Mat till bröllop

Välj bara den bästa maten till din Stora dag!

När det kommer till din stora dag, är det mycket som ska klaffa. Kläderna, har ni redan köpt det ni ska ha på er? Frisyren, hur vill ni göra? Har ni redan sett ut en frisör som kan göra det bästa av frisyrer? Har ni bjudit in vänner, släkt och familjen? Var vill ni fira efter vigselakten? Vad ska ni bjuda på? Blir det tre-rätters-middag, eller buffé?

Vad ska du bjuda för gott?

När det kommer till ens bröllop vill man oftast bjuda på det allra bästa. Vill man bjuda på kött, vill man ha det bästa köttet man kan tänka sig bjuda på. Är det fisk vill man kanske bjuda på lax. Eller så bjuder man på både och, om man tillagar en buffé. Då kanske man vill addera potatisgratäng, eller potatissallad, grön sallad och andra rätter med grönsaker och annat gott. Är man duktig på att laga mat, kanske man vill tillaga den själv och ber vänner och bekanta att hjälpa till att värma maten och sedan servera den.

Ska du beställa mat via catering?

Eller så beställer man en catering. Då tar de hand om allt från att göra maten, till att fylla på tomma tallrikar och kanske har de serveringspersonal som kan komma och servera maten. Det dyraste alternativet är att ha festen på en restaurang. Då behöver man inte fundera på annat än vilka blommor man vill ha som dekoration vid festen, och om man vill ha något färgtema som går igen i kyrkan och på festen. Det är fint med ballonger som finns i bokstäver, då kan man fylla dem med helium och knyta en liten tyngd i snöret, så de hålls på plats på väggen. Då kan man ha ballonger i de bokstäver som man heter och ha namnen som svävar antingen över bordet, eller över golvet bakom brudparet.

Råvarorna är viktigast för smaken

När det gäller matlagning är råvarorna absolut viktigast för att det ska bli gott. Vill man välja lite exklusivt kött bör man välja ett ekologiskt kött. Då får man nötkött, eller gris, kyckling eller annat som bönderna har låtit äta ekologiskt foder. Djuren har fått ströva fritt på gården och äta färskt gräs och andra växtligheter under vår och sommar och tidig höst. Då har bönderna sett till att djuren inte har stressats i någon masslakt. Djur som fraktas mer eller mindre levande över hela Europa för att hamna i något hemskt slakteri, smakar därefter. Dessutom är det inhumant att behandla djur på det sättet.

I Stockholm kan det vara svårt att hitta en djurhållare som låter sina djur slaktas på ett humant sätt och som får lov att kalla sig Krav-märkt, men här kan du läsa om en sådan: närproduceratköttstockholm.se.

24 Mar 2018