Mat till bröllop

Buffé – den ultimata festmaten

När det kommer till festmat finns det få saker som slår en bra buffé. Med en buffé kan man lätt se till att det finns någonting för alla smaker och preferenser. Det går att servera såväl vegetariskt som kött och fisk och det faktum att gästerna hämtar maten själv från ett serveringsbord gör att du slipper anlita dyr och onödig serveringspersonal.

En buffé kan du antingen laga till själv eller så låter du en cateringfirma sköta jobbet. Gör du det själv bör du förbereda så mycket som möjligt hemma för att sedan endast värma upp och lägga upp maten i festlokalen. Vissa rätter som kräver servering i snabb anslutning till tillagningen får självklart tillagas på plats, men det kan vara smart, för tidsplaneringens skull, att hålla antalet på dessa rätter till ett minimum.

Maten på en buffé kan ofta komma att behöva hållas varm eller kall under en längre tid. Detta går förstås att undvika genom att servera mat som går att äta småvarm eller kallskuret, men om du ändå vill servera varm mat är det några saker du bör tänka på. Elektriska värmeplattor går att hyra och fungerar perfekt för att hålla maten varm. De har ofta ställbar värme vilket gör att fungerar bra till olika rätter. När det kommer till kalla rätter finns kylplattor till uthyrning. Alternativt kan du sätta kylklampar under långpannor och ställa fram. Dryck kan hållas kall i tunnor med is eller om du hyr en kyl.

Ett buffébord bör dukas enligt följande princip: Börja från vänster med eventuella brickor och fyll sedan på med tallrikar, bestick, servetter, bröd och smör. Maten kan antingen placeras ut på olika serveringsbord eller på samma. Var noggrann med att märka upp all mat så att gästerna vet vad de tar för sig av. För att få plats med allt ordentligt och underlätta för gästerna att få en bra överblick av buffén kan du placera vissa rätter på högre nivåer med hjälp av ställningar eller grövre underlägg.

Dryckfrågan kan lösas på en rad olika sätt. Ett smart sätt är att låta gästerna ta med egen dryck, det sparar såväl pengar som gör att varje gäst får den dryck som den önskar. Ett annat sätt kan vara att bjuda på dryck till maten och sedan låta gästerna dricka av sin medhavda. Om du köper in och bjuder på all dryck helt själv kan det vara svårt att beräkna hur mycket du ska köpa. Tänk då på att systembolaget tillåter återköp så du kan lämna tillbaka all dryck som blev över och få pengarna tillbaka. 

snittar och champagne

26 Aug 2016