få flöda fritt när en möhippa ska planeras, men ibland kan det vara svårt att hitta på det där extra som verkligen gör firandet minnesvärt. En bra utgångspunkt för firandet kan dock vara någon form av gruppaktivitet där festdeltagarna får tävla mot varandra. Ett exempel på en sådan aktivitet är paintball, som går att spela på många platser i Stockholm.

Paintball kan vara hysterisk roligt, och passar därför väldigt bra på en möhippa. Blotta tanken på att se sig själv och tjejkompisarna i full stridsutrustning, med automatgevär i händerna, lockar till skratt. Men skrattet byts snabbt ut mot allvar när tävlingen drar igång och det gäller att skydda sin och kompisarnas ryggar, samtidigt som det gäller att få korn på motståndarna. Paintball kan vara ruskigt spännande medan det varar, och kan verkligen locka fram tävlingsinstinkten hos den mest fredliga brudtärna.

Utrusta bruden med automatgevär

Paintball är ju en lek, och inte ett krig, och man måste absolut inte klä ut sig till soldat. Många paintballarrangörer har dräkter av alla möjliga slag att hyra ut. Varför inte låta den blivande bruden ge sig ut på slagfältet i full brudutstyrsel med ett gäng tärnor i släptåg? Motståndarlaget kan klä ut sig i frack och vara brudgum med marskalker. Gorilla, astronaut, cowboy, präst; de flesta roller är möjliga på paintballbanan.

Hur går det till?

Paintball spelas i lag, och varje lagmedlem får ett visst antal paintballs, vanligtvis 50 eller 100. När dessa är slut så är spelet slut för deltagaren, så det gäller att planera sitt skjutande och inte fyra av salvor i onödan. Blir man träffad av en paintball som spricker och spiller ut färg så är man ute ur spelet och ska avlägsna sig på banan. Först ska man dock sträcka upp armen i luften och ropa ”träff!” så att kamraterna och domaren vet att man är ute och alltså inte får skjutas. Att bli träffad känns men gör inte direkt ont.

Ett vanligt spelupplägg är het enkelt att det lag som först skjutit ut alla motståndare vinner, men mer raffinerade spelupplägg finns också, som till exempel ”fånga flaggan”. Här gäller det att erövra en flagga inne i motståndarlagets territorium. Det lag som först fångar motståndarlagets flagga kan utropa sig till segrare.

Paintball i Stockholm

Paintball är en perfekt startaktivitet för en möhippa i Stockholm, och en rejäl adrenalinrusch som gör den fortsatta kvällen festlig och glad. Bilder från bataljen blir perfekt att visa när kompisarna håller tal på bröllopet. En sökning på Paintball Stockholm på Google ger många träffar och flera anläggningar nås enkelt med lokaltrafiken, vilket gör det lätt att efter kriget bege sig ut på stan för drinkar och eftersnack.

Stockholm Paintball är en av aktörerna i stockholmsområdet som erbjuder paintball.

Chartra en båt

8 apr 2019

När man planerar konferensen, bröllopsfesten eller ett födelsedagsfirande gäller det att hitta en passande festlokal. Det ska ska vara lagom stort i förhållande till antalet gäster. Det ska också vara trevliga och mysiga lokaler med bra läge.

Vad är då bättre än att chartra en båt för festen? Ett fantastiskt läge vid kajen eller varför inte bege sig ut i Stockholms skärgård? Det bestämmer du!

Fördelar med en fest på en båt

Man kan hyra en båt från tidig morgon till sent på natten. Man väljer själv om båten ska stå still elelr sakta glida fram längs Stockholms inlopp. Med fantastisk utsikt över en av världens vackraste skärgårdar hela tiden. Det är svårslaget. När man så önskar kan man ställa sig på däck och få härlig havsluft. Det är något visst med att tillbringa tid på sjön! Att festen är på sjön kommer att förstärka alla känslor.

Man får allt under samma tak. Mat, underhållning och umgänge. Professionella kockar och bartenders står för utsökt mat och dryck. Man kan få hela resan skräddarsyn efter egna önskemål och behov. Det kommer bli en fest alla deltagare deltagare sent kommer att glömma.

Sommar eller vinter?

En riktigt trevlig båt är M/S Molly som erbjuder allt detta. Ombord M/S Molly finns det serveringspersonal som skämmer bort gästerna mad mat och dryck. Riktigt skickliga kockar lagar mat av högsta klass med passande drycker. På båten finns också möjlighet att bada badtunna i fören under färd. Det är oerhört härligt och avkopplande.

Självklart kan man anmkra upp vid någon härlig badvik om så önskas och vädret tillåter. Men det är också väldigt trevligt att lägga festen på en båt på vintertid. Att se snö och is utanför fönstret och sitta inne i värmen och njuta av mat, dryck och festligheter. Och varför inte ta sig ut till en härligt varm badtunna efter middagen och smälta maten? Mitt i smällkalla vintern. Det är verkligen livskvalitet om något.

Vad finns att göra ombord?

Förutom mat och dryck finns det massor att göra för festsugna gäster. Självklart finns det en scen för livemusik. Passa på att boka en trubadur eller ett band som står för underhållningen.

Ett fint dansgolv där festen verkligen kommer igång efter middagen är ett populärt inslag. Det är verkligen en upplevelse att dansa på en gungande båt. Sedan finns det gått om plats att mingla och sitta skönt med en drink och prata. 

När restaurangköket bara måste fungera

3 apr 2019

De flesta bröllop brukar bjuda bröllopsgästerna på den godaste tänkbara maten. Att fira bröllop är att också fira kärleken mellan två människor. Äktenskapet är den minsta enheten i samhället, sägs det. Ett äktenskap som ingås mellan två människor är kanske bland det allra största som man gör. Det brukar man vilja fira på sätt som ger ett minne för livet. Vill man göra det till det finaste minne man bara kan tänka sig, brukar man vilja äta och dricka gott. Oftast brukar man skaffa maten från den bästa restaurangen när man beställer mat till bröllopet.

Att få beställlning att göra mat till bröllop är stort

De flesta restauranger som gör maten till bröllop, vet att det är bland den största beställningen som restaurangerna gör. Att få en sådan beställning brukar vara bland de finaste och bästa man kan göra som restaurang. Det är ju inte som att göra lunchmat, direkt. När gästerna vill bjuda sina bröllopsgäster på fin mat, och har valt resturangen för det, då är det ett toppbetyg för den restaurangen. Det är också en chans att visa bröllopsgästerna kvalitet på maten, restaurangerna lägger ner sitt rykte och sin själ i att kunna presentera den finaste maten just i sådana tillfällen. Då vill man att allt i restaurangen fungerar precis som det ska. Inget får gå sönder just i ett sådant tillfälle.

Allt i restaurangköket bör fungera

Det skulle vara rena rama katastrofen om köket skulle sluta fungera just då man ska servera bröllopsmaten just när gästerna har satt sig för att äta bröllopsmiddag. Det vore rena rama katastrofen om spisen, kylen eller frysen skulle sluta fungera just då. Skulle det då sitta hundratals gäster som alla (helst) ska få in maten samtidigt, och spisen, ugnen eller något annat slutade fungera just då, vore rena rama katastrofen. Och när middagen är färdig, är det sedan dags att ta in disken. Skulle diskmaskinen inte fungera då heller, skulle det vara en stor katastrof. Restaurangköket ska ju sedan servera efterrätt och tårtor med kaffe.

System gör att rören fungerar som de ska

För att undvika alla slags katastrofer som skulle kunna inträffa, finns det sätt att undvika dem. Om man som köksansvarig hela tiden gör kontroller på spis, kyl och frys, kan man se till att skaffa in nya sådana när det behövs. Kanske behövs de bytas ut efter 5-6 år. Samma med frys och kyl som flitigt används. När det däremot kommer till rör och avlopp är det inte möjligt, ekonomiskt att byta ut rören vart femte eller sjätte år. Det blir alldeles för dyrt. Däremot kan man i stället till exempel se till att fettet inte kommer ner i avloppet genom att installera en fettavskiljare som separerar fettet från avloppsvattnet. På så sätt ser köket till att fettet från maten och disken inte kommer ner med smutsvattnet. Här kan du läsa mer om fettavskiljning på: https://www.fettavskiljare.org.

På bröllop ska man väl bjuda på husets bästa?

3 mar 2019

Bageri Stockholm

Ska du bjuda in till bröllop? Då brukar man som regel bjuda på det allra bästa som huset har att bjuda. Beroende på hur du har tänkt dig själva bröllopsfesten bör du arrangera de olika delarna efter hur många ni är som är bjudna till bröllopet, vilken årstid på året som ni väljer att fira bröllopet under och vilken slags fest ni vill ha. Här finns olika alternativ som man kan välja mellan. Vilket av dem som är bäst beror på hur ni önskar er bröllopsfesten. Här tar vi upp för- och nackdelar med dem.

Buffé 

De avsevärt lättaste sättet att bjuda på mat av olika slags gäster är att bjuda på en rik buffé. Gör man det kommer man runt behovet som många olika gäster kan ha; någon som är glutenalleriker, laktosintolerant, vegetarian eller vegan. Även barn kan ha sina egna preferenser när det kommer till mat som de vill äta. Att ha en trerättsersmiddag innebär alltid att man måste ha alternativ för alla som är vegetariarner, veganer, laktos- och glutenintoleranta. Har man i stället en buffé kan alla hitta något som de gillar.

Trerättersmiddag

En trerättersmiddag innebär att alla sitter länge vid borden. Då är det bäst om man väljer en meny som kan tillfredsställa alla de olika varianter av allergier och preferenser som olika gäster kan ha. Lättast är det om gästerna säger till om vilken slags mat de äter på förhand så att du som bjuder in till bröllop kan välja något som de flesta kan äta.

Mingel med stående buffé

Att ha mingel med en stående buffé är ett lån av bröllopet mellan prins Harry och Meghan Markle, då de bjöd på en stående middag med en skål med hawaiansk mat; en Poké Bowl. Man kan, om man vill, bjuda på en stående variant och ha en buffé som alla tar av. Det innebär att alla står och intar sin mat. På så sätt blir det ett lättare sätt att umgås och alla rör sig lättare när det inte finns givna platser för alla. Bröllopsparet kan då lättare gå runt och prata med alla sina gäster.

Bara fika till festen

Generationer innan oss hade endast fika på sina bröllop. Särskilt i Finland var det inte alldeles ovanligt att ståndsmässiga bröllop endast bjöd (många gäster) enbart på fika. Och varför inte? Om man hellre vill satsa på eget hus som nygifta, eller åka på den där flådiga bröllopsresan efteråt och bara vill bjuda på en enklare bjudning efter vigseln kan man alltid bjuda på ett riktigt gott fika. Då bjuder man inte på frallor från storköpet, eller köpta bullar och kakor. Då är det viktigt att fikabrödet kommer från ett bageri. Vill man vara säker på att fikabrödet och tårtan är riktigt fin och lyxig bör man anlita Thelins, ett bageri i Stockholm som är kända för sina tårtor, matbröd, bullar och kakor.

Boka trollkarl när du vill ha…

30 jan 2019

Underhållning till en fest, barnkalaset, bröllopsmottagningen eller isbrytare på ett företagsevent? Boka en trollkarl när du vill ha…

Medryckande mingelmagi

Mingelmagi är ett samlingsnamn för magi som utförs bland människor som rör sig fritt i ett rum. Ett exempel är när man har mingel före ett större event och gästerna minglar omkring i foajén eller entrén.

Medan gästerna står och pratar rör sig trollkarlen mellan de små ”grupper” som bildas och gör trolleri vid borden eller bara ”i luften”. Detta med kort, tändstickor, näsdukar och andra småsaker.

Att ha en trollkarl som utför mingelmagi är ett effektivt sätt att ”bryta isen” om gästerna inte känner varandra sedan tidigare. Men oavsett så är det mycket uppskattat och något som man absolut kommer prata om vid borden senare under kvällen.

En oväntad dörrvakt

Flera trollkarlar har utarbetat ett program som passar att framföra som fejkad dörrvakt. Det tar inte många sekunder förrän gästerna förstår att dörrvakten inte är äkta och att det istället är en trollkarl som bjuder på underhållande magi redan vid dörren. Här sätter man verkligen ribban för kvällen. Att ha en magisk dörrvakt och sedan bjuda på medioker underhållning resterande del av festen är alltså inte att rekommendera.

Ett scenframträdande som alla tittar på

Musik kan locka vissa, stand-up kan locka andra. Men en trollkarl brukar trollbinda i stort sett alla. Ung som gammal spelar ingen roll. De allra flesta har även ett anpassat program beroende på vilka som sitter i publiken.

Är det en företagsfest kan till och med vissa trollkarlar göra efterforskningar och lägga in inslag i underhållning tydligt kopplade till detta företag, dess produkter eller tjänster.

Något oväntat från serveringspersonalen

Magi handlar mycket om att se något oväntat. Att bli överraskad. Men varför inte även presentera trollkarlen på ett oväntat sätt. Låt magin serveras till gästerna genom en utklädd person i serveringspersonalen. När maten läggs upp försvinner servetter, ljus och plötsligt är det helt annan mat på tallriken.

När du vill fria på oväntat sätt

Vill du fria till din älskade på ett oväntat sätt? Ta hjälp av en trollkarl och skapa en effektiv och minst sagt oväntad händelse. Kanske är ni på stan och en ”gatumagiker” trollar fram ringen? Eller vill du fria med en film på Youtube där trollkarlen plötsligt får fram ett personligt meddelande till mottagaren.

En trollkarl passar vid de flesta tillfällen där man vill ha riktigt bra underhållning som passar de flesta i familjen.

Vill du hat en riktigt vass trollkarl till festen? Klicka här, så kommer du att få en rolig stund. 

Gör dig extra fin inför ditt bröllop

22 jan 2019

Bröllopet; finns det överhuvudtaget någon dag där man får en chans att så tydligt vara i allas blickfång och där man som brudpar verkligen också kommer att vara så vackra som man bara kan? Nej, det finns det inte - och det är också därför man måste ta fasta på det sista vi nämnde. Att vara så vacker som man bara kan.

Det innebär att man måste ta hjälp med att hitta kostym till brudgummen - och gärna en skräddarsydd sådan - och att man måste hitta en vacker, personlig bröllopsklänning till bruden. Vidare så bör man också se till att unna sig en riktig make-up och en håruppsättning för att verkligen få det där lilla extra. Varför? Vår erfarenhet är att man kommer att ångra sig annars.

Snåla in på annat än ditt utseende

Det många upplever är att de gärna skulle ha lagt mer pengar på sitt utseende. Då man väl granskar alla fotografier - och de brukar vara många! - så är man ofta missnöjd med någonting.

Varför tog jag inte hjälp med uppsättningen, varför hyrde jag inte en bröllopsklänning, varför sydde jag inte in kostymen och så vidare. Man har kanske snålat i syfte att spara pengar (och vi har alla förståelse för det resonemanget, ett bröllop är ofta dyrt som det är), men då missar man också chansen att äntligen få visa upp sig själv från sin absolut bästa sida. Man kan snåla i efterhand - men inte innan ett bröllop.

Fixa till dina tänder innan bröllopsdagen

Många har komplex för kroppsdelar och detaljer i det egna utseendet som man kanske inte vill visa upp. I vissa fall kan man få hjälp med dessa. Vi kan ge några exempel på vanliga komplex och hur du kan söka hjälp för dessa:

  • Tandblekning hos en tandläkare: Vi har alla olika nyans på våra tänder och gemensamt för de allra flesta av oss är att vi gärna har vitare sådana. Tobak, kaffe, thé, den egna genetiken är samtliga bidragande orsaker till en lite gulare nyans. Om du ska gifta dig i en kyrka i Solna och har 100 gäster så kan också dina gula tänder hämma dig från att le. Så ska det inte vara; idag kan man besöka en tandläkare för en tandblekning och detta behöver absolut inte ta någon tid i anspråk. Förr var en tandblekning hos en tandläkare en omöjlighet - det var ytterst ovanligt att en tandläkare prioriterade denna typ av estetisk tandvård. Idag så är tjänsten vanlig, den är säker och den kan dessutom kompletteras med andra skönhetsbehandlingar hos samma tandläkare - exempelvis botox och fillers. Det rekommenderas. En sak till: gå hellre till en tandläkare än att prova ett hemma-kit för tandblekning. Dessa är betydligt sämre. Läs mer på https://www.tandläkaresolna.nu.
  • Gå ned i vikt med en tränare. En känslig fråga naturligtvis. Vi säger definitivt inte att ett par kilos övervikt är synonymt med att man är ful. Det vi menar är att många önskar att de vägde lite mindre och, framförallt: var i lite bättre form. Det finns tyvärr inga genvägar till detta utan det är bara att sätta igång med träningen. Något som kan vara väldigt inspirerande också, det ska man inte glömma. Träning handlar mycket om att ta sig över trösklar. Den första är att ta sig ut eller till gymmet, nästa är att göra det regelbundet, en tredje är att orka mer än förra gången, fjärde tröskeln kan handla om att orka hela passet och så vidare - varje tröskel man kliver över gör träningen roligare. Kom ihåg att det är du som tränar och att du enbart tävlar mot dig själv. Lämna vågen utanför. Ta gärna hjälp av exempelvis en personlig tränare för ökad motivation och tips om hur du ska tänka och agera.

När du ska ha fest i trädgården

16 jan 2019

Ska du ha fest? Det är en rolig sysselsättning, om man är typen som gillar fester. Gillar man att ordna fester, är själva planeringen en rolig del i att ordna med fester. Eller så inser man att man måste, för att ens äkta hälft eller ens barn fyller år, tar studenten eller gifter sig. Oberoende vad som föranleder det hela innan det äger rum, är det viktigt att planera den. Det sägs att ju mer som du som festvärd lägger ner och satsar på din fest, desto mer lyckad blir den. Det sägs också att det är upp till dig som festvärd att ordna med alla praktiska saker som ska ordnas, men sedan är det upp till gästerna att göra festen till en trevlig tillställning. Därför går vi igenom några viktiga saker att tänka på, som du som festvärd bör tänka på.

1. När? Var? Hur?

Det viktigaste när man ska ställa till med en fest, är att bestämma det viktigaste; när ska festen vara? Var ska ni hålla hus? Och till sist hur ska festen genomföras? Det är alltid viktigt att vara ute i god tid, kanske man redan i ett tidigt skede vet när det hela ska äga rum, är det en födelsedag eller en student som ska firas är det oftast givet vilken dag det ska ställas till med fest – eller i närheten av den dagen. Om du inte vet hur eller var, kan du alltid sända en "datenote" – det vill säga, du sänder ett datum när festen ska äga rum, så att dina gäster kan lägga datumet på minnet och inte bokar in sig för annat just den dagen. Sedan är det bara att sända ut ett inbjudningskort när du väl vet var och hur efteråt. Då har du i alla fall gett så många gäster som möjligt chansen att kunna delta i festen.

2. Maten eller endast tilltugg och drycker

När du väl har bestämt dig för datum och platsen, behöver du sedan bestämma vad du vill bjuda på. SKa det blir en trerätters middag, en buffé eller bara plockmat? Det är några olika alternativ som avgör hur festen sedan blir. En trerätters middag innebär att alla sitter ner och då dukar man med bestämda platser. Sådana tillställningar kan bli lite stela om man inte ser till att liva upp festen med sång och lekar. På bröllop brukar man oftast ha en trerätters middag då det är absolut det festligaste som man kan tänka sig. Väljer du att bjuda på en buffé innebär det att gästerna rör mer på sig, då de ska gå och hämta sin egen mat. Då börjar man ofta småprata och det blir lättare att lära känna lite olika människor. Bjuder man i stället på plockmat, är det meningen att man står och pratar med varandra. Det innebär ännu mer att gästerna är rörliga och minglar med varandra. Så beroende på hur du önskar att stämningen och festen ska avlöpa är någon av de olika alternativen bästa valet.

3. Varför inte hyra ett partytält?

Vill man ha en avslappnad tillställning och kanske vara ute i det fria på sommaren, kan man med fördel hyra ett partytält i Stockholm. Det gör att du blir lite friare och behöver inte oroa dig för om det skulle spöregna just den dagen när festen ska äga rum. Med ett partytält kan du även möblera för en trerättersmiddag, om du så önskar. Skulle det i stället blir soligt väder och stekande sol, ger partytältet härlig skugga. Du kan då dra isär väggarna och bara ha ett tälttak över gästerna, så att vinden kan fläkta där ni sitter. Det finns så pass stora partytält att du gott och väl kan bjuda 100-tals gäster om du så önskar, eller ett mindre partytält för endast ett 10-tal gäster. Det är du som avgöra storleken på det. Läs mer här om hur du kan hyra partytält i Stockholm.

När du vill bjuda på det exotiska köket

23 nov 2018

När man vill bjuda på det bästa som man vet, gäller det att välja noga. Om det är dags för Din Stora Dag, det vill säga, om du och din käraste är på väg att gifta er och planerar ett fint bröllop, tänker ni säkert på vilken mat som ni vill bjuda på. Håller ni till i Stockholm finns det så många olika slags festmat att bjuda på. Här finns så gott som hela världens mat som man kan bjuda på. I Stockholm har du alla världens olika hörn som du kan komma i kontakt med. Här finns det sydeuropeiska utbudet; spansk mat i form av tapas, franska köket till vardags, grekisk grillad mat, turkisk och det asiatiska köket; japansk sushi, kinesisk ochj koreansk mat, liksom mat från Mellanöstern som libanesisk mat, pakistansk mat, indisk, afrikansk mat och så vidare.

Andra matkulturer har grönsak som huvudrätt

Det som är positivt med dessa olika maträtter och kulturer är att de ofta består så mycket mer av grönsaker än de få grönsaker som vi i svensk husmanskost har. Här är de inlagda gurkorna, potatisen, rotfrukterna bara tillbehör till huvudrätten; köttet eller fisken. I Japan, Kina och Korea är det riset som är huvudrätten, medan köttet eller fisken och grönsakerna är lika stora delar av sidorätterna till riset. På liknande sätt är det i annan mat runtom i andra delar i världen. Där ser man inte köttet som en huvudrätt i sig. Istället är köttet bara en del av maten. Det kanske är så vi bör leva och äta allihop. Det är grönsakerna som är maten. Det andra är bara tillbehör till grönsakerna.

Blir festligt med mat tillagat av grönsaker

Man behöver inte vara orolig att inte maten blir tillräckligt festlig om man väljer mat från en annan matkultur än vår egen. Det kanske inte blir svenskt, men den som gillar mat från andra länder, kan bli överraskad av hur gått det är med andra smaker. Har du åprovat libanesisk mat någon gång? Det är idel grönsaker, eller vad säger du om röra på kokärtor, sesampasta? Röra på aubergine, eller paprika, valnötter och granatäpple? Ris- och grönsaksfyllda vinblad med mynta citron och olivolja? Piroger med bladspenat och lök och citron? Fetaostfyllda knyten som friteras i olja? Sedan kan man även beställa kött, som till exempel stekta kycklingvingar, nötfärskorv, grillad oxfilé och kycklingfilé och nötfärsspett.

Om du blev sugen på detta kan du fortsätta läsa här om hur du kan beställa libanesisk catering: http://www.beirutcafe.se.

När du vill imponera på dina bröllopsgäster

30 okt 2018

Ibland är det bara så att man ska arrangera festernas fest och man vill verkigen inte spara på krutet. Om man själv ska gifta sig eller har barn som ska gifta sig, hoppas man ju att det endast sker en gång i livet. Då önskar man att det ska bli en fest som alla inblandade inte glömmer i första taget. Då vill man säkert satsa på en fest som äger rum i festlokalernas festlokal. Sedan vill man kanske bjuda på mat som inte andra bröllop brukar bjuda på. Det kan var mat av finaste tänkbara kvalitet, med råvaror som ingen annan kock kommer på att laga mat av. Det finns en hel del duktiga kockar i Sverige i dag. Många av dem är nytänkare när det kommer till att göra mat av finaste råvarorna som man kan få tag i Sverige.

Varför inte beställa en buffé med mat som hämtar sin inspiration från Sverige

Särskilt om man har många utländska gäster, kan man vilja bjuda på mat som är typiskt svenskt. Då kankse man vill bjuda på vilt som har vuxit upp i skogen och som smakar som viltdjur bara kan smaka i Sveriges urskogar. Kanske man till viltet även vill ha svamp och bör från samma skog? Man kanske vill servera sallad med harsyra från skogen? Till efterrätt kanske man vill bjuda på havtornsbär som växer vid klipporna längs svenska hav? Svensk mat är mycket variationsrik. Till vardags är det så mycket anna som vi äter; sushi, pizza, pastarätter och så vidare. Även indisk mat är numera vardgasmat. Då kan det vara riktigt exotiskt att bjuda på riktigt svensk mat.

Maten och festlokalen bildar en enhetlig enhet

Kanske man vill att både maten och festlokalen ska bilda en enhet som blir ett minne för livet. Har man festen till exempel i en festlig lokal som mest för tankarna till en svensk bankett, från en tid under medeltiden är Stadshuskällaren i centrala Stockholm stället för den som vill bjuda på något alldeles extra. Anlitar man stadshuskällaren just för sin festernas fest, kan man välja mat där kockarna hämtar sin inspiration från skogen. Då kan man få äta svenskt viltkött i sällskap med ramslök och till och med nässlor om säsongen tillåter. Man kan få färska lingon till maten och svamp. Kockarna byter ut menyn i takt med säsongens skiftningar. Här kan du läsa mer om hur du kan boka er festlokal i Stadshuskällaren.

← Äldre inlägg