Mat till bröllop

När du vill bjuda på det exotiska köket

När man vill bjuda på det bästa som man vet, gäller det att välja noga. Om det är dags för Din Stora Dag, det vill säga, om du och din käraste är på väg att gifta er och planerar ett fint bröllop, tänker ni säkert på vilken mat som ni vill bjuda på. Håller ni till i Stockholm finns det så många olika slags festmat att bjuda på. Här finns så gott som hela världens mat som man kan bjuda på. I Stockholm har du alla världens olika hörn som du kan komma i kontakt med. Här finns det sydeuropeiska utbudet; spansk mat i form av tapas, franska köket till vardags, grekisk grillad mat, turkisk och det asiatiska köket; japansk sushi, kinesisk ochj koreansk mat, liksom mat från Mellanöstern som libanesisk mat, pakistansk mat, indisk, afrikansk mat och så vidare.

Andra matkulturer har grönsak som huvudrätt

Det som är positivt med dessa olika maträtter och kulturer är att de ofta består så mycket mer av grönsaker än de få grönsaker som vi i svensk husmanskost har. Här är de inlagda gurkorna, potatisen, rotfrukterna bara tillbehör till huvudrätten; köttet eller fisken. I Japan, Kina och Korea är det riset som är huvudrätten, medan köttet eller fisken och grönsakerna är lika stora delar av sidorätterna till riset. På liknande sätt är det i annan mat runtom i andra delar i världen. Där ser man inte köttet som en huvudrätt i sig. Istället är köttet bara en del av maten. Det kanske är så vi bör leva och äta allihop. Det är grönsakerna som är maten. Det andra är bara tillbehör till grönsakerna.

Blir festligt med mat tillagat av grönsaker

Man behöver inte vara orolig att inte maten blir tillräckligt festlig om man väljer mat från en annan matkultur än vår egen. Det kanske inte blir svenskt, men den som gillar mat från andra länder, kan bli överraskad av hur gått det är med andra smaker. Har du åprovat libanesisk mat någon gång? Det är idel grönsaker, eller vad säger du om röra på kokärtor, sesampasta? Röra på aubergine, eller paprika, valnötter och granatäpple? Ris- och grönsaksfyllda vinblad med mynta citron och olivolja? Piroger med bladspenat och lök och citron? Fetaostfyllda knyten som friteras i olja? Sedan kan man även beställa kött, som till exempel stekta kycklingvingar, nötfärskorv, grillad oxfilé och kycklingfilé och nötfärsspett.

Om du blev sugen på detta kan du fortsätta läsa här om hur du kan beställa libanesisk catering: http://www.beirutcafe.se.

23 Nov 2018