Mat till bröllop

Prova viner till olika maträtter

Du har väl sjungit om Bellmans visa om Noa som gick ur Arken, planterade vin på marken och hur tokigt det sedan gick för stackars Noa? Noa figurerade redan för 6.000-7.000 år sedan, i Gamla Testamentets tid i Bibeln. Enligt den gamla boken byggde herr Noa en stor ark som skulle rädda människorna eftersom Gud var arg och tänkte dränka hela världen. De som däremot gick in i arken, överlevde "syndafloden", tillsammans med djur av alla slag; en hona och en hane. Till sist överlevde de i Arken genom att vattnet slutade regna och det sjönk sedan undan. Dom de enda överlevande i världen, planterade Noa sedan vindruvor som sedan jäste och blev till vin – den första vinbryggaren? Vi vet inget om det verkligen hände som det beskrevs i Bibeln, men en intressant historia är det, onekligen. Vad vi däremot vet är att det under de senaste 6.000 åren har planterats och bryggts viner av vindruvor, åtminstone i det som är Kaukasus, genom fynd av amforor med druvkärnor i sig, enligt Systembolaget.se.

Romarna spred vinkultur till olika delar av världen

Sedan spred romarna sättet att brygga och dricka de olika vinerna till andra delar av världen. Det sägs att de i sin tur lärde sig av de gamla grekerna, som planterade i nuvarande västra Europa, som i Bordeaux, Rhône, Bourgogne och Mosel. Senare, under medeltiden togs vinplanteringarna och bryggerierna över av olika kloster. Idag är det inte i religiösa sammanhang som vi dricker viner, snarare tvärtom, åtminstone i Norden. Nere i Europa har man fortfarande den slags alkoholkultur till en del. Vin används i till exempel i kristen nattvard som man firar i alla kyrkor. I frikyrkor dricker man däremot inte vin till nattvarden, egentligen bara i katolska kyrkan och i Svenska kyrkan.

Vinprovning bästa sättet lära sig om viner

Vill man lära sig mer om viner, är en vinprovning bland de allra bästa sätten. Man kan helt enkelt inte läsa sig till hur de olika vinerna riktigt smakar. Inte heller hur de passar till olika maträtter, även det måste man prova för att veta. Ska man då till exempel planera ett bröllop, bör man provsmaka både olika rätter och veta hur de smakar som en trerätters meny och även prova olika viner till de olika rätterna. Till trerätters middagar brukar man ha olika viner som passar just till den rätt som man äter. Här kan vi rekommendera att även prova med ett dessertvin som höjer smaken på efterrätten. Här kan du läsa mer om hur du kan göra en vinprovning i Stockholm.

24 Sep 2018