Mat till bröllop

Värdigt bröllop ska ha fin mat

Ska du arrangera ett bröllop? Då vet du att det är många saker att tänka på. Datum är bland det viktigaste. När vigsel och fest ska hållas beror på så många faktorer. När passar det att ingå i äktenskapet? Vilka vill man ska komma till vigsel och fest?

Var ska ni fira bröllopet?

När man väl bestämt sig för ett datum, kommer sedan nästa sak att bestämma, och det är var man vill hålla till, både när det kommer till vigsel och sedan bröllopsfesten. Här beror platsen på hur många man vill ska närvara på vigsel och fest. Man behöver en lokal som rymmer alla gäster så att det inte blir för trångt. Det är inte så roligt.

Hur många ska ni bli?

Har man fler än 50 gäster, bör man hålla till i en lokal med ett ordentligt kök så att man kan göra, eller värma maten i köket. Att ha en middag är nästan självklart. För många år sedan, bjöd man endast på kaffe och kanske förstärkt fika. Det kunde hända om man till exempel bjöd in till en vigsel som skedde någon gång efter lunch. Då hade man bara fika efter det och sedan var kvällen fri och det var meningen att alla skulle gå hem till sitt och bröllopsparet få ge sig iväg på sin bröllopsresa.

Vad ska ni äta?

Sedan kommer man kanske till den viktigaste biten; vad ska ni äta och dricka? Här finns det några olika för- och nackdelar som finns kring hur man vill göra med maten. 

Fördelar med buffé

Den främsta fördelen med att bjuda på en buffé är att du inte behöver ta hänsyn till alla som är vegetarianer, veganer, sockersjuka, är allergisk mot än det ena och än det andra, som är laktosintoleranta eller är allergiska mot gluten. Gör man bara buffén tillräckligt variationsrik, så får alla något gott som de kan äta. Om barn ska komma med till bröllopet är det bra om man har några rätter som passar barnen också, typ köttbullar, korv och mos. Ser man till att göra många olika sallader, med olika slags kött, och både rätter med mjölkprodukter och några rätter utan mjölk, så får alla chansen att äta sig mätta utan att behöva avstå från god mat.

Fördelar med trerättersmiddag

Fördelen med en trerättersmiddag är att det är ett mer högtidligt sätt att inta middagen. Alla sitter still på sina platser. Då behöver man personal som kommer och serverar vid borden. Vid förrätten ska brudens far hålla tal, vid varmrätten, håller bådas föräldrar tal och vid efterrätten håller syskon tal, eller bestman eller brudtärnor. Efter middagen får vem som helst hålla tal och när alla har hållit tal, har man dans.

28 Jul 2019