Mat till bröllop

På bröllop ska man väl bjuda på husets bästa?

Bageri Stockholm

Ska du bjuda in till bröllop? Då brukar man som regel bjuda på det allra bästa som huset har att bjuda. Beroende på hur du har tänkt dig själva bröllopsfesten bör du arrangera de olika delarna efter hur många ni är som är bjudna till bröllopet, vilken årstid på året som ni väljer att fira bröllopet under och vilken slags fest ni vill ha. Här finns olika alternativ som man kan välja mellan. Vilket av dem som är bäst beror på hur ni önskar er bröllopsfesten. Här tar vi upp för- och nackdelar med dem.

Buffé 

De avsevärt lättaste sättet att bjuda på mat av olika slags gäster är att bjuda på en rik buffé. Gör man det kommer man runt behovet som många olika gäster kan ha; någon som är glutenalleriker, laktosintolerant, vegetarian eller vegan. Även barn kan ha sina egna preferenser när det kommer till mat som de vill äta. Att ha en trerättsersmiddag innebär alltid att man måste ha alternativ för alla som är vegetariarner, veganer, laktos- och glutenintoleranta. Har man i stället en buffé kan alla hitta något som de gillar.

Trerättersmiddag

En trerättersmiddag innebär att alla sitter länge vid borden. Då är det bäst om man väljer en meny som kan tillfredsställa alla de olika varianter av allergier och preferenser som olika gäster kan ha. Lättast är det om gästerna säger till om vilken slags mat de äter på förhand så att du som bjuder in till bröllop kan välja något som de flesta kan äta.

Mingel med stående buffé

Att ha mingel med en stående buffé är ett lån av bröllopet mellan prins Harry och Meghan Markle, då de bjöd på en stående middag med en skål med hawaiansk mat; en Poké Bowl. Man kan, om man vill, bjuda på en stående variant och ha en buffé som alla tar av. Det innebär att alla står och intar sin mat. På så sätt blir det ett lättare sätt att umgås och alla rör sig lättare när det inte finns givna platser för alla. Bröllopsparet kan då lättare gå runt och prata med alla sina gäster.

Bara fika till festen

Generationer innan oss hade endast fika på sina bröllop. Särskilt i Finland var det inte alldeles ovanligt att ståndsmässiga bröllop endast bjöd (många gäster) enbart på fika. Och varför inte? Om man hellre vill satsa på eget hus som nygifta, eller åka på den där flådiga bröllopsresan efteråt och bara vill bjuda på en enklare bjudning efter vigseln kan man alltid bjuda på ett riktigt gott fika. Då bjuder man inte på frallor från storköpet, eller köpta bullar och kakor. Då är det viktigt att fikabrödet kommer från ett bageri. Vill man vara säker på att fikabrödet och tårtan är riktigt fin och lyxig bör man anlita Thelins, ett bageri i Stockholm som är kända för sina tårtor, matbröd, bullar och kakor.

3 Mar 2019