Mat till bröllop

Hur ska man planera sitt bröllop?

Ska ni gifta er? Funderar ni på en vacker miljö och sal för er viktiga fest? Då vill ni säkert ha den bästa tänkbara maten ni bara kan önska er. Varför inte kombinera det med en lokal som alla gäster ryms i? Väljer du vissa lokaler, ingår maten som en del i ett festpaket. Då behöver man inte oroa sig över om maten, lokalen, bokningar och så vidare. Då kan man vara lugn med att bokar man festlokalen, kommer maten, personalen och allt annat (förutom kyrkan, eller vigselförrättaren) i ett enda paket. Det finns ju så många andra saker som man kan behöva tänka på; som om moster verkligen kan infinna sig på din Stora dag, eller om fracken sitter som den ska, eller vilka blommor som ni önskar ska dekorera kyrkan och mycket annat.

Vilken slags fest mat ska man välj?

Vad ska man äta på ett bröllop? Det bästa tänkbara? Det godaste man vet? 

Trerätters middag

En trerätters middag är det klassiska sättet att servera gästerna på en bröllopsmiddag. Då har man något litet och läckert till förrätt som ska reta smaklökarna i väntan på varmrätten. Ofta brukar talen starta redan efter förrätten, med tal av de närmaste först, och sedan brukar talen avlösas från närmast till minst nära i fallande ordning.

Fördel

Det är en fördel att äta en trerättersmiddag är den att alla gästerna sitter och får maten serverad på plats. Ingen behöver stiga upp och ställa dig i en kö till maten. Istället är det en serveringspersonal som ser till att alla får maten i rätt ordning och serverat från rätt håll.

Nackdel

Nackdelen med en trerättersmiddag är den när halva släkten och bekantskapskretsen består av glutenallergiker, laktosintoleranta, veganer och vegetarianer. Den ena kan inte äta citrusfrukter, den andra inte äta skaldjur, och så vidare. Då måste till slut alla få en alternativ middag. Jobbigt, eller hur?

Buffè

Det har blivit alltmer populärt med bufféer som snart har ersatt trerättersmiddagarna. På många sätt har vi influenser från utlandet att tacka för att vi ser fler bufféer på festerna. I många andra länder serverar man nämligen inte bara en rätt, utan flera små rätter som kompletterar huvudrätten (som ris i Asien).

Fördel

Här är den stora fördelen att alla kan hitta något som de gillar då middagen består av olika goda rätter. Alla glutenallergiker, laktosintoleranta, veganer och vegetarianer kan alltid hitta något som de kan äta och tycka om, om rätterna bara är tillräckligt varierade.

Nackdel

Nackdelen är den att gästerna måste stiga upp och ställa sig i en kö för att komma till maten. Alla är tvungna att hämta sin egen mat. Det tar tid och kan bli lite bökigt – och hur festligt är det att stå och köa för att få maten?

5 Apr 2018