Mat till bröllop

När du ska ha fest i trädgården

Ska du ha fest? Det är en rolig sysselsättning, om man är typen som gillar fester. Gillar man att ordna fester, är själva planeringen en rolig del i att ordna med fester. Eller så inser man att man måste, för att ens äkta hälft eller ens barn fyller år, tar studenten eller gifter sig. Oberoende vad som föranleder det hela innan det äger rum, är det viktigt att planera den. Det sägs att ju mer som du som festvärd lägger ner och satsar på din fest, desto mer lyckad blir den. Det sägs också att det är upp till dig som festvärd att ordna med alla praktiska saker som ska ordnas, men sedan är det upp till gästerna att göra festen till en trevlig tillställning. Därför går vi igenom några viktiga saker att tänka på, som du som festvärd bör tänka på.

1. När? Var? Hur?

Det viktigaste när man ska ställa till med en fest, är att bestämma det viktigaste; när ska festen vara? Var ska ni hålla hus? Och till sist hur ska festen genomföras? Det är alltid viktigt att vara ute i god tid, kanske man redan i ett tidigt skede vet när det hela ska äga rum, är det en födelsedag eller en student som ska firas är det oftast givet vilken dag det ska ställas till med fest – eller i närheten av den dagen. Om du inte vet hur eller var, kan du alltid sända en "datenote" – det vill säga, du sänder ett datum när festen ska äga rum, så att dina gäster kan lägga datumet på minnet och inte bokar in sig för annat just den dagen. Sedan är det bara att sända ut ett inbjudningskort när du väl vet var och hur efteråt. Då har du i alla fall gett så många gäster som möjligt chansen att kunna delta i festen.

2. Maten eller endast tilltugg och drycker

När du väl har bestämt dig för datum och platsen, behöver du sedan bestämma vad du vill bjuda på. SKa det blir en trerätters middag, en buffé eller bara plockmat? Det är några olika alternativ som avgör hur festen sedan blir. En trerätters middag innebär att alla sitter ner och då dukar man med bestämda platser. Sådana tillställningar kan bli lite stela om man inte ser till att liva upp festen med sång och lekar. På bröllop brukar man oftast ha en trerätters middag då det är absolut det festligaste som man kan tänka sig. Väljer du att bjuda på en buffé innebär det att gästerna rör mer på sig, då de ska gå och hämta sin egen mat. Då börjar man ofta småprata och det blir lättare att lära känna lite olika människor. Bjuder man i stället på plockmat, är det meningen att man står och pratar med varandra. Det innebär ännu mer att gästerna är rörliga och minglar med varandra. Så beroende på hur du önskar att stämningen och festen ska avlöpa är någon av de olika alternativen bästa valet.

3. Varför inte hyra ett partytält?

Vill man ha en avslappnad tillställning och kanske vara ute i det fria på sommaren, kan man med fördel hyra ett partytält i Stockholm. Det gör att du blir lite friare och behöver inte oroa dig för om det skulle spöregna just den dagen när festen ska äga rum. Med ett partytält kan du även möblera för en trerättersmiddag, om du så önskar. Skulle det i stället blir soligt väder och stekande sol, ger partytältet härlig skugga. Du kan då dra isär väggarna och bara ha ett tälttak över gästerna, så att vinden kan fläkta där ni sitter. Det finns så pass stora partytält att du gott och väl kan bjuda 100-tals gäster om du så önskar, eller ett mindre partytält för endast ett 10-tal gäster. Det är du som avgöra storleken på det. Läs mer här om hur du kan hyra partytält i Stockholm.

16 Jan 2019