Mat till bröllop

Blogg

Här i bloggen skriver vi inte bara om mat utan om allt som hör bröllopet till: kläder, smink, smycken och kringarrangemang som hyra av tält, fotografering och mycket annat. 

RSS

Modernisera restaurangköket – satsa på kylbänkar

3 Jul 2023

För att en restaurang ska bära sig behöver köket vara effektivt organiserat. En sak som minskar springet till kylrummet är kylbänkar för tillfällig förvaring.

Det var mycket som skulle vara rätt och fungera för att restaurangen skulle bära sig. Mycket mer än Melker hade insett när han tog steget och skaffade sig restaurangen som han alltid hade drömt om att äga. Han hade jobbat i branschen länge och trodde att han visste vad som krävdes, men det var så mycket småsaker som spelade in i hur det gick.

Nu stod han och tittade på när kockarna arbetade med att preppa råvaror och förbereda inför kvällens service. Någon stod vid spisarna, någon vid en arbetsbänk i varmköket, någon annan i kallköket. Fast egentligen var det mer spring än stillastående. Ständigt var det något som skulle hämtas eller lämnas av i kylrummet.

Kylbänkar blev första steget

Efter att ha studerat arbetet en stund tänkte han att det verkligen borde kunna effektiviseras bättre. Han var glad att kockarna var noga med att hålla maten kyld och inte låta den stå framme. Han visste vilken katastrof det skulle vara om någon gäst blev magsjuk av dålig mat. Då skulle det bara vara att slå igen och låta drömmen gå i kras.

Det som behövdes var en upprustning och modernisering av köket. Det skulle kosta, investeringsmässigt, men det var enda vägen. De skulle nog kunna ta det etappvis. Första steget skulle bli att köpa ordentliga kylbänkar. Det skulle verkligen kunna minska springet fram och tillbaka till kylrummet.

Salladsbar på Liljeholmen för fräsch och näringsrik mat

16 Feb 2023

Vad är godare än en riktigt fräsch sallad? Med bra och näringsrik mat, så klarar du utan problem av dagens alla måsten. Besök salladsbaren i Liljeholmen.

Lilly verkligen älskade sitt liv just nu. Hon hade ett jobb hon trivdes med, nämligen som influencer. Att bo i Stockholmsområdet var det perfekta för henne där, då möjligheterna var fler. Trots att Lilly kunde arbeta hemifrån, så älskade hon att gå till kontoret och ha det som en vanlig arbetsdag.

Det bästa av allt på hela arbetsdagen var hennes lunch. Ja det kanske blev kostsamt i längden, men det var det värt. Det var tack vare lunchen som hon orkade med hela dagen. Lilly gick alltid till en salladsbar och beställde helt fantastiska sallader där. De hade så stort sortiment med så otroligt god och fräsch mat.

Salladsbar med bra färskvaror

Lilly gick alltid in och beställde, de flesta gångerna, en poké bowl i Liljeholmen. Sedan avnjöt hon den på bästa sätt genom att gå ut och sätta sig vid havet. Var vädret dåligt, eller hon inte hade tid, så åt hon ofta på plats.

Det bästa på det stället var att det fanns så mycket valmöjligheter. Flera olika bowls att välja mellan, men även en färsk och fräsch smoothie kunde hon få ned. Ville hon ha något varmt att tugga på kunde hon även beställa grillade wraps. Det fanns så mycket att välja mellan att Lilly var helt fast, detta var och förblev hennes favoritmatställe.

Kassasystem till restaurangen

23 Jan 2023

Kunder som väntar irriterat och stressad personal som inte hinner med är ett mardrömsscenario. Med ett smart kassasystem kan livet bli lättare för alla.

Restaurangen var full av gäster i olika skeden av sitt besök. Många ville beställa samtidigt som personalen skyndade ut med mat till andra och tog hand om gäster som ville betala. Kristin önskade att hon kunde säga att det var ett organiserat kaos i lokalen, men det var det tyvärr inte.

Flera gäster blev arga vilket inte hjälpte personalen som var underbemannade. Men de var fantastiska och log vänligt mot alla trots stressen. Kristin tänkte att det måste finnas något sätt att förhindra att det blev så här. Visst kunde det lösas med mera personal men det skulle kosta allt för mycket.

Modernt kassasystem

Dagen därpå hade de lyckligtvis lite lugnare under lunchen och hon hann med lite annat. En anställd hämtade henne på kontoret och berättade att en gäst hade något intressant att berätta. Hon sade inte vad det handlade om men det verkade vara något bra, så Kristin gick ut för att se vad denne ville.

Den gästen skulle ändra hennes restaurang för alltid. Han jobbade på ett företag som, enligt honom, sålde branschens bästa kassasystem. Med det kunde gästerna beställa själva via mobilen. De kunde även betala. Var det sällskap som ville dela på betalningen gick det också enkelt att göra. Med gårdagen i färskt minne trodde hon att hon drömde. Stämde det säljaren sa, fanns inget att fundera på.

Unna dig ett besök på japansk restaurang i Stockholm

9 Jan 2023

Japansk restaurang kan vara så mycket mer än “bara” sushi. I Stockholm finns det fina restauranger att välja på, där du dessutom kan fortsätta på nattklubb.

Det finns både fördelar och nackdelar med att bo i storstaden Stockholm, jämfört med en lite mindre stad i vårt avlånga land. En av de största fördelarna är med all säkerhet det stora utbud som finns vad gäller kultur – både artistisk sådan och avseende internationell matkultur.

I Stockholm behöver man till exempel inte nöja sig med sushi som tillverkades för några dagar sedan och som man hittar i ett litet tråg i matbutikens kyldisk. Nej, man behöver inte ens nöja sig med “bara” sushi såsom enda tillgängliga maträtt härstammande från den japanska matkulturen. Istället kan man hitta någon alldeles utmärkt japansk restaurang i Stockholm, som både serverar sushi och andra inspirerande japanska rätter.

Japansk restaurang utan blåsfisk

Du behöver dock inte vara rädd för att riskera få i dig giftet tetrodotoxin som finns i blåsfisk. Denna fisk räknas ju som en delikatess i Japan, men för att tillaga den behöver man ha speciell utbildning. Det finns förmodligen inte någon japansk kock i Sverige som har det – och även om det skulle finnas så skulle nog efterfrågan på denna hälsovådliga rätt vara obefintligt.

Då är det säkrare att välja till exempel gyoza, steam bun eller kushiyaki. När magen är nöjd så kanske det till och med finns nattklubb på restaurangen, där du kan fortsätta roa dig.

Upplev de unika Passionsspelen i Oberammergau

4 Sep 2022

Upplev en helt annorlunda semester och färdas tillbaka i tiden genom att delta i bussresan genom Tyskland till de världsberömda Passionsspelen i Oberammergau.

Oberammergau ligger i Bayern och på vägen dit kommer ni att stanna för att besöka många mytomspunna slott och borgar som finns i landet. Ni äter middag och övernattar under båtresan mellan Göteborg och Kiel och fortsätter sedan färden genom ett historiskt Tyskland med byar och städer från medeltiden.

De välbesökta Passionsspelen i Oberammergau instiftades 1634 och är en heldagsföreställning om Jesu liv och lidande. Upprinnelsen till passionsspelen var ett löfte stadens invånare gav till Gud då pesten härjade som värst i Europa. Löftet var att passionsspelen skulle uppföras vart tionde år om de skyddades från pesten. Staden klarade sig och sedan dess har stadens invånare uppfört spelen.

Att få tillgång till Passionsspelen i Oberammergau

För att få tillgång till Passionsspelen i Oberammergau krävs biljetter vilket ingår i resan. I anslutning till spelen äter ni en gemensam middag med dryckespaket. Trivsamma och bekväma hotell i hög standard med frukost finns förbokade på de stopp ni gör under färden ner till Oberammergau.

Att få tillgång till biljetter och guidning gör resan i den bekväma bussen innehållsrik och ger den bakgrundsbild som förhöjer värdet. När du börjar bussresan till Passionsspelen i Oberammergau är det bara att luta huvudet mot det bekväma nackstödet i bussen och njuta av utsikten och upplevelsen. Allt är förhandsbeställt och ordnat av erfarna reseledare med de kunskaper som gör resan till en både kulturell och spännande erfarenhet.

Att ordna fest ska inte behöva vara jobbigt, catering är svaret

18 Jul 2022

Visst vill man kunna delta i festen utan att vara helt slut. Hur gör man? Man bokar catering. Catering är inte bara hjälp med maten, utan det runtomkring också.

Visst har du tvekat ibland inför att ställa till med fest eller ordna med en tillställning av något slag? För har man fixat allt inför en bjudning någon gång vet man också hur mycket jobb som krävs.

Maten är så klart en stor del, men det är också allt det där andra. Logistik, handla, mat och dryck, hitta lokal, fixa tillräckligt med porslin, bestick och glas. Dukar, servetter, någon som spelar musik. Dekorationer, ja det är tusen saker att tänka på. Har man fixat allt själv är man rätt mör när själva festen sätter igång.

Catering för en lyckad fest

Om man anlitar en cateringfirma kan man räkna med att få professionell hjälp. De är proffs, de vet vad som krävs för att det ska flyta och bli lyckat. Du som är initiativtagare är med och planerar och bestämmer meny och liknande men kan med varm hand överlåta resten till cateringfirman.

Är det ett litet mingel? Är det ett stort kalas? Är det en släktträff, en studentskiva eller en härlig sommarfest? Du får hjälp att boka lämplig lokal, kanske anlita en dj, välja mat och drycker. Äntligen blir det möjligt för dig som värd att kunna delta utvilad och slappna av. Visst känns det som att det kan bli en och annan fest nu snart? Tveka då inte på att höra av dig till denna cateringfirma: cateringfirman.se

Tapas i Vasastan – för dem med god smak

7 Jun 2022

I Stockholm finner du bland annat tapasrestauranger. För den som letar efter tapas i Vasastan går det utmärkt även för den kräsne att hitta välsmakande mat.

Upptäck det spanska köket med hjälp av tapas som finns att äta i Vasastan. Här går det att välja mellan kött, fisk eller skaldjur, och att kombinera dessa går även bra. Du kan äta i en trivsam miljö och njuta av välsmakande tapas tillagad av kockar som verkligen kan matkulturen. Någon dag kan du vara sugen på friterad sötpotatis och flamberade minipaprikor tillsammans med ett vitlöksbröd och serranoskinka. Och andra dagar vill man kanske prova på en laxrätt kombinerad med scampi. Tanken med tapas är att man kan äta flera olika smårätter tillsammans. Kolla gärna på menyn som restaurangen tillhandahåller på sin hemsida, så kommer du säkert hitta något som tilltalar. Tapasrestaurangen kan även erbjuda alla tänkbara drycker i baren.

En upplevelse att äta tapas i Vasastan

När du väljer att äta tapas i Vasastan kommer du att upptäcka att det inte bara bjuds på äkta spansk matkultur, utan att det även erbjuds en inspirerande och trivsam restaurangmiljö. Detta bidrar såklart till helhetsupplevelsen och därför blir det lätt att drömma sig bort till medelhavstrakten när man går till en riktig tapasrestaurang i Vasastan. Unna dig själv och din familj – eller varför inte vännerna – en riktigt trevlig utekväll på en tapasrestaurang med det bästa från det spanska köket. Riktigt bra mat ska också avnjutas på rätt ställe.

Behöver du restaurangmaskiner?

15 Jan 2020

Om man bedriver verksamheter som har med restauranger att göra, med bespisningar eller storköksverksamhet, då behöver man bra restaurangmaskiner och bra köksutrustning som underlättar arbetet i köket. Det är sällan man tänker på att även ett arbete i ett kök kan vara tungt, men många kockar och kokerskor har faktiskt tunga lyft, obekväma arbetsställningar som sliter på kroppen och ibland ett stressigt arbete.

Därför behöver man bra utrustning som underlättar det tunga arbetet så att man slipper förslitningsskador. Har man bara rätt kastruller, durkslag, lock, ugnsformar och slevar kan magi uppstå i köket. Det vet alla som arbetar där. Och för dem som ska äta maten som tillverkas är det en otrolig stor lättnad när maten smakar gott och man gärna äter den.

Stora krav på hygien i kök

Det finns stora krav på hygienen i köket. Från EU kommer krav på hur varm maten ska vara, hur man handskas med maten, hur nedkylningen ska gå till. Hur man får gå in i köket, vilka som har tillträde dit och hur man bör vara klädd. Det gör att personalen som arbeta i köket, bör få tillgång till bästa tänkbara utrustning som möjliggör snabb nedkylning, som håller maten varm och håller rätt temperatur. Dessutom är det viktigt att man har möjlighet till att kunna rengöra disken, utan besvärliga kanter och redskap som lätt samlar smuts. Som köksarbetare behöver man släta ytor som är lätta att rengöra, och möjglighet att frakta maten snabbt och lätt. Dessutom behöver man sedan kunna förflytta disk snabbt och enkelt.

Storkök behöver XL-utrustning

När man ska laga mat till väldigt många personer måste man ha utrustning som kan göra mat till så många. Kastrullerna måste vara i XL-storlek, liksom ugnsformar, slevar, durkslag och allt annat som man måste kunna hantera i ett storkök. När man har gjort maten är det viktigt att kunna rengöra alla redskap, golv och arbetsytor. Det måste gå att förflytta stora kastruller, stora stekpannor och all den disk som det blir när man gör maten. I ett storkök behöver man bra och praktiska vagnar som i rätt utförande underlättar arbetet i köket.

Utrustning som tillverkas i Sverige

Det finns bra produktion av storköksutrustning i Sverige, och precis som andra svenska produkter, håller de hög kvalitet. Inox Storkök AB tillverkar praktiska storköksutrustningar i XL-storlekar som man kan behöva när man skapar mat till många människor på en gång. De har lång erfarenhet av de slags restaurangmaskiner som krävs för arbetet.

När du vill festa i anrik miljö

3 Sep 2019

När man vill ordna till en fest, och bjuder personer som man gärna till imponera på, brukar det vara många detaljer att hålla ordning på; maten – är den tillräckligt bra, vinet – vilka ska man dricka och till vilken mat passar de bäst, lokalen – är den fin, bra nog, eller hur blir det med den?

En del brukar hyra den egna kvarterslokalen, som bostadsrättsföreningen eller hyresgästföreningen tillhandahåller. Eller så är man hemma hos sig. Har man ett stort, vackert hem är ju det oftast den bästa lösningen. Då gäller det att kanske kan duka fram ett extra stort bord och ställa extra stolar för middagen. Och middagen – ska man göra den själv (och få alla komplimanger för den) eller beställa hem mat?

Välj Malmö Börshus för din fest

Ibland vill man ha extra festlig lokal

För att få lite variation i vanorna, vill man kanske fokusera på en extra festlig lokal. Var ska man börja för att ens leta efter en sådan? Känner man inte till någon fin lokal, kan man ju börja med internet, och googla "festlokal Malmö" om det är just i Malmö som man vill hålla festen. Annars googlar man "festlokal Göteborg", eller "festlokal Stockholm", ja ni fattar hur man gör. Länken går till Malmö Börshus där det finns en extra fin festlokal. Här finns 13 fina lokaler som man kan ha sin fest i. Man kan välja lokal, efter hur mågna gäster man önskar. Ska man ha en rejält stor baluns, på hela 250 personer, kan man hyra Stora Börssalen, eller Gamla börssalen för 70 personer.

Malmö Börshus finns i centrala Malmö

Hyr man någon av Malmö Börshus lokaler får man garanterat en anrik miljö för sin fest. Malmö Börshus, är precis som namnet säger; ett gammalt börshus, där man förut sålde och köpte aktier och andra värdepapper. Numera har det blivit en festlokal för privata fester, konferenser, event och det man nu önskar ha dem till. De fina lokalerna andas anor från den tid som man byggde Malmö Börshus. På köpet kan du dessutom anlita personal för middagar och drycker. De gör då maten på plats i Malmö Börshus. De serverar festlig och god mat, så man kan även fira bröllop i lokalerna. Och skulle man till äventyrs önskar sig fler gäster än 250 personer, kan man slå samman flera lokaler till en enda, så att man kan ta emot upp till 400 gäster.

Värdigt bröllop ska ha fin mat

28 Jul 2019

Ska du arrangera ett bröllop? Då vet du att det är många saker att tänka på. Datum är bland det viktigaste. När vigsel och fest ska hållas beror på så många faktorer. När passar det att ingå i äktenskapet? Vilka vill man ska komma till vigsel och fest?

Var ska ni fira bröllopet?

När man väl bestämt sig för ett datum, kommer sedan nästa sak att bestämma, och det är var man vill hålla till, både när det kommer till vigsel och sedan bröllopsfesten. Här beror platsen på hur många man vill ska närvara på vigsel och fest. Man behöver en lokal som rymmer alla gäster så att det inte blir för trångt. Det är inte så roligt.

Hur många ska ni bli?

Har man fler än 50 gäster, bör man hålla till i en lokal med ett ordentligt kök så att man kan göra, eller värma maten i köket. Att ha en middag är nästan självklart. För många år sedan, bjöd man endast på kaffe och kanske förstärkt fika. Det kunde hända om man till exempel bjöd in till en vigsel som skedde någon gång efter lunch. Då hade man bara fika efter det och sedan var kvällen fri och det var meningen att alla skulle gå hem till sitt och bröllopsparet få ge sig iväg på sin bröllopsresa.

Vad ska ni äta?

Sedan kommer man kanske till den viktigaste biten; vad ska ni äta och dricka? Här finns det några olika för- och nackdelar som finns kring hur man vill göra med maten. 

Fördelar med buffé

Den främsta fördelen med att bjuda på en buffé är att du inte behöver ta hänsyn till alla som är vegetarianer, veganer, sockersjuka, är allergisk mot än det ena och än det andra, som är laktosintoleranta eller är allergiska mot gluten. Gör man bara buffén tillräckligt variationsrik, så får alla något gott som de kan äta. Om barn ska komma med till bröllopet är det bra om man har några rätter som passar barnen också, typ köttbullar, korv och mos. Ser man till att göra många olika sallader, med olika slags kött, och både rätter med mjölkprodukter och några rätter utan mjölk, så får alla chansen att äta sig mätta utan att behöva avstå från god mat.

Fördelar med trerättersmiddag

Fördelen med en trerättersmiddag är att det är ett mer högtidligt sätt att inta middagen. Alla sitter still på sina platser. Då behöver man personal som kommer och serverar vid borden. Vid förrätten ska brudens far hålla tal, vid varmrätten, håller bådas föräldrar tal och vid efterrätten håller syskon tal, eller bestman eller brudtärnor. Efter middagen får vem som helst hålla tal och när alla har hållit tal, har man dans.

När du vill ha nattamat på bröllopet

23 Jul 2019

Har du varit på bröllop den senaste tiden? Eller du kanske planerar ditt kommande bröllop? Då kanske du räknar med att bjuda på nattamat, som gästerna kan äta när ni har festat länge och det har gått många timmar sedan bröllopsmiddagen var och alla blir sugna på något gott att äta under småtimmarna. Varför inte bjuda på en foodtruck, då alla kan beställa det som de själva vill ha, hur mycket de själva vill ha och som tar hänsyn till alla som är veganer, vegetarianer, laktoskänsliga eller glutenallergiker? Man måste inte ha en foodtruck om man inte vill det, man kan även beställa catering. Fördelen med catering är att man själv kan bestämma när man vill servera den, hur sent det än är och man behöver minimalt med personal när man ställer fram den.

Veganskt och vegetarianskt tar hänsyn till alla

Har du bjudit på mat den senaste tiden? Då vet du att det alltid finns några gäster som man måste ta särskild hänsyn till. Antingen är de allergiska mot någon ingrediens, är veganer, laktoskänsliga eller kanske äter vissa bantningsdieter. Det går att komma runt allt det, om man bjuder på vegansk, eller vegetariansk mat. Det är sällan laktos eller gluten i sådan mat. Dessutom, är det snällt mot alla som bantar. Har du sett någon som är vegetarian? De är smala och ser för det mesta så fräscha ut. Vet du varför? De äter så mycket grönsaker som ger alla vitaminer, mineraler och nyttigheter som vi, människor behöver för att se bra ut. Det är därför som det är bra att bjuda på vegetariansk mat, då slipper du bekymra dig för att det finns någon som inte kan äta de olika sakerna som du har tänkt bjuda på.

Några exempel från vegetarisk meny

  • Buffé; hemmagjorda falafel, vinbladsdolmar, friterad aubergine, sallad, pitabröd.
  • Wraps med hemmagjord hummus, sallad.
  • Falafel, friterade halloumi, vegetarisk kebab, friterad aubergine med potatis, tofu och mangosås.
  • Prova en god marockansk gryta på grönsaker, tofu, kikärter och couscous.
  • Man kan beställa en hel tallrik med vegansk korv, rostad lök, potatis och sweet chilisås.

Sedan om man är sugen på något sött efter maten kan man beställa cupcakes, cheesecake, bullar eller kärleksmums, som är bakat på vegetarianska och veganska råvaror. Du vet väl om att det finns ett stort sortiment på veganskt godis också? Det gäller att kunna njuta av maten men med gott samvete, eller hur? Om du vill veta mer om vegansk och vegetariansk mat, klicka på länken.

Letar du efter catering i Vasastan?

28 Jun 2019

Letar du efter en riktigt bra catering i Vasastan? Den som en gång har ätit riktigt god mat av en kock som kan laga mat, vet att det är stor skillnad mellan den som faktiskt kan laga mat och den som inte kan det. Då spelar omgivningen ingen roll, inte heller kökets utrustning eller priset. Det som spelar roll är råvarorna och hur kocken hanterar dem.

Gatukökskkock som förfinat matlagning

Det vet kocken Jay Fai, som från början arbetade och fortfarande i dag till viss del arbetar som gatukökskock. Till en början lärde hon sig göra mat, precis som sin mamma. Hon hade lagat mat på gatan i Bankok, Thailand i många år och Jay Fai växte upp med sin mamma som lagade mat. Senare tog Jay Fai över matlagningen och förfinade konsten att laga mat så till den grad att kunderna började köa vid hennes matstånd. Efter några år fick hon en stjärna av Guide Michelin för sin kokkonst.

Man kan äta gatumat även till bröllop

Det finns kockar som till och med kan göra gröt till något alldeles extra, och det finns kockar som kan göra hummer så den blir lika intressant som grått papper. Så om man en gång hittar en kock, vars matlagning som man gillar, då gäller det att hålla fast vid den kocken. Då spelar det ingen roll i vilket kök den kocken lagar sin mat. Det lär ändå bli gott.

Testa cateringfirma i Stockholm

Är det så att du letar efter riktigt god och tillagad mat, vill ställa till med fest, och bjuda på något riktigt gott, kan du prova att bjuda på catering. Det finns några olika cateringfirmor i Stockholm. Så många som 700, minst. Om man ska räkna med att inte alla kockar är duktiga kockar och det finns de som är det gäller det att testa några olika cateringfirmor innan man vet att de gör god mat som är värd att anlita.

Googla "catering Vasastan"

Börja med att googla "catering Vasastan" så kan du minska antalet cateringfirmor på det sättet. Välj sedan ut någon som gör mat som du är intresserad av. Man kan läsa om deras mat på olika omdömessajter som reco.se eller yelp.se. Eller så kan man alltid fråga vänner och bekanta om de känner till någon av cateringfirmorna som är bra på matlagning. Ett annat bra knep är att gå till den restaurang eller gatukök som har flest kunder. Har de många kunder är det ett gott tecken på att maten troligtvis är god.

Rolig mat till bröllopet

22 Jun 2019

När det håller på att planeras för bröllop är det mycket att tänka på. En tjusig festlokal är ett måste och såklart god mat. Det är en mycket spännande tid för brudparet och det är mycket känslor är inblandade.

Hur ska man då tänka för att det ska bli så minnesvärt som bara är möjligt? Nyckeln är noggrann planering för att inte missa något. Men behöver sätta sig ner och skriva ner allt som är viktigt och vad man vill uppnå med festen.

Datum och festlokal

Först och främst måste man såklart bestämma festdatum när så många som möjligt kan deltaga. Det är smart att undvika större helger när många är uppbokade. Man måste så tidigt som möjligt boka tid och plats för vigsel. Och så fort det är klart måste man hitta en passande festlokal för festen. Lokalen måste vara i rätt storlek och passa för en bröllopsfest.

Det är vanligt att man vill ha bröllopsvals och dans för festen. Undersök vad lokalen har att erbjuda i form av underhållning som till exempel musikanläggning och dansgolv. Om det inte finns går det såklart att hyra in utrustning men gör även det i god tid så du inte står på festdagen utan musik.

Fördrink och tilltugg

Det är självklart viktigt med vad som serveras på alla festligheter. Alla bra fester brukar inledas med en fördrink och mingel. Då behövs det god dryck i glasen och tilltugg. Det är en mycket bra icebreaker för att festdeltagarna ska slappna av. Det är viktigt att komma ihåg att ha flera alternativ och såklart alkoholfria alternativ.

Det behöver finns någon form av snacks eller tilltugg. Chips och nötter kan fungera men det är oerhört viktigt att undersöka om det finns allergier bland festens detlagare.

Det är mer exklusivt med till exempel snittar och kanapéer. Det är trevligt med skön avslappnande musik i smaband med fördrinkenn. Går det att lägga fördrinken utomhus är det ännu bättre.

Middagen

En bröllopsfests huvudattraktion är oftast middagen då alla samlas krings långbord för en härlig middag med talare med mera. Många väljer att anlita catering för maten vilket är mycket smidigt. Idag kan man få en härlig 3-rätters middag via catering. Självklart går det även att välja buffé. 

Fördelen med servering är såklart att man slipper gå och hämta maten själv och det blir mycket spring i lokalen. Många företag som sysslar med catering erbjuder full servering inklusiver bartender.

Varför inte ha bröllopet utomhus?

12 Jun 2019

Ska du ordna bröllop i vår? Det är alltfler som ser till att ordna med bröllopet utomhus. Kanske har det allt varmare vädret gjort att alltfler både vill viga sig och hålla bröllopsfesten utomhus. Kan man sitta utomhus får man en fest där fler kan röra sig fritt. En fest utomhus gör att gästerna kan njuta mer av solen, framför allt om man kan ha festen i närheten av någon vacker plats som en sjö, en strand, skog eller i en fin trädgård. Om man ordnar festen utomhus behöver man ordna mer saker utomhus, som annars är lättare om man håller till inne i en festlokal, eller hemma.

Vad du behöver utomhus

Ska man arrangera ett helt bröllop utomhus är det några saker som man kan behöva ordna innan allt går av stapeln. Här är några av de saker som man kan behöva.

Bord, stolar och matbordsarrangemang

Man behöver bord och stolar så att gästerna kan sitta och inta middagen, eller vad det nu är som man vill bjuda på. Man behöver matbord och stolar så att gästerna kan sitta ner. Särskilt stolar är viktiga så att gästerna kan sitta ner, eller soffor, om man endast bjuder på fika utomhus. Man kan även förse dem med bänkar, om det är så att man möblerar utomhus med långbänk och långbord. Det är yngre människor som gifter sig, behöver inte möblerna utomhus vara särskilt bekväma.

Scen- och dansarrangemang

Ska man ha ett bröllop utomhus kan man behöva ordna med en scen, eller en dansloge så att brudparet och deras gäster kan dansa, och kanske gästerna vill bjuda på program eller musicera. Då kan man behöva en scen där allt det kan äga rum. Om man inte vill ha ett eget band som spelar musik, kanske man vill ha en DJ. Då kan man behöva extra mycket el, då en DJ behöver olika datorer som hon, eller han spelar på, sedan kanske man vill ha ljus- eller ljudshow.

Hyra ett eget elverk

Vill man ha flera olika saker som kräver el, kan man behöva hyra ett särskilt elverk så att man förser sig med el under hela festen, så att inte allt tar slut när man har som roligast. Som tur är det väldigt enkelt att hyra ett eget elverk i Stockholm. Börja med att googla "hyra elverk Stockholm" om det är så att det är i Stockholm som du behöver hyra elverket. Här kan du läsa mer om hur du kan hyra elverk i Stockholm: https://www.hyraelverkstockholm.se.

När du vill ha Stockholms finaste vy

19 May 2019

Ska du ordna med bröllop? Grattis! Bröllop är underbara att fira och även om det kostar en del blod, svett och tårar att arrangera kanske livets viktigaste fest, är det i slutändan ett kärt besvär (hoppas vi). Att fira två människor som vill lova att älska varandra i "nöd och lust" som de kristna löftena är, är verkligen något att fira. Och de allra flesta människor vill göra festen till något alldeles extra. Så varför inte välja Stockholms vackraste vy när livets fest ska hållas?

Så går det till att boka lokalen Skansen festvåning

Om du vill hålla bröllopsfesten i en traditionell miljö och kanske viga dig i en gammaldags och traditionsrik kyrka kan du boka Seglora kyrka på Skansen och viga dig där. Sedan kan du hålla festen i lokalen Skansen festvåning som även kallas Solliden, precis som scenen där Allsång på Skansen hålls och sänds i Sveriges television. Om du väljer lokalen Skansen festvåning till bröllopet så får du en traditionstyngd festvåning, invigd av självaste kung Gustav VI Adolf, i slutet av april 1952. Lokalen Skansen festvåning ritades av två arkitekter Artur von Schmalensee och Adrian Langendahl. Här kan man beundra den fina inredningen och till exempel fresken som heter Sagan om Sverige.

Om du gillar svenskt smörgåsbord

Bokar du restaurangen ingår då bokning av mat till gästerna. Antingen kan man beställa tre-rätters middag med svenska ingredienser och smaker, eller så kan man välja en smörgåsbuffé med alla läckerheter som vi är vana vid att få vid ett smörgåsbord. Beställer man ett dryckespaket till alla gästerna ingår i så fall hyran för lokalen. Där kan du även beställar dans och musik på dansgolvet. Vill man gå ut, är det bara att stiga ut och titta på Stockholms vackraste vy, över fjärden och se Södermalm på andra sidan vattnet.

Välj sätt att servera maten

Hur festen blir är beroende av hur man väljer när det kommer till maten. Väljer man en tre-rätters middag, så blri det en traditionell bröllopsfest, med tal, och att man sitter ner och äter under lång tid. Har man barn med på den festen är det sällan roligt för dem. De brukar inte vilja sitta stilla under lång tid när de vuxna äter. Väljer du i stället en buffé brukar det göra festen lite lättsammare. Gästerna rör på sig mera, samtalar med nya människor som de inte sitter tillsammans med. Med en buffé är det lättare för gästerna att hitta den mat som de gillar.

← Äldre inlägg