Mat till bröllop

Blogg

Här i bloggen skriver vi inte bara om mat utan om allt som hör bröllopet till: kläder, smink, smycken och kringarrangemang som hyra av tält, fotografering och mycket annat. 

Behöver du restaurangmaskiner?

15 jan 2020

Om man bedriver verksamheter som har med restauranger att göra, med bespisningar eller storköksverksamhet, då behöver man bra restaurangmaskiner och bra köksutrustning som underlättar arbetet i köket. Det är sällan man tänker på att även ett arbete i ett kök kan vara tungt, men många kockar och kokerskor har faktiskt tunga lyft, obekväma arbetsställningar som sliter på kroppen och ibland ett stressigt arbete.

Därför behöver man bra utrustning som underlättar det tunga arbetet så att man slipper förslitningsskador. Har man bara rätt kastruller, durkslag, lock, ugnsformar och slevar kan magi uppstå i köket. Det vet alla som arbetar där. Och för dem som ska äta maten som tillverkas är det en otrolig stor lättnad när maten smakar gott och man gärna äter den.

Stora krav på hygien i kök

Det finns stora krav på hygienen i köket. Från EU kommer krav på hur varm maten ska vara, hur man handskas med maten, hur nedkylningen ska gå till. Hur man får gå in i köket, vilka som har tillträde dit och hur man bör vara klädd. Det gör att personalen som arbeta i köket, bör få tillgång till bästa tänkbara utrustning som möjliggör snabb nedkylning, som håller maten varm och håller rätt temperatur. Dessutom är det viktigt att man har möjlighet till att kunna rengöra disken, utan besvärliga kanter och redskap som lätt samlar smuts. Som köksarbetare behöver man släta ytor som är lätta att rengöra, och möjglighet att frakta maten snabbt och lätt. Dessutom behöver man sedan kunna förflytta disk snabbt och enkelt.

Storkök behöver XL-utrustning

När man ska laga mat till väldigt många personer måste man ha utrustning som kan göra mat till så många. Kastrullerna måste vara i XL-storlek, liksom ugnsformar, slevar, durkslag och allt annat som man måste kunna hantera i ett storkök. När man har gjort maten är det viktigt att kunna rengöra alla redskap, golv och arbetsytor. Det måste gå att förflytta stora kastruller, stora stekpannor och all den disk som det blir när man gör maten. I ett storkök behöver man bra och praktiska vagnar som i rätt utförande underlättar arbetet i köket.

Utrustning som tillverkas i Sverige

Det finns bra produktion av storköksutrustning i Sverige, och precis som andra svenska produkter, håller de hög kvalitet. Inox Storkök AB tillverkar praktiska storköksutrustningar i XL-storlekar som man kan behöva när man skapar mat till många människor på en gång. De har lång erfarenhet av de slags restaurangmaskiner som krävs för arbetet.

När du vill festa i anrik miljö

3 sep 2019

När man vill ordna till en fest, och bjuder personer som man gärna till imponera på, brukar det vara många detaljer att hålla ordning på; maten – är den tillräckligt bra, vinet – vilka ska man dricka och till vilken mat passar de bäst, lokalen – är den fin, bra nog, eller hur blir det med den?

En del brukar hyra den egna kvarterslokalen, som bostadsrättsföreningen eller hyresgästföreningen tillhandahåller. Eller så är man hemma hos sig. Har man ett stort, vackert hem är ju det oftast den bästa lösningen. Då gäller det att kanske kan duka fram ett extra stort bord och ställa extra stolar för middagen. Och middagen – ska man göra den själv (och få alla komplimanger för den) eller beställa hem mat?

Välj Malmö Börshus för din fest

Ibland vill man ha extra festlig lokal

För att få lite variation i vanorna, vill man kanske fokusera på en extra festlig lokal. Var ska man börja för att ens leta efter en sådan? Känner man inte till någon fin lokal, kan man ju börja med internet, och googla "festlokal Malmö" om det är just i Malmö som man vill hålla festen. Annars googlar man "festlokal Göteborg", eller "festlokal Stockholm", ja ni fattar hur man gör. Eller så kan man klicka på denna länk: https://malmoborshus.se. Länken går till Malmö Börshus där det finns en extra fin festlokal. Här finns 13 fina lokaler som man kan ha sin fest i. Man kan välja lokal, efter hur mågna gäster man önskar. Ska man ha en rejält stor baluns, på hela 250 personer, kan man hyra Stora Börssalen, eller Gamla börssalen för 70 personer.

Malmö Börshus finns i centrala Malmö

Hyr man någon av Malmö Börshus lokaler får man garanterat en anrik miljö för sin fest. Malmö Börshus, är precis som namnet säger; ett gammalt börshus, där man förut sålde och köpte aktier och andra värdepapper. Numera har det blivit en festlokal för privata fester, konferenser, event och det man nu önskar ha dem till. De fina lokalerna andas anor från den tid som man byggde Malmö Börshus. På köpet kan du dessutom anlita personal för middagar och drycker. De gör då maten på plats i Malmö Börshus. De serverar festlig och god mat, så man kan även fira bröllop i lokalerna. Och skulle man till äventyrs önskar sig fler gäster än 250 personer, kan man slå samman flera lokaler till en enda, så att man kan ta emot upp till 400 gäster.

Värdigt bröllop ska ha fin mat

28 jul 2019

Ska du arrangera ett bröllop? Då vet du att det är många saker att tänka på. Datum är bland det viktigaste. När vigsel och fest ska hållas beror på så många faktorer. När passar det att ingå i äktenskapet? Vilka vill man ska komma till vigsel och fest?

Var ska ni fira bröllopet?

När man väl bestämt sig för ett datum, kommer sedan nästa sak att bestämma, och det är var man vill hålla till, både när det kommer till vigsel och sedan bröllopsfesten. Här beror platsen på hur många man vill ska närvara på vigsel och fest. Man behöver en lokal som rymmer alla gäster så att det inte blir för trångt. Det är inte så roligt.

Hur många ska ni bli?

Har man fler än 50 gäster, bör man hålla till i en lokal med ett ordentligt kök så att man kan göra, eller värma maten i köket. Att ha en middag är nästan självklart. För många år sedan, bjöd man endast på kaffe och kanske förstärkt fika. Det kunde hända om man till exempel bjöd in till en vigsel som skedde någon gång efter lunch. Då hade man bara fika efter det och sedan var kvällen fri och det var meningen att alla skulle gå hem till sitt och bröllopsparet få ge sig iväg på sin bröllopsresa.

Vad ska ni äta?

Sedan kommer man kanske till den viktigaste biten; vad ska ni äta och dricka? Här finns det några olika för- och nackdelar som finns kring hur man vill göra med maten. 

Fördelar med buffé

Den främsta fördelen med att bjuda på en buffé är att du inte behöver ta hänsyn till alla som är vegetarianer, veganer, sockersjuka, är allergisk mot än det ena och än det andra, som är laktosintoleranta eller är allergiska mot gluten. Gör man bara buffén tillräckligt variationsrik, så får alla något gott som de kan äta. Om barn ska komma med till bröllopet är det bra om man har några rätter som passar barnen också, typ köttbullar, korv och mos. Ser man till att göra många olika sallader, med olika slags kött, och både rätter med mjölkprodukter och några rätter utan mjölk, så får alla chansen att äta sig mätta utan att behöva avstå från god mat.

Fördelar med trerättersmiddag

Fördelen med en trerättersmiddag är att det är ett mer högtidligt sätt att inta middagen. Alla sitter still på sina platser. Då behöver man personal som kommer och serverar vid borden. Vid förrätten ska brudens far hålla tal, vid varmrätten, håller bådas föräldrar tal och vid efterrätten håller syskon tal, eller bestman eller brudtärnor. Efter middagen får vem som helst hålla tal och när alla har hållit tal, har man dans.

När du vill ha nattamat på bröllopet

23 jul 2019

Har du varit på bröllop den senaste tiden? Eller du kanske planerar ditt kommande bröllop? Då kanske du räknar med att bjuda på nattamat, som gästerna kan äta när ni har festat länge och det har gått många timmar sedan bröllopsmiddagen var och alla blir sugna på något gott att äta under småtimmarna. Varför inte bjuda på en foodtruck, då alla kan beställa det som de själva vill ha, hur mycket de själva vill ha och som tar hänsyn till alla som är veganer, vegetarianer, laktoskänsliga eller glutenallergiker? Man måste inte ha en foodtruck om man inte vill det, man kan även beställa catering. Fördelen med catering är att man själv kan bestämma när man vill servera den, hur sent det än är och man behöver minimalt med personal när man ställer fram den.

Veganskt och vegetarianskt tar hänsyn till alla

Har du bjudit på mat den senaste tiden? Då vet du att det alltid finns några gäster som man måste ta särskild hänsyn till. Antingen är de allergiska mot någon ingrediens, är veganer, laktoskänsliga eller kanske äter vissa bantningsdieter. Det går att komma runt allt det, om man bjuder på vegansk, eller vegetariansk mat. Det är sällan laktos eller gluten i sådan mat. Dessutom, är det snällt mot alla som bantar. Har du sett någon som är vegetarian? De är smala och ser för det mesta så fräscha ut. Vet du varför? De äter så mycket grönsaker som ger alla vitaminer, mineraler och nyttigheter som vi, människor behöver för att se bra ut. Det är därför som det är bra att bjuda på vegetariansk mat, då slipper du bekymra dig för att det finns någon som inte kan äta de olika sakerna som du har tänkt bjuda på.

Några exempel från vegetarisk meny

  • Buffé; hemmagjorda falafel, vinbladsdolmar, friterad aubergine, sallad, pitabröd.
  • Wraps med hemmagjord hummus, sallad.
  • Falafel, friterade halloumi, vegetarisk kebab, friterad aubergine med potatis, tofu och mangosås.
  • Prova en god marockansk gryta på grönsaker, tofu, kikärter och couscous.
  • Man kan beställa en hel tallrik med vegansk korv, rostad lök, potatis och sweet chilisås.

Sedan om man är sugen på något sött efter maten kan man beställa cupcakes, cheesecake, bullar eller kärleksmums, som är bakat på vegetarianska och veganska råvaror. Du vet väl om att det finns ett stort sortiment på veganskt godis också? Det gäller att kunna njuta av maten men med gott samvete, eller hur? Om du vill veta mer om vegansk och vegetariansk mat, klicka på länken.

Letar du efter catering i Vasastan?

28 jun 2019

Letar du efter en riktigt bra catering i Vasastan? Den som en gång har ätit riktigt god mat av en kock som kan laga mat, vet att det är stor skillnad mellan den som faktiskt kan laga mat och den som inte kan det. Då spelar omgivningen ingen roll, inte heller kökets utrustning eller priset. Det som spelar roll är råvarorna och hur kocken hanterar dem.

Gatukökskkock som förfinat matlagning

Det vet kocken Jay Fai, som från början arbetade och fortfarande i dag till viss del arbetar som gatukökskock. Till en början lärde hon sig göra mat, precis som sin mamma. Hon hade lagat mat på gatan i Bankok, Thailand i många år och Jay Fai växte upp med sin mamma som lagade mat. Senare tog Jay Fai över matlagningen och förfinade konsten att laga mat så till den grad att kunderna började köa vid hennes matstånd. Efter några år fick hon en stjärna av Guide Michelin för sin kokkonst.

Man kan äta gatumat även till bröllop

Det finns kockar som till och med kan göra gröt till något alldeles extra, och det finns kockar som kan göra hummer så den blir lika intressant som grått papper. Så om man en gång hittar en kock, vars matlagning som man gillar, då gäller det att hålla fast vid den kocken. Då spelar det ingen roll i vilket kök den kocken lagar sin mat. Det lär ändå bli gott.

Testa cateringfirma i Stockholm

Är det så att du letar efter riktigt god och tillagad mat, vill ställa till med fest, och bjuda på något riktigt gott, kan du prova att bjuda på catering. Det finns några olika cateringfirmor i Stockholm. Så många som 700, minst. Om man ska räkna med att inte alla kockar är duktiga kockar och det finns de som är det gäller det att testa några olika cateringfirmor innan man vet att de gör god mat som är värd att anlita.

Googla "catering Vasastan"

Börja med att googla "catering Vasastan" så kan du minska antalet cateringfirmor på det sättet. Välj sedan ut någon som gör mat som du är intresserad av. Man kan läsa om deras mat på olika omdömessajter som reco.se eller yelp.se. Eller så kan man alltid fråga vänner och bekanta om de känner till någon av cateringfirmorna som är bra på matlagning. Ett annat bra knep är att gå till den restaurang eller gatukök som har flest kunder. Har de många kunder är det ett gott tecken på att maten troligtvis är god.

Rolig mat till bröllopet

22 jun 2019

När det håller på att planeras för bröllop är det mycket att tänka på. En tjusig festlokal är ett måste och såklart god mat. Det är en mycket spännande tid för brudparet och det är mycket känslor är inblandade.

Hur ska man då tänka för att det ska bli så minnesvärt som bara är möjligt? Nyckeln är noggrann planering för att inte missa något. Men behöver sätta sig ner och skriva ner allt som är viktigt och vad man vill uppnå med festen.

Datum och festlokal

Först och främst måste man såklart bestämma festdatum när så många som möjligt kan deltaga. Det är smart att undvika större helger när många är uppbokade. Man måste så tidigt som möjligt boka tid och plats för vigsel. Och så fort det är klart måste man hitta en passande festlokal för festen. Lokalen måste vara i rätt storlek och passa för en bröllopsfest.

Det är vanligt att man vill ha bröllopsvals och dans för festen. Undersök vad lokalen har att erbjuda i form av underhållning som till exempel musikanläggning och dansgolv. Om det inte finns går det såklart att hyra in utrustning men gör även det i god tid så du inte står på festdagen utan musik.

Fördrink och tilltugg

Det är självklart viktigt med vad som serveras på alla festligheter. Alla bra fester brukar inledas med en fördrink och mingel. Då behövs det god dryck i glasen och tilltugg. Det är en mycket bra icebreaker för att festdeltagarna ska slappna av. Det är viktigt att komma ihåg att ha flera alternativ och såklart alkoholfria alternativ.

Det behöver finns någon form av snacks eller tilltugg. Chips och nötter kan fungera men det är oerhört viktigt att undersöka om det finns allergier bland festens detlagare.

Det är mer exklusivt med till exempel snittar och kanapéer. Det är trevligt med skön avslappnande musik i smaband med fördrinkenn. Går det att lägga fördrinken utomhus är det ännu bättre.

Middagen

En bröllopsfests huvudattraktion är oftast middagen då alla samlas krings långbord för en härlig middag med talare med mera. Många väljer att anlita catering för maten vilket är mycket smidigt. Idag kan man få en härlig 3-rätters middag via catering. Självklart går det även att välja buffé. 

Fördelen med servering är såklart att man slipper gå och hämta maten själv och det blir mycket spring i lokalen. Många företag som sysslar med catering erbjuder full servering inklusiver bartender.

Varför inte ha bröllopet utomhus?

12 jun 2019

Ska du ordna bröllop i vår? Det är alltfler som ser till att ordna med bröllopet utomhus. Kanske har det allt varmare vädret gjort att alltfler både vill viga sig och hålla bröllopsfesten utomhus. Kan man sitta utomhus får man en fest där fler kan röra sig fritt. En fest utomhus gör att gästerna kan njuta mer av solen, framför allt om man kan ha festen i närheten av någon vacker plats som en sjö, en strand, skog eller i en fin trädgård. Om man ordnar festen utomhus behöver man ordna mer saker utomhus, som annars är lättare om man håller till inne i en festlokal, eller hemma.

Vad du behöver utomhus

Ska man arrangera ett helt bröllop utomhus är det några saker som man kan behöva ordna innan allt går av stapeln. Här är några av de saker som man kan behöva.

Bord, stolar och matbordsarrangemang

Man behöver bord och stolar så att gästerna kan sitta och inta middagen, eller vad det nu är som man vill bjuda på. Man behöver matbord och stolar så att gästerna kan sitta ner. Särskilt stolar är viktiga så att gästerna kan sitta ner, eller soffor, om man endast bjuder på fika utomhus. Man kan även förse dem med bänkar, om det är så att man möblerar utomhus med långbänk och långbord. Det är yngre människor som gifter sig, behöver inte möblerna utomhus vara särskilt bekväma.

Scen- och dansarrangemang

Ska man ha ett bröllop utomhus kan man behöva ordna med en scen, eller en dansloge så att brudparet och deras gäster kan dansa, och kanske gästerna vill bjuda på program eller musicera. Då kan man behöva en scen där allt det kan äga rum. Om man inte vill ha ett eget band som spelar musik, kanske man vill ha en DJ. Då kan man behöva extra mycket el, då en DJ behöver olika datorer som hon, eller han spelar på, sedan kanske man vill ha ljus- eller ljudshow.

Hyra ett eget elverk

Vill man ha flera olika saker som kräver el, kan man behöva hyra ett särskilt elverk så att man förser sig med el under hela festen, så att inte allt tar slut när man har som roligast. Som tur är det väldigt enkelt att hyra ett eget elverk i Stockholm. Börja med att googla "hyra elverk Stockholm" om det är så att det är i Stockholm som du behöver hyra elverket. Här kan du läsa mer om hur du kan hyra elverk i Stockholm: https://www.hyraelverkstockholm.se.

När du vill ha Stockholms finaste vy

19 maj 2019

Ska du ordna med bröllop? Grattis! Bröllop är underbara att fira och även om det kostar en del blod, svett och tårar att arrangera kanske livets viktigaste fest, är det i slutändan ett kärt besvär (hoppas vi). Att fira två människor som vill lova att älska varandra i "nöd och lust" som de kristna löftena är, är verkligen något att fira. Och de allra flesta människor vill göra festen till något alldeles extra. Så varför inte välja Stockholms vackraste vy när livets fest ska hållas?

Så går det till att boka lokalen Skansen festvåning

Om du vill hålla bröllopsfesten i en traditionell miljö och kanske viga dig i en gammaldags och traditionsrik kyrka kan du boka Seglora kyrka på Skansen och viga dig där. Sedan kan du hålla festen i lokalen Skansen festvåning som även kallas Solliden, precis som scenen där Allsång på Skansen hålls och sänds i Sveriges television. Om du väljer lokalen Skansen festvåning till bröllopet så får du en traditionstyngd festvåning, invigd av självaste kung Gustav VI Adolf, i slutet av april 1952. Lokalen Skansen festvåning ritades av två arkitekter Artur von Schmalensee och Adrian Langendahl. Här kan man beundra den fina inredningen och till exempel fresken som heter Sagan om Sverige.

Om du gillar svenskt smörgåsbord

Bokar du restaurangen ingår då bokning av mat till gästerna. Antingen kan man beställa tre-rätters middag med svenska ingredienser och smaker, eller så kan man välja en smörgåsbuffé med alla läckerheter som vi är vana vid att få vid ett smörgåsbord. Beställer man ett dryckespaket till alla gästerna ingår i så fall hyran för lokalen. Där kan du även beställar dans och musik på dansgolvet. Vill man gå ut, är det bara att stiga ut och titta på Stockholms vackraste vy, över fjärden och se Södermalm på andra sidan vattnet.

Välj sätt att servera maten

Hur festen blir är beroende av hur man väljer när det kommer till maten. Väljer man en tre-rätters middag, så blri det en traditionell bröllopsfest, med tal, och att man sitter ner och äter under lång tid. Har man barn med på den festen är det sällan roligt för dem. De brukar inte vilja sitta stilla under lång tid när de vuxna äter. Väljer du i stället en buffé brukar det göra festen lite lättsammare. Gästerna rör på sig mera, samtalar med nya människor som de inte sitter tillsammans med. Med en buffé är det lättare för gästerna att hitta den mat som de gillar.

Varför inte ställa en foodtruck på festen?

9 maj 2019

Ska du ställa till med fest för många gäster? Om du funderar på hur du ska ordna med maten till flera hundra gäster, finns det några olika alternativ som man kan fundera på. Här väljer man ofta vilken typ av fest som man vill att det ska bli, när man ordnar med maten till festen.

Trerätters middag för mer strikt fest

Vill man ha en festligare och mer strikt fest, kan man välja en trerätters middag. Då sitter man stilla och äter. Ofta behöver man då personal som kommer och serverar maten på plats. Man sitter ner och väntar på att bli uppassad. Detta sätt att servera maten på passar bäst på bröllop och mer högtidliga tillfällen. Då förväntar man sig att någon håller tal, eller bjuder på lugn musik medan gästerna äter.

Buffé när man vill folk ska röra på sig

Vill man istället att gästerna ska röra på sig, bör man ordna med en buffé som alla måste ta sig till för att få någon mat. Det innebär att alla rör sig och börjar prata med andra än dem som sitter närmast vid bordet. Det gör att det blir en mer lättsam tillställning. Det blir inte så strikt, och alla blir mer avslappnade. 

Foodtruck när man är utomhus

Är man under hela festen utomhus, passar en foodtruck bäst. I en foodtruck gör man mat som passar att äta utomhus. Då gör man oftast sådan mat som man inte behöver sitta ner vid bord och äta med gaffel och kniv. Då blir det oftast mat som man nästan kan äta med händerna. Ungdomarna gillar detta sätt att äta. Varför inte prova burritos från The Good Gringo?

Pick-nick för den enklare varianten

Vill man göra en fest, ännu enklare, kan man ordna med en pick-nick i det gröna. När engelsmännen ordnade med pick-nick och gjorde maten "enklare" tog man med sig kocken som gjorde maten utomhus i stället. Dessutom hade man med sig bord och stolar. Ändå var det en pick-nick. Så man kan ordna med pick-nick på olika sätt, minst sagt. Många födelsedagar passar alldeles utmärkt att ordna som pick-nickar, särskilt om det är barns födelsedagar och de har mycket spring i benen.

Om du behöver en foodtruck

29 apr 2019

Funderar du på att servera mat på ett enkelt sätt? Om du saknar ett riktigt restaurangkök och inte kan tillaga en tre-rätters-middag, kan du i stället ställa en foodtruck i närheten av festen. Det kan till exmpel passa på en fest som man håller utomhus. Ibland har vi turen med vädret och råkar ställa till med fest när det är som finast och kan hålla den utomhus. Då vill man ju helst också äta utomhus. Varför inte ställa en foodtruck i närheten och låta gästerna äta från en sådan. Trendigare än så blir det knappt. Då får gästerna sin mat från foddtrucken och sätter sig utanför. Man kan även skaffa ett festtält, om man är orolig för det svenska vädret. Utanför står då foodtrucken och serverar gästerna maten.

Så bokar du en foodtruck i Stockholm

Om du vill hyra en foodtruck i Stockholm kan du alltid börja med att googla "hyra foodtruck Stockholm" så får du kontaktuppgifter till en leverantör som hyr ut foodtruck i Stockholm. Om du då tar kontakt med en av dem så kommer de med den ut till den plats som du önskar. Då serverar de mat till dina gäster, ditt företag, eller det event som du arrangerar. De kan då anpassa maten till det event, den fest eller det som du ska arrangera så att maten passar in för det som ska ätas.

Man kan be foodtrucken göra mat

Då kan man beställa all slags trendig mat; det är ju så inne nu med vegetariansk och vegansk mat. Om man vill kan gästerna få prova på både och. Man kan be foodtrucken attt göra både kebab, med mycket grönsaker och sallader, eller servera falafel på liknande sätt som kebaben med grönsaker, sallader och så goda såser till. Särskilt ungdomar och miljömedvetna unga, som är medvetna om vad vår livsstil och livsmedel gör med vårt klimat och vår jordlob, vill oftast helst äta vegetariansk och vegansk mat. Då är det bra att kunna servera sådan mat som gästerna vill ha.

Foodtruck – det enkla sättet servera mat

Det som är så bra amed en foodtruck är att du behöver inte gå till en restaurang, eller hyra ett kök för att kunna laga maten. Beställer du en catering, kommer de med färdiglagad mat till din fest, men med en foodtruck, kommer hela restaurangköket ut till dig, och tillagar maten på plats. Fräschare än så blir det knappast. Det finns flera fördelar med att de tillagar maten på plats. Det blir mer flexibelt på det sättet. Då måste man inte veta det exakta antalet gäster, utan de kan då tillaga mer mat på plats, och det blir inte över en massa mat som går till spillo.

När du letar lokal till bröllopsfesten

11 apr 2019

Finns det något roligare än en riktigt bra bröllopsfest? Hela festen och alla deltagare lyser av lycka och kärlek. Men hur gör man för att det ska bli så lyckat som möjligt? Vad behöver man tänka på? Planeringen är a och o.

Många vill ha en bröllopsfest långt in på natten med tal, musik, sång och dans. Andra vill ha en lugnare bröllop där även små barn är välkomna. Ska bröllopstårtan komma in lagom till brudvalsen?

Planera i god tid

En lyckad bröllopsfest kräver noggrann planering och det i god tid. Ju längre framförhållning, desto mer tid att lösa eventuella överaskningar eller avbokningar. Ett bröllop kräver sin lyxiga lokal. För att få just den lokal man vill ha kräver att man bokar i god tid före festen. Man vill ju också ha festen på lagom avstånd från kyrkan eller plats för vigseln.

Undersök vilka alternativ som finns när det gäller festlokalen. Hör runt med vänner och bekanta för tips. Många vill slå på stort och hyra en festvåning för bröllopsfesten. Många festvåningar erbjuder kompletta fester där allt ingår, som till exempel all mat och dryck, serveringspersonal, garderod, underhållning med mera. 

Pingst och midsommar är högsäsong för bröllop så man tänker sig gifta sig då måste man vara i väldigt god tid med bokningen av både kyrka och festlokal. Eller så kanske man vill ha ett vackert vinterbröllop där brudparet kan anlända till festen med häst och släde.

Vad ska man tänka på?

När man bokar festlokal så är det viktigt att noga läsa igenom kontraktet så inget missas. Det är väldigt förargligt att märka att något missats på festdagen. Be om en komplett slutnota direkt så inte man får en extra nota efteråt. 

Hur ser det ut med parkeringsmöjligheter? Finns det tillräckligt med toaletter? Är lokalen handikapp- och barnanpassad?

Glöm inte att noga planera bordsplaceringen i god tid före. Undersök om festlokalen kan ta hand om blommor och presenter. Hur länge får festen pågå? Behöver man transport till och från festlokalen?

Underhållning

De flesta vill ha någon form av underhållning på festen. Musikanläggning med DJ är alltid trevligt. Men inget slår livemusik! En skicklig trubadur som kan spela brudparets favoritlåtar är väldigt uppskattat. Eller varför inte ett helt band med härlig skönsång?  

Leta runt bland artistbokare och försök hitta den perfekta musikern. Vissa trubadurer kan agera toastmaster vid middagen om man inte hittar någon passande. Se till att lokalen har ett bra dansgolv för brudvalsen. 

 

Prova paintball på möhippan

8 apr 2019

När tjejkompisen ska gifta sig vill man förstås fira det ordentligt. Fantasin ska få flöda fritt när en möhippa ska planeras, men ibland kan det vara svårt att hitta på det där extra som verkligen gör firandet minnesvärt. En bra utgångspunkt för firandet kan dock vara någon form av gruppaktivitet där festdeltagarna får tävla mot varandra. Ett exempel på en sådan aktivitet är paintball, som går att spela på många platser i Stockholm.

Paintball kan vara hysterisk roligt, och passar därför väldigt bra på en möhippa. Blotta tanken på att se sig själv och tjejkompisarna i full stridsutrustning, med automatgevär i händerna, lockar till skratt. Men skrattet byts snabbt ut mot allvar när tävlingen drar igång och det gäller att skydda sin och kompisarnas ryggar, samtidigt som det gäller att få korn på motståndarna. Paintball kan vara ruskigt spännande medan det varar, och kan verkligen locka fram tävlingsinstinkten hos den mest fredliga brudtärna.

Utrusta bruden med automatgevär

Paintball är ju en lek, och inte ett krig, och man måste absolut inte klä ut sig till soldat. Många paintballarrangörer har dräkter av alla möjliga slag att hyra ut. Varför inte låta den blivande bruden ge sig ut på slagfältet i full brudutstyrsel med ett gäng tärnor i släptåg? Motståndarlaget kan klä ut sig i frack och vara brudgum med marskalker. Gorilla, astronaut, cowboy, präst; de flesta roller är möjliga på paintballbanan.

Hur går det till?

Paintball spelas i lag, och varje lagmedlem får ett visst antal paintballs, vanligtvis 50 eller 100. När dessa är slut så är spelet slut för deltagaren, så det gäller att planera sitt skjutande och inte fyra av salvor i onödan. Blir man träffad av en paintball som spricker och spiller ut färg så är man ute ur spelet och ska avlägsna sig på banan. Först ska man dock sträcka upp armen i luften och ropa ”träff!” så att kamraterna och domaren vet att man är ute och alltså inte får skjutas. Att bli träffad känns men gör inte direkt ont.

Ett vanligt spelupplägg är het enkelt att det lag som först skjutit ut alla motståndare vinner, men mer raffinerade spelupplägg finns också, som till exempel ”fånga flaggan”. Här gäller det att erövra en flagga inne i motståndarlagets territorium. Det lag som först fångar motståndarlagets flagga kan utropa sig till segrare.

Paintball i Stockholm

Paintball är en perfekt startaktivitet för en möhippa i Stockholm, och en rejäl adrenalinrusch som gör den fortsatta kvällen festlig och glad. Bilder från bataljen blir perfekt att visa när kompisarna håller tal på bröllopet. En sökning på Paintball Stockholm på Google ger många träffar och flera anläggningar nås enkelt med lokaltrafiken, vilket gör det lätt att efter kriget bege sig ut på stan för drinkar och eftersnack.

Stockholm Paintball är en av aktörerna i stockholmsområdet som erbjuder paintball.

Chartra en båt

8 apr 2019

När man planerar konferensen, bröllopsfesten eller ett födelsedagsfirande gäller det att hitta en passande festlokal. Det ska ska vara lagom stort i förhållande till antalet gäster. Det ska också vara trevliga och mysiga lokaler med bra läge.

Vad är då bättre än att chartra en båt för festen? Ett fantastiskt läge vid kajen eller varför inte bege sig ut i Stockholms skärgård? Det bestämmer du!

Fördelar med en fest på en båt

Man kan hyra en båt från tidig morgon till sent på natten. Man väljer själv om båten ska stå still elelr sakta glida fram längs Stockholms inlopp. Med fantastisk utsikt över en av världens vackraste skärgårdar hela tiden. Det är svårslaget. När man så önskar kan man ställa sig på däck och få härlig havsluft. Det är något visst med att tillbringa tid på sjön! Att festen är på sjön kommer att förstärka alla känslor.

Man får allt under samma tak. Mat, underhållning och umgänge. Professionella kockar och bartenders står för utsökt mat och dryck. Man kan få hela resan skräddarsyn efter egna önskemål och behov. Det kommer bli en fest alla deltagare deltagare sent kommer att glömma.

Sommar eller vinter?

En riktigt trevlig båt är M/S Molly som erbjuder allt detta. Ombord M/S Molly finns det serveringspersonal som skämmer bort gästerna mad mat och dryck. Riktigt skickliga kockar lagar mat av högsta klass med passande drycker. På båten finns också möjlighet att bada badtunna i fören under färd. Det är oerhört härligt och avkopplande.

Självklart kan man anmkra upp vid någon härlig badvik om så önskas och vädret tillåter. Men det är också väldigt trevligt att lägga festen på en båt på vintertid. Att se snö och is utanför fönstret och sitta inne i värmen och njuta av mat, dryck och festligheter. Och varför inte ta sig ut till en härligt varm badtunna efter middagen och smälta maten? Mitt i smällkalla vintern. Det är verkligen livskvalitet om något.

Vad finns att göra ombord?

Förutom mat och dryck finns det massor att göra för festsugna gäster. Självklart finns det en scen för livemusik. Passa på att boka en trubadur eller ett band som står för underhållningen.

Ett fint dansgolv där festen verkligen kommer igång efter middagen är ett populärt inslag. Det är verkligen en upplevelse att dansa på en gungande båt. Sedan finns det gått om plats att mingla och sitta skönt med en drink och prata. 

När restaurangköket bara måste fungera

3 apr 2019

De flesta bröllop brukar bjuda bröllopsgästerna på den godaste tänkbara maten. Att fira bröllop är att också fira kärleken mellan två människor. Äktenskapet är den minsta enheten i samhället, sägs det. Ett äktenskap som ingås mellan två människor är kanske bland det allra största som man gör. Det brukar man vilja fira på sätt som ger ett minne för livet. Vill man göra det till det finaste minne man bara kan tänka sig, brukar man vilja äta och dricka gott. Oftast brukar man skaffa maten från den bästa restaurangen när man beställer mat till bröllopet.

Att få beställlning att göra mat till bröllop är stort

De flesta restauranger som gör maten till bröllop, vet att det är bland den största beställningen som restaurangerna gör. Att få en sådan beställning brukar vara bland de finaste och bästa man kan göra som restaurang. Det är ju inte som att göra lunchmat, direkt. När gästerna vill bjuda sina bröllopsgäster på fin mat, och har valt resturangen för det, då är det ett toppbetyg för den restaurangen. Det är också en chans att visa bröllopsgästerna kvalitet på maten, restaurangerna lägger ner sitt rykte och sin själ i att kunna presentera den finaste maten just i sådana tillfällen. Då vill man att allt i restaurangen fungerar precis som det ska. Inget får gå sönder just i ett sådant tillfälle.

Allt i restaurangköket bör fungera

Det skulle vara rena rama katastrofen om köket skulle sluta fungera just då man ska servera bröllopsmaten just när gästerna har satt sig för att äta bröllopsmiddag. Det vore rena rama katastrofen om spisen, kylen eller frysen skulle sluta fungera just då. Skulle det då sitta hundratals gäster som alla (helst) ska få in maten samtidigt, och spisen, ugnen eller något annat slutade fungera just då, vore rena rama katastrofen. Och när middagen är färdig, är det sedan dags att ta in disken. Skulle diskmaskinen inte fungera då heller, skulle det vara en stor katastrof. Restaurangköket ska ju sedan servera efterrätt och tårtor med kaffe.

System gör att rören fungerar som de ska

För att undvika alla slags katastrofer som skulle kunna inträffa, finns det sätt att undvika dem. Om man som köksansvarig hela tiden gör kontroller på spis, kyl och frys, kan man se till att skaffa in nya sådana när det behövs. Kanske behövs de bytas ut efter 5-6 år. Samma med frys och kyl som flitigt används. När det däremot kommer till rör och avlopp är det inte möjligt, ekonomiskt att byta ut rören vart femte eller sjätte år. Det blir alldeles för dyrt. Däremot kan man i stället till exempel se till att fettet inte kommer ner i avloppet genom att installera en fettavskiljare som separerar fettet från avloppsvattnet. På så sätt ser köket till att fettet från maten och disken inte kommer ner med smutsvattnet. Här kan du läsa mer om fettavskiljning på: https://www.fettavskiljare.org.

På bröllop ska man väl bjuda på husets bästa?

3 mar 2019

Bageri Stockholm

Ska du bjuda in till bröllop? Då brukar man som regel bjuda på det allra bästa som huset har att bjuda. Beroende på hur du har tänkt dig själva bröllopsfesten bör du arrangera de olika delarna efter hur många ni är som är bjudna till bröllopet, vilken årstid på året som ni väljer att fira bröllopet under och vilken slags fest ni vill ha. Här finns olika alternativ som man kan välja mellan. Vilket av dem som är bäst beror på hur ni önskar er bröllopsfesten. Här tar vi upp för- och nackdelar med dem.

Buffé 

De avsevärt lättaste sättet att bjuda på mat av olika slags gäster är att bjuda på en rik buffé. Gör man det kommer man runt behovet som många olika gäster kan ha; någon som är glutenalleriker, laktosintolerant, vegetarian eller vegan. Även barn kan ha sina egna preferenser när det kommer till mat som de vill äta. Att ha en trerättsersmiddag innebär alltid att man måste ha alternativ för alla som är vegetariarner, veganer, laktos- och glutenintoleranta. Har man i stället en buffé kan alla hitta något som de gillar.

Trerättersmiddag

En trerättersmiddag innebär att alla sitter länge vid borden. Då är det bäst om man väljer en meny som kan tillfredsställa alla de olika varianter av allergier och preferenser som olika gäster kan ha. Lättast är det om gästerna säger till om vilken slags mat de äter på förhand så att du som bjuder in till bröllop kan välja något som de flesta kan äta.

Mingel med stående buffé

Att ha mingel med en stående buffé är ett lån av bröllopet mellan prins Harry och Meghan Markle, då de bjöd på en stående middag med en skål med hawaiansk mat; en Poké Bowl. Man kan, om man vill, bjuda på en stående variant och ha en buffé som alla tar av. Det innebär att alla står och intar sin mat. På så sätt blir det ett lättare sätt att umgås och alla rör sig lättare när det inte finns givna platser för alla. Bröllopsparet kan då lättare gå runt och prata med alla sina gäster.

Bara fika till festen

Generationer innan oss hade endast fika på sina bröllop. Särskilt i Finland var det inte alldeles ovanligt att ståndsmässiga bröllop endast bjöd (många gäster) enbart på fika. Och varför inte? Om man hellre vill satsa på eget hus som nygifta, eller åka på den där flådiga bröllopsresan efteråt och bara vill bjuda på en enklare bjudning efter vigseln kan man alltid bjuda på ett riktigt gott fika. Då bjuder man inte på frallor från storköpet, eller köpta bullar och kakor. Då är det viktigt att fikabrödet kommer från ett bageri. Vill man vara säker på att fikabrödet och tårtan är riktigt fin och lyxig bör man anlita Thelins, ett bageri i Stockholm som är kända för sina tårtor, matbröd, bullar och kakor.

← Äldre inlägg