Mat till bröllop

Ska du hålla tal på bröllopet?

Det finns några ögonblick i livet som man sällan ser fram emot att göra, men som då man väl gjort det ger väldigt mycket tillbaka. Ett sådant är att hålla ett bröllopstal. Det ska man göra om man är förälder till brudparet, om man är bestman, marskalk eller toastmaster eller om man är tärna. Även du som anser dig vara bästa vän till bruden/brudgummen bör resa dig upp klinga i glaset. Men, det är alltid trevligt om fler håller tal också.

Hur ska jag tänka vid bröllopstalet?

Det första handlar om att skriva talet så fort som möjligt. Detta säger vi av den enkla anledningen att det sällan blir bra om man kör ett spontant tal och att ett sent skrivet sådant innebär en hel del stress. Många överskattar sig själv i detta. Man ser sig själv som en rolig kille som kan bjuda på några härliga anekdoter om brudparet utan att ha tränat innan. TYvärr är det ofta de talen som man minns, men av helt fel anledning. Tänk ut talet i god tid, skriv ned det på ett papper och börja träna till dess att det verkligen sitter. Det är en väldigt bra huvudkudde som ger dig god sömn inför denna ansträngning.

Ska talet vara roligt eller känslofyllt?

Vilken bok är den bästa du läst, vilken film tycker du skänkt dig mest och vilken konstnär spelar på dina strängar? Svaren du ger kommer att skilja sig radikalt mot mina och mot en tredje person. Det vill säga - ett tal kommer också att göra det. Vissa väljer att skriva mer humoristiska tal, andra lägger in mer allvar medan en tredje person kanske använder sig av video eller spelar musik. En fråga man kan ställa sig är för vem talet ska skrivas för. Är det för publiken så kan det vara lite roligare, är det till brudparet så bör man lägga in lite mer känslor. En viktig gemensam nämnare är dock att lyckas med att hålla talet i fråga. Det gör dels brudparet nöjda (de kommer att vara lika nervös varje gång någon knackar i glaset - ingen vill se ett misslyckande och i synnerhet inte på det egna bröllopet) och dels så kommer även du att vara nöjd med dig själv om du märker att du vinner gehör och möts av applåder efteråt. Därför krävs det träning.

Anmäl dig till en kurs i presentationsteknik

Att ha talet klart innebär inte att jobbet är gjort. Nej, presentationen är lika viktig. Vad vill du ha sagt, när finns det utrymme för en pausering, var vill du att folk ska skratta, hur ska du hålla dina händer och vilket röstläge ska du ha?

Det finns kurser i presentationsteknik som ger väldigt många svar på dessa frågor och en sådan är ingen dum idé att anmäla sig till. En utbildning i presentationsteknik är bra att ha även vid andra tillfällen i livet - på jobbet, i vardagen och egentligen i vilka sammanhang som helst. Träna på talet - men träna rätt. Här kan du läsa mer.

Allmänna tips om ett bröllopstal

6 Oct 2018