Mat till bröllop

Drogfri bröllopsfest är ett måste

Bröllopsdagen och den efterföljande festen är en höjdpunkt i livet. Man får säga ja till den man älskar och man får efteråt möta släkt och vänner under trevliga former. Man står som brudpar i centrum och humöret är alltid på topp hos samtliga inbjudna. En höjdpunkt, helt klart. Om det inte vore för droger.

Tyvärr så har användandet av droger kommit att öka i Sverige. Det handlar dels om marijuana och dels om rena partydroger som kokain och ecstacy. Den vanliga användaren idag sitter inte på Plattan eller undangömd på någon offentlig toalett i färd med att injicera heroin i en sliten ven. Nej, den vanliga användaren idag - det är du, det är jag, det är dina kollegor på jobbet och det är gästerna på ditt bröllop. Här kan du läsa om flera aktuella fall.

Använder någon i din närhet droger?

Kort sagt: den vanliga missbrukaren idag är vem som helst och gärna den du minst anar. Personen i fråga sköter sitt jobb fläckfritt, har familj, är framgångsrik och använder kanske droger som en slags ventil för att slippa stress, eller som ett bra sätt att släppa lite på tyglarna.

Det här gör att man måste vara vaksam kring vilka som finns på en bröllopsfest och försöka tyda signalerna. Man kan inte ursäkta ett användande av droger med att personen i fråga är en vän, en bekant eller en släkting. Det handlar fortfarande om ett brott och det handlar primärt om att personen i fråga måste få hjälp att avsluta sitt användande av droger.

Förr eller senare så eskalerar drogmissbruket och blir ett problem som inte går att hantera, eller också så åker personen i fråga fast, tvingas till böter eller fängelse och får stå med den eviga nesan i att vara dömd för ett narkotikabrott. Mycket kan man säga om ett narkotikabrott, men det är fortfarande en stigmatiserande handling som folk i allmänhet har svårt att förlåta. Oavsett om det är ett ringa brott eller eller ett grövre sådant.

Så märker du om en person är påverkad

I första hand så handlar det inte om att “sätta dit någon”. Det handlar om att upptäcka varningssignaler och därigenom kunna erbjuda en utsträckt hand. Det kan vara bra att exempelvis hjälpa personen i fråga att komma i kontakt med ett behandlingshem eller med en advokat som är specialiserad på narkotikabrott och som därmed kan förmedla kontakter som kan bidra till en ren tillvaro och liv.

Vi tänkte visa på effekterna av tre olika typer av droger och hur du som utomstående kan upptäcka- och läsa av signalerna. För, det finns tydliga sådana. Även om de flesta missbrukare är skickliga på att dölja sina hemligheter så finns det avslöjande luckor om man bara tittar noggrant.

7 May 2018